Suroviny
Korpus:
- 270 g bezlepkové mouky (např. Jizerka nebo Nominal)
- 100 g moučky z lískových oříšků
- 145 g mletého bio máku
- 140 g tmavého třtinového cukru
- 1 PL strouhaného kokosu
- 3 ČL chia semínek
- 2 ČL bio citrónové kůry
- 1 Čl mleté skořice
- 1 ČL jedlé sody
- 1 ČL kokosového oleje
- 300 ml rostlinného mléka z lískových oříšků (nebo dle chuti)
- 6 Pl rozpuštěného kokosovo- arašídového másla (např. značka Navařeno nebo Šufánek)
- 3 PL kvalitního mandlového likéru či rumu
Krém:
- 300 ml rostlinné či kokosové smetany ke šlehání (např. Hole nebo Soyatoo)
- 2 PL domácí nebo bio jahodové šťávy
- 2 ČL mleté bio vanilky
- 2 ČL bio citrónové kůry
- pár kapek kvalitní červené gelové jedlé barvy
Dokončení:
- čerstvé jahody
- čerstvý tymián (mateřídouška)
- sklenička jahodové marmelády (např. domácí s tymiánem)
- živý květ, makovice a makronka na finální dozdobení
- 1.Předehřejte troubu na 180°C a dno dortové formy o průměru 23 cm vystelte pečícím papírem. Boky vymažte kapkou kosového oleje a vysypejte kokosem.
- 2.Rostlinné mléko dle vaší chuti nalijte do střední misky, vsypejte chia semínka, pečlivě promíchejte a nechejte zhruba 15 minut odstát. Chia semínka nasáknou mléko a vytvoří se tzv. chia gel, který perfektně poslouží jako náhrada vajec.
- 3.Ve druhé míse smíchejte veškeré sypké suroviny a dejte stranou.
- 4.Po 15 minutách do mísy s mlékem a chia gelem vlijte rozpuštěné kokosovo-arašídové máslo, likér a vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny.
- 5.Nyní nastal čas spojit obě směsi dohromady. Sypké suroviny po trochách sypejte do mokré hmoty a postupně zašlehávejte. Těsto nesmí být hrudkovité ani příliš hutné (ideální konzistence je zhruba jako těsto na palačinky či piškot). V případě potřeby zřeďte mlékem.
- 6.Připravené těsto nalijte do dortové formy.
- 7.Pečte při 180°C zhruba 40-50 minut, dle trouby. Proveďte test pomocí špejle.
Krém:
- 1.V míse dotuha ušlehejte rostlinnou smetanu s citrónovou kůrou. Postupně přisypávejte vanilku, přilijte jahodovou šťávu a nakonec také jedlé barvivo.
- 2.Krém nechejte nejméně hodinu odpočívat v lednici.
Dohotovení:
- 1.Upečený a zchladlý korpus rozřízněte na dvě nebo tři části. Každý plát potřete vydatnou porcí jahodové marmelády a šlehačkového krému. Postupně korpusy vrstvěte na sebe.
- 2.Pomocí dortové špachtle přeneste krém také na boky a pečlivě uhlaďte. Dejte dort na 20 minut vychladit.
- 3.Nakonec na vršku dortu vytvořte pomocí lžíce šlehačkové obláčky. Ozdobte dle vaší fantazie a momentální nálady.
TIP: Pokud toužíte po honosném provedení, zdvojnásobte dávku pro korpus i krém. Také živé květy jako dekoraci můžete směle obměňovat dle sezóny. V létě se budou jednoznačně hodit rudé pivoňky, luční květy či šeřík. Také tymián lze vyměnit za mátu či domácí bazalkový cukr.