0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Malfatti s ricottou a špenátem

Malfatti s ricottou a špenátem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Malfatti s ricottou a špenátem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Snadné 5 noků na porci

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1835 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 77 g
Tuky 131 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malfatti znamená v italštině nepodařené, prostě jakési zmetky. U těchto noků jde však o nadsázku, protože nedokonalý tvar ukazuje na poctivou domácí přípravu.

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 0.5 ks
malá
100 g
listový špenát
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka
smetana ke šlehání 1 PL
ricotta 230 g
parmazán 50 g
strouhaný
vejce 1 ks
malé
žloutek 1 ks
citronová kůra 0.5 ČL
strouhaná, bio, lze vynechat
mouka pšeničná hrubá 50 g
+ navíc na pomoučnění
Na omáčku
olivový olej 2 PL
česnek 2 stroužky
nadrobno
sůl
chilli paprička ks
sušená, drcená
rajče 400 g
krájená, konzerva
bazalka 1 PL
čerstvá
parmazán
na posypání

Postup

1

Osmahněte cibuli 
Cibuli pokrájejte nadrobno. Pokud máte čerstvý špenát, opláchněte ho a odštípejte tuhé stonky; mražený špenát nechte jen lehce povolit. V pánvi rozpusťte máslo a doměkka na něm poduste cibuli, trvá to asi čtyři minuty.

příprava špenátu

2

Poduste špenát
Špenátové listy přihoďte na pánev k cibuli. Duste ještě pět minut. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte lžící smetany. Minutu prohřejte.

3

Vymačkejte špenát
Špenát přesuňte z pánve do cedníku a nad mísou důkladně vymačkejte; tekutinu zachyťte, budete ji potřebovat. Špenát nasekejte nožem.

příprava těsta

4

Smíchejte těsto 
Do větší mísy dejte slitou ricottu, parmazán, vejce, žloutek, citronovou kůru a šťávu vymačkanou z podušeného špenátu. Přidejte nasekaný špenát a případně dosolte. Postupně přisypávejte mouku, abyste získali soudržné, pevnější, ale nikoli tuhé těsto.

5

Tvarujte noky
Plech nebo velký tác poprašte moukou. Pomocí dvou lžic namáčených v horké vodě (nebo navlhčenýma rukama) tvarujte malfatti. Poprašte je moukou a dejte je asi za dvě hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si můžete připravit rajčatovou omáčku.

vaření noků

6

Uvařte omáčku
V kastrolu rozehřejte olej a minutu na něm opékejte česnek a chilli. Dávejte si pozor, aby česnek nezhnědl, má pak hořkou chuť. Zalijte rajčaty, osolte a vařte za občasného míchání dvacet až třicet minut, až omáčka zhoustne. Vypněte a vmíchejte natrhanou bazalku.

7

Dokončete dílo
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a opatrně do ní naházejte noky. Až vyplavou, povařte je minutu až dvě a pak je vylovte; uvnitř by neměly být kašovité. Nechte je krátce okapat a okamžitě podávejte s rajčatovou omáčkou a s parmazánem.

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit