Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Mangový sen

Mangový sen

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

  1. Korpus: 
  2. - 6 vajec (bílky, žloutky zvlášť)
  3. - 170g cukr krupice
  4. - 60g oleje
  5. - 135g polohrubé mouky
  6.  
  7. Mangový krém:
  8. - 90g mangového pyré
  9. - 20g cukr krupice
  10. - 75g zakysané smetany
  11. - 175g smetany ke šlehání
  12. - 2 plátky želatiny
  13.  
  14. Mangové želé:
  15. - 300g mangového pyré (alespoň 90%)
  16. - 3 plátky želatiny
  17.  
  18. Krém z mascarpone:
  19. - 300g mascarpone
  20. - 200g smetany ke šlehání
  21. - 75g cukr moučka
  22.  
  23. Makronky (skořápky na 8plechů):
  24. I. 175g bílků
  25. II. 375g cukr krupice
  26. III. 500g mandlové mouky
  27. IV. - 500g cukr moučka
  28. V. - 175g bílků
  29.  
  30. Mangová ganache:
  31. - 200g bílé čokolády
  32. - 250g mangového pyré (alespoň 90%)
  33.  
  34.  
  35. Pusinky: 
  36. - 45g bílků
  37. - 100g cukr krupice
  38.  
  39. Na ozdobu: 
  40. - mangové pyré, čerstvé maliny, jahody, ostružiny, borůvky, physalis
  41. - pusinky a mangové makronky
  1. 1. Připravíme si mangové želé. Dortovou formu o velikosti 16∅, si vyložíme potravinovou fólií. Želatinu namočíme do ledové vody a necháme 10minut nabobtnat. Mangové pyré přivedeme k varu, sundáme ze sporáku a vmícháme do ní vyždímanou želatinu. Vlijeme do připravené formy a dáme do lednice ztuhnout. 

2. Dortovou formu o velikosti 18∅ vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu předehřejeme na 175°C.  Žloutky vyšleháme se 100g cukru. Poté do nich přiléváme tenkým pramínkem olej. V druhé míse vyšleháme bílky a 70g cukru do pevného sněhu a poté ho postupně vmícháme do žloutkové směsi. Nahoru prosejeme mouku a zlehka zamícháme do těsta. Dáváme pozor aby v těstě žádná mouka nezůstala. Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme 35 minut. Poté necháme korpus vychladnout. 

3. Když máme korpus vychladlý, prořízneme ho dvakrát ať nám zbydou tři díly. 

4. Připravíme si mangový krém. Želatinu namočíme do ledové vody a necháme ji nabobtnat. Mangové pyré s cukrem zahřejeme pod bod varu. Želatinu vyždímáme a vmícháme ji do krému. Necháme lehce vychladnout a přidáme zakysanou smetanu a rozmícháme dohladka. Vychlazenou smetanu ušleháme do polotuha a pomocí gumové stěrky ji postupně vmícháme do mangové směsi. Krém je hotový a ihned ho vrstvíme na první díl korpusu. A dáme do lednice.

5. Mezitím si připravíme krém z mascarpone. Všechny ingredience dáme do mísy a ručním mixérem (nebo šlehačem) vyšleháme do tuhého hladkého krému. 

6. Vytáhneme z lednice mangové želé, první díl korpusu s krémem. Na krém položíme druhý díl korpusu. Dáme na něj tenkou vrstvu krému z mascarpone na to položíme mangové želé. Na mangové želé dáme tenkou vrstvu mangového krému a poté položíme třetí korpus. Na třetí korpus dáme krém z mascarpone a boky dortu taktéž pomažeme krémem. Uhladíme a dáme do lednice. 

7. Zdobení. Dort vytáhneme z lednice. Okraj dortu polijeme mangovým pyré, tak aby nám vznikly jednotlivé slzičky, které stékají pomalu dolu, poté střídáme čerstvé ovoce s pusinkami a makronkami.

Makronky:

- I.bílky a II.cukr dáme do mísy a v horké lázni zahřejeme na 70°. Dáme do šlehacího robotu a šleháme do tuha. (při sáhnutí bude mít mísa příjemnou pokojovou teplotu)
- III. mandlovou mouku 3x prosejeme poté přidáme IV.cukr a znovu prosejeme. Když to máme proseté - lehce to smícháme rukou. 
- K prosáté mouce s cukrem přídáme nevyšlehané V.bílky. (Můžeme obarvit). Postupně přidáme vyšlehaný sníh. 
- Opatrně těsto promícháme kuchyňskou stěrkou. Dáváme pozor abychom těsto neměli příliš řídké. 
- Těsto dáme do zdobícího sáčku a stříkáme hladkou špičkou na pergamenový papír. 
- S nastříkaným plechem párkrát třískneme ať z makronek vyjde zbylý vzduch a necháme nastříkané makronky schnout (asi 30min.).
- Mezitím co nám schnou makronky tak si připravíme troubu na horní a spodní pečení a pečeme 13minut na 135° větší makronky 20minut.
- Upečené makronky necháme vychladnout a naplníme krémem. 
  1.  
  2. Mangová ganache:
  3. Mangové pyré dáme na sporák a zahříváme těsně pod bod varu a zalijeme jím připravenou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády, přikryjeme potravinouvou fólií a necháme do druhého dne vychladnout. Dáme do zdobícího sáčku a plníme makronky. 
  4.  
  5. Pusinky: 
  6. Bílky s cukrem dáme do mísy a v horké lázni zahřejeme na 70°. Dáme do šlehacího robotu a šleháme do tuha. Mezitím si rozpálíme troubu na 90°. Poté sníh napníme do zdobícího sáčku a stříkáme na plech pusinky. Dáme do trouby a po vyskočení snížíme teplotu na 60° a sušíme 45minut. (Záleží na velikosti pusinek, menší pusinky budou dříve hotové naopak větší musíme sušit déle).
Autor: sokolovapet

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit