Makový dort s jahodovým krémem a tymiánem

Makový dort s jahodovým krémem a tymiánem

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 270 g bezlepkové mouky (např. Jizerka nebo Nominal)
  • 100 g moučky z lískových oříšků
  • 145 g mletého bio máku
  • 140 g tmavého třtinového cukru
  • 1 PL strouhaného kokosu
  • 3 ČL chia semínek
  • 2 ČL bio citrónové kůry
  • 1 Čl mleté skořice
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 ČL kokosového oleje
  • 300 ml rostlinného mléka z lískových oříšků (nebo dle chuti)
  • 6 Pl rozpuštěného kokosovo- arašídového másla (např. značka Navařeno nebo Šufánek)
  • 3 PL kvalitního mandlového likéru či rumu

Krém:

  • 300 ml rostlinné či kokosové smetany ke šlehání (např. Hole nebo Soyatoo)
  • 2 PL domácí nebo bio jahodové šťávy
  • 2 ČL mleté bio vanilky
  • 2 ČL bio citrónové kůry
  • pár kapek kvalitní červené gelové jedlé barvy

Dokončení:

  • čerstvé jahody
  • čerstvý tymián (mateřídouška)
  • sklenička jahodové marmelády (např. domácí s tymiánem)
  • živý květ, makovice a makronka na finální dozdobení
  1. 1.Předehřejte troubu na 180°C a dno dortové formy o průměru 23 cm vystelte pečícím papírem. Boky vymažte kapkou kosového oleje a vysypejte kokosem.
  2.  
  3. 2.Rostlinné mléko dle vaší chuti nalijte do střední misky, vsypejte chia semínka, pečlivě promíchejte a nechejte zhruba 15 minut odstát. Chia semínka nasáknou mléko a vytvoří se tzv. chia gel, který perfektně poslouží jako náhrada vajec.
  4.  
  5. 3.Ve druhé míse smíchejte veškeré sypké suroviny a dejte stranou.
  6.  
  7. 4.Po 15 minutách do mísy s mlékem a chia gelem vlijte rozpuštěné kokosovo-arašídové máslo, likér a vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny.
  8.  
  9. 5.Nyní nastal čas spojit obě směsi dohromady. Sypké suroviny po trochách sypejte do mokré hmoty a postupně zašlehávejte. Těsto nesmí být hrudkovité ani příliš hutné (ideální konzistence je zhruba jako těsto na palačinky či piškot). V případě potřeby zřeďte mlékem.
  10.  
  11. 6.Připravené těsto nalijte do dortové formy.
  12.  
  13. 7.Pečte  při 180°C zhruba 40-50 minut, dle trouby. Proveďte test pomocí špejle.
  14.  

Krém:

  1. 1.V míse dotuha ušlehejte rostlinnou smetanu s citrónovou kůrou. Postupně přisypávejte vanilku, přilijte jahodovou šťávu a nakonec také jedlé barvivo.
  2.  
  3. 2.Krém nechejte nejméně hodinu odpočívat v lednici.
  4.  

Dohotovení:

  1. 1.Upečený a zchladlý korpus rozřízněte na dvě nebo tři části. Každý plát potřete vydatnou porcí jahodové marmelády a šlehačkového krému. Postupně korpusy vrstvěte na sebe.
  2.  
  3. 2.Pomocí dortové špachtle přeneste krém také na boky a pečlivě uhlaďte. Dejte dort na 20 minut vychladit.
  4.  
  5. 3.Nakonec na vršku dortu vytvořte pomocí lžíce šlehačkové obláčky. Ozdobte dle vaší fantazie a momentální nálady.

 

TIP: Pokud toužíte po honosném provedení, zdvojnásobte dávku pro korpus i krém. Také živé květy jako dekoraci můžete směle obměňovat dle sezóny. V létě se budou jednoznačně hodit rudé pivoňky, luční květy či šeřík. Také tymián lze vyměnit za mátu či domácí bazalkový cukr.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit