Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Makový dort s jahodovým krémem a tymiánem

Popis receptu: 

Odlehčená verze tradičního makovníku v bezlepkovém i veganském kabátku! Nadýchaný dort, který je okořeněný o zemité tóny lískových oříšků, svěží chuť citrónové kůry a šťavnatých jahod dodá potřebnou šťávu každé slavnostní příležitosti.

Autor: Nela Foberová
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10-12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    • 270 g bezlepkové mouky (např. Jizerka nebo Nominal)
    • 100 g moučky z lískových oříšků
    • 145 g mletého bio máku
    • 140 g tmavého třtinového cukru
    • 1 PL strouhaného kokosu
    • 3 ČL chia semínek
    • 2 ČL bio citrónové kůry
    • 1 Čl mleté skořice
    • 1 ČL jedlé sody
    • 1 ČL kokosového oleje
    • 300 ml rostlinného mléka z lískových oříšků (nebo dle chuti)
    • 6 Pl rozpuštěného kokosovo- arašídového másla (např. značka Navařeno nebo Šufánek)
    • 3 PL kvalitního mandlového likéru či rumu

    Krém:

    • 300 ml rostlinné či kokosové smetany ke šlehání (např. Hole nebo Soyatoo)
    • 2 PL domácí nebo bio jahodové šťávy
    • 2 ČL mleté bio vanilky
    • 2 ČL bio citrónové kůry
    • pár kapek kvalitní červené gelové jedlé barvy

    Dokončení:

    • čerstvé jahody
    • čerstvý tymián (mateřídouška)
    • sklenička jahodové marmelády (např. domácí s tymiánem)
    • živý květ, makovice a makronka na finální dozdobení

Příprava jídla

  1. 1.Předehřejte troubu na 180°C a dno dortové formy o průměru 23 cm vystelte pečícím papírem. Boky vymažte kapkou kosového oleje a vysypejte kokosem.
  2.  
  3. 2.Rostlinné mléko dle vaší chuti nalijte do střední misky, vsypejte chia semínka, pečlivě promíchejte a nechejte zhruba 15 minut odstát. Chia semínka nasáknou mléko a vytvoří se tzv. chia gel, který perfektně poslouží jako náhrada vajec.
  4.  
  5. 3.Ve druhé míse smíchejte veškeré sypké suroviny a dejte stranou.
  6.  
  7. 4.Po 15 minutách do mísy s mlékem a chia gelem vlijte rozpuštěné kokosovo-arašídové máslo, likér a vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny.
  8.  
  9. 5.Nyní nastal čas spojit obě směsi dohromady. Sypké suroviny po trochách sypejte do mokré hmoty a postupně zašlehávejte. Těsto nesmí být hrudkovité ani příliš hutné (ideální konzistence je zhruba jako těsto na palačinky či piškot). V případě potřeby zřeďte mlékem.
  10.  
  11. 6.Připravené těsto nalijte do dortové formy.
  12.  
  13. 7.Pečte  při 180°C zhruba 40-50 minut, dle trouby. Proveďte test pomocí špejle.
  14.  

Krém:

  1. 1.V míse dotuha ušlehejte rostlinnou smetanu s citrónovou kůrou. Postupně přisypávejte vanilku, přilijte jahodovou šťávu a nakonec také jedlé barvivo.
  2.  
  3. 2.Krém nechejte nejméně hodinu odpočívat v lednici.
  4.  

Dohotovení:

  1. 1.Upečený a zchladlý korpus rozřízněte na dvě nebo tři části. Každý plát potřete vydatnou porcí jahodové marmelády a šlehačkového krému. Postupně korpusy vrstvěte na sebe.
  2.  
  3. 2.Pomocí dortové špachtle přeneste krém také na boky a pečlivě uhlaďte. Dejte dort na 20 minut vychladit.
  4.  
  5. 3.Nakonec na vršku dortu vytvořte pomocí lžíce šlehačkové obláčky. Ozdobte dle vaší fantazie a momentální nálady.

 

TIP: Pokud toužíte po honosném provedení, zdvojnásobte dávku pro korpus i krém. Také živé květy jako dekoraci můžete směle obměňovat dle sezóny. V létě se budou jednoznačně hodit rudé pivoňky, luční květy či šeřík. Také tymián lze vyměnit za mátu či domácí bazalkový cukr.

Přidat komentář