Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Malfatti s ricottou a špenátem
Malfatti s ricottou a špenátem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Malfatti s ricottou a špenátem

4.4/5 Počet hodnocení: 16
Do 20 minut Snadné 5 noků na porci

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1835 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 77 g
Tuky 131 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malfatti znamená v italštině nepodařené, prostě jakési zmetky. U těchto noků jde však o nadsázku, protože nedokonalý tvar ukazuje na poctivou domácí přípravu.

Související recepty

Suroviny

cibule ½ ks
malá
100 g
listový špenát
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
ricotta 230 g
strouhaný
vejce 1 ks
malé
strouhaná, bio, lze vynechat
mouka pšeničná hrubá 50 g
+ navíc na pomoučnění
Na omáčku
olivový olej 2 PL
česnek 2 stroužky
nadrobno
sůl
sušená, drcená
rajče 400 g
krájená, konzerva
bazalka 1 PL
čerstvá
na posypání

Postup

1

Osmahněte cibuli 
Cibuli pokrájejte nadrobno. Pokud máte čerstvý špenát, opláchněte ho a odštípejte tuhé stonky; mražený špenát nechte jen lehce povolit. V pánvi rozpusťte máslo a doměkka na něm poduste cibuli, trvá to asi čtyři minuty.

příprava špenátu

2

Poduste špenát
Špenátové listy přihoďte na pánev k cibuli. Duste ještě pět minut. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte lžící smetany. Minutu prohřejte.

3

Vymačkejte špenát
Špenát přesuňte z pánve do cedníku a nad mísou důkladně vymačkejte; tekutinu zachyťte, budete ji potřebovat. Špenát nasekejte nožem.

příprava těsta

4

Smíchejte těsto 
Do větší mísy dejte slitou ricottu, parmazán, vejce, žloutek, citronovou kůru a šťávu vymačkanou z podušeného špenátu. Přidejte nasekaný špenát a případně dosolte. Postupně přisypávejte mouku, abyste získali soudržné, pevnější, ale nikoli tuhé těsto.

5

Tvarujte noky
Plech nebo velký tác poprašte moukou. Pomocí dvou lžic namáčených v horké vodě (nebo navlhčenýma rukama) tvarujte malfatti. Poprašte je moukou a dejte je asi za dvě hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si můžete připravit rajčatovou omáčku.

vaření noků

6

Uvařte omáčku
V kastrolu rozehřejte olej a minutu na něm opékejte česnek a chilli. Dávejte si pozor, aby česnek nezhnědl, má pak hořkou chuť. Zalijte rajčaty, osolte a vařte za občasného míchání dvacet až třicet minut, až omáčka zhoustne. Vypněte a vmíchejte natrhanou bazalku.

7

Dokončete dílo
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a opatrně do ní naházejte noky. Až vyplavou, povařte je minutu až dvě a pak je vylovte; uvnitř by neměly být kašovité. Nechte je krátce okapat a okamžitě podávejte s rajčatovou omáčkou a s parmazánem.

Apetit magazín