Uchovejte si čerstvost voňavých malin pro zimní sezónu. Domácí malinový sirup je výborný pro přípravu osvěžujících limonád, ale využijete jej i při pečení, nebo s ním v zimě můžete ozvláštnit i horký čaj.
Postup
Maliny důkladně omyjte a vsypte do většího hrnce. Zalijte je vodou a přiveďte směs k varu.
Potom plamen stáhněte na minimum a maliny nechte pomalu vařit asi 20 minut. Během vaření průběžně odebírejte z povrchu vzniklou pěnu.
Po uvaření propasírujte maliny přes jemné sítko do druhého hrnce.
Do šťávy přisypte cukr a citrónovou šťávu.
Opět směs přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat. Takto vařte zhruba 5 minut, než se cukr kompletně rozpustí. I v tomto případě nezapomeňte z hladiny odebírat vzniklou pěnu, aby výsledkem byl čistý sirup.
Sirup nechte vychladnout a přelijte ho do lahví a dobře uzavřete.
Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com