Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
> 60 min
2,0 (2x)
28. 2. 2019
Makový dort s jahodovým krémem a tymiánem
Makový dort s jahodovým krémem a tymiánem


Snadné
> 60 min
2,0 (2x)

  1. 1.Předehřejte troubu na 180°C a dno dortové formy o průměru 23 cm vystelte pečícím papírem. Boky vymažte kapkou kosového oleje a vysypejte kokosem.
  2.  
  3. 2.Rostlinné mléko dle vaší chuti nalijte do střední misky, vsypejte chia semínka, pečlivě promíchejte a nechejte zhruba 15 minut odstát. Chia semínka nasáknou mléko a vytvoří se tzv. chia gel, který perfektně poslouží jako náhrada vajec.
  4.  
  5. 3.Ve druhé míse smíchejte veškeré sypké suroviny a dejte stranou.
  6.  
  7. 4.Po 15 minutách do mísy s mlékem a chia gelem vlijte rozpuštěné kokosovo-arašídové máslo, likér a vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny.
  8.  
  9. 5.Nyní nastal čas spojit obě směsi dohromady. Sypké suroviny po trochách sypejte do mokré hmoty a postupně zašlehávejte. Těsto nesmí být hrudkovité ani příliš hutné (ideální konzistence je zhruba jako těsto na palačinky či piškot). V případě potřeby zřeďte mlékem.
  10.  
  11. 6.Připravené těsto nalijte do dortové formy.
  12.  
  13. 7.Pečte  při 180°C zhruba 40-50 minut, dle trouby. Proveďte test pomocí špejle.
  14.  

Krém:

  1. 1.V míse dotuha ušlehejte rostlinnou smetanu s citrónovou kůrou. Postupně přisypávejte vanilku, přilijte jahodovou šťávu a nakonec také jedlé barvivo.
  2.  
  3. 2.Krém nechejte nejméně hodinu odpočívat v lednici.
  4.  

Dohotovení:

  1. 1.Upečený a zchladlý korpus rozřízněte na dvě nebo tři části. Každý plát potřete vydatnou porcí jahodové marmelády a šlehačkového krému. Postupně korpusy vrstvěte na sebe.
  2.  
  3. 2.Pomocí dortové špachtle přeneste krém také na boky a pečlivě uhlaďte. Dejte dort na 20 minut vychladit.
  4.  
  5. 3.Nakonec na vršku dortu vytvořte pomocí lžíce šlehačkové obláčky. Ozdobte dle vaší fantazie a momentální nálady.

 

TIP: Pokud toužíte po honosném provedení, zdvojnásobte dávku pro korpus i krém. Také živé květy jako dekoraci můžete směle obměňovat dle sezóny. V létě se budou jednoznačně hodit rudé pivoňky, luční květy či šeřík. Také tymián lze vyměnit za mátu či domácí bazalkový cukr.


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

10

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

10

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu