Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Makové šišky s pomerančovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4797 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 619 g
Tuky 193 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Že vám spojení máku a pomerančů přijde neobvyklé? Možná ano, ale rázem máte o důvod víc tuto zajímavou kombinaci vyzkoušet. Pokud dáváte přednost sladším chutím, přidejte do šišek cukr. Makové šišky s pomerančovou omáčkou lákají nejen svou neotřelostí, ale i zářivou barvou.

Související recepty

Suroviny

Na šišky
varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 150 g
vejce 2 ks
mák celý 100 g
na prokládání
Na omáčku
vymačkaná šťáva, nebo 1 litr čerstvé pomerančové šťávy
máslo 125 g
změklé, nakrájené na kostičky
K podávání
brusinková zavařenina
mandle plátky 2 hrsti
nebo hranolky, opražené
na ozdobu, lze nahradit mátou, bazalkou

Postup

1

Den předem uvařte brambory na šišky ve slupce doměkka. Slijte je a nechte vychladnout.

2

Druhý den uvařte omáčku. Pomerančovou šťávu přeceďte do rendlíku s těžkým dnem, přidejte moučkový cukr a promíchejte.

3

Pomalu přiveďte k varu a na středním ohni nechte zvolna bublat, až se objem zmenší na polovinu.

4

Vypněte vařič či odstavte a postupně vešlehejte máslo.

5

V hrnci přiveďte k varu lehce osolenou vodu.

6

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo protlačte lisem na brambory.

7

Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl, mák a rychle vypracujte hladké těsto.

8

Z těsta vytvarujte šišky a vhoďte je do vroucí vody. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut.

9

Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla, aby se neslepily. Šišky podávejte s připravenou omáčkou, ozdobené troškou brusinkové zavařeniny, opraženými mandlemi a meduňkou, mátou či bazalkou.

10

Šišky podávejte s připravenou omáčkou, ozdobené troškou brusinkové zavařeniny, opraženými mandlemi a meduňkou, mátou či bazalkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/2

Apetit magazín