Makový bezlepkový cheesecake s BIo citrónem a bílou čokoládou

Makový bezlepkový cheesecake s BIo citrónem a bílou čokoládou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Na korpus:

100 g bezlepkových piškotů

80 g másla

Na tělo:

1x 250 ml šlehačka 33%

200 g bílé čokolády

2 x 175 g sýru Philadelphia

kůra z BIO citrónu a šťáva z jeho poloviny

3 vrchovaté lžíce mletého máku

6 plátků želatiny rozpuštěné v 5 lžících studené vody

višně kompotované okapané

Na želé:

400 ml šťávy z kompotu

1 vanilkový pudinkový prášek bez lepku

2 pol. lžíce moučkového cukru

Dortová forma otvíratelná, průměr cca 18 cm, pečící papír na vyložení formy

1. Den předem večer si svaříme smetanu ke šlehání (když se po obvodu začnou dělat bublinky, vypneme sporák a metličkou vmícháme 150 g bílé čokolády nalámané na kousky. Krém necháme do druhého dne vychladit v lednici.

2. Sušenky podrtíme v mixéru a vsypeme do misky, přistrouháme studené máslo. Rukou máslo zapracujeme do drobečků a vytvoříme kouli těsta, kterou rovnoměrně rozprostřeme do vyložené dortové formy. Necháme v mrazáku krátce ztuhnout do zpevnění korpusu.

3. Smetanovo bílo-čokoládový krém, který odpočíval v lednici si vyšleháme v mixéru do hladkého krému a po jednom přišleháme sýry Philadelphia, citronovou kůru a štávu až vznikne hladký bílo-čokoládový krém, který rozdělíme do dvou misek na polovinu. Do poloviny krému přimícháme mák. V malém kastrůlku si rozpustíme 6 plátků želatiny v 5 lžících vody (cca 10 minut), krátce za stálého míchání přivedeme k varu až se želatina rozpustí a odstavíme, necháme 3 minuty zchladnout. Přidáme lžící čoko-sýrového krému rozmícháme společně s želatinou. Polovinu želatinového rozvaru přidáme do bílého krému - promícháme,  a polovinu želatinového rozvaru do makového krému - promícháme.

4. Na vychladlý sušenkový korpus rozprostřeme makovou vrstvu, necháme v mrazáku 10 minut zatuhnout. Pak opatrně navrstvíme bílo - čokoládovou vrstvu čistou a do ní opatrně vmáčkneme kompotované višně. Necháme opět zatuhnout v mrazáku. (15 minut).

6. Konečnou želé vrstvu vytvoříme  pudinkem rozpuštěným ve višňové šťávě s dvěma lžícemi cukru a krátkým povařením (jako klasický pudink)... Touto mírně zchladlou polevou vychladlý dortík poléváme a necháme zatuhnout v lednici. Před podáváním objedeme dort nožem a uvolníme z formy.

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit