Makový bezlepkový cheesecake s BIo citrónem a bílou čokoládou

Makový bezlepkový cheesecake s BIo citrónem a bílou čokoládou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Na korpus:

100 g bezlepkových piškotů

80 g másla

Na tělo:

1x 250 ml šlehačka 33%

200 g bílé čokolády

2 x 175 g sýru Philadelphia

kůra z BIO citrónu a šťáva z jeho poloviny

3 vrchovaté lžíce mletého máku

6 plátků želatiny rozpuštěné v 5 lžících studené vody

višně kompotované okapané

Na želé:

400 ml šťávy z kompotu

1 vanilkový pudinkový prášek bez lepku

2 pol. lžíce moučkového cukru

Dortová forma otvíratelná, průměr cca 18 cm, pečící papír na vyložení formy

1. Den předem večer si svaříme smetanu ke šlehání (když se po obvodu začnou dělat bublinky, vypneme sporák a metličkou vmícháme 150 g bílé čokolády nalámané na kousky. Krém necháme do druhého dne vychladit v lednici.

2. Sušenky podrtíme v mixéru a vsypeme do misky, přistrouháme studené máslo. Rukou máslo zapracujeme do drobečků a vytvoříme kouli těsta, kterou rovnoměrně rozprostřeme do vyložené dortové formy. Necháme v mrazáku krátce ztuhnout do zpevnění korpusu.

3. Smetanovo bílo-čokoládový krém, který odpočíval v lednici si vyšleháme v mixéru do hladkého krému a po jednom přišleháme sýry Philadelphia, citronovou kůru a štávu až vznikne hladký bílo-čokoládový krém, který rozdělíme do dvou misek na polovinu. Do poloviny krému přimícháme mák. V malém kastrůlku si rozpustíme 6 plátků želatiny v 5 lžících vody (cca 10 minut), krátce za stálého míchání přivedeme k varu až se želatina rozpustí a odstavíme, necháme 3 minuty zchladnout. Přidáme lžící čoko-sýrového krému rozmícháme společně s želatinou. Polovinu želatinového rozvaru přidáme do bílého krému - promícháme,  a polovinu želatinového rozvaru do makového krému - promícháme.

4. Na vychladlý sušenkový korpus rozprostřeme makovou vrstvu, necháme v mrazáku 10 minut zatuhnout. Pak opatrně navrstvíme bílo - čokoládovou vrstvu čistou a do ní opatrně vmáčkneme kompotované višně. Necháme opět zatuhnout v mrazáku. (15 minut).

6. Konečnou želé vrstvu vytvoříme  pudinkem rozpuštěným ve višňové šťávě s dvěma lžícemi cukru a krátkým povařením (jako klasický pudink)... Touto mírně zchladlou polevou vychladlý dortík poléváme a necháme zatuhnout v lednici. Před podáváním objedeme dort nožem a uvolníme z formy.

 

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit