Mangový sen

Mangový sen

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

  1. Korpus: 
  2. - 6 vajec (bílky, žloutky zvlášť)
  3. - 170g cukr krupice
  4. - 60g oleje
  5. - 135g polohrubé mouky
  6.  
  7. Mangový krém:
  8. - 90g mangového pyré
  9. - 20g cukr krupice
  10. - 75g zakysané smetany
  11. - 175g smetany ke šlehání
  12. - 2 plátky želatiny
  13.  
  14. Mangové želé:
  15. - 300g mangového pyré (alespoň 90%)
  16. - 3 plátky želatiny
  17.  
  18. Krém z mascarpone:
  19. - 300g mascarpone
  20. - 200g smetany ke šlehání
  21. - 75g cukr moučka
  22.  
  23. Makronky (skořápky na 8plechů):
  24. I. 175g bílků
  25. II. 375g cukr krupice
  26. III. 500g mandlové mouky
  27. IV. - 500g cukr moučka
  28. V. - 175g bílků
  29.  
  30. Mangová ganache:
  31. - 200g bílé čokolády
  32. - 250g mangového pyré (alespoň 90%)
  33.  
  34.  
  35. Pusinky: 
  36. - 45g bílků
  37. - 100g cukr krupice
  38.  
  39. Na ozdobu: 
  40. - mangové pyré, čerstvé maliny, jahody, ostružiny, borůvky, physalis
  41. - pusinky a mangové makronky
  1. 1. Připravíme si mangové želé. Dortovou formu o velikosti 16∅, si vyložíme potravinovou fólií. Želatinu namočíme do ledové vody a necháme 10minut nabobtnat. Mangové pyré přivedeme k varu, sundáme ze sporáku a vmícháme do ní vyždímanou želatinu. Vlijeme do připravené formy a dáme do lednice ztuhnout. 

2. Dortovou formu o velikosti 18∅ vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu předehřejeme na 175°C.  Žloutky vyšleháme se 100g cukru. Poté do nich přiléváme tenkým pramínkem olej. V druhé míse vyšleháme bílky a 70g cukru do pevného sněhu a poté ho postupně vmícháme do žloutkové směsi. Nahoru prosejeme mouku a zlehka zamícháme do těsta. Dáváme pozor aby v těstě žádná mouka nezůstala. Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme 35 minut. Poté necháme korpus vychladnout. 

3. Když máme korpus vychladlý, prořízneme ho dvakrát ať nám zbydou tři díly. 

4. Připravíme si mangový krém. Želatinu namočíme do ledové vody a necháme ji nabobtnat. Mangové pyré s cukrem zahřejeme pod bod varu. Želatinu vyždímáme a vmícháme ji do krému. Necháme lehce vychladnout a přidáme zakysanou smetanu a rozmícháme dohladka. Vychlazenou smetanu ušleháme do polotuha a pomocí gumové stěrky ji postupně vmícháme do mangové směsi. Krém je hotový a ihned ho vrstvíme na první díl korpusu. A dáme do lednice.

5. Mezitím si připravíme krém z mascarpone. Všechny ingredience dáme do mísy a ručním mixérem (nebo šlehačem) vyšleháme do tuhého hladkého krému. 

6. Vytáhneme z lednice mangové želé, první díl korpusu s krémem. Na krém položíme druhý díl korpusu. Dáme na něj tenkou vrstvu krému z mascarpone na to položíme mangové želé. Na mangové želé dáme tenkou vrstvu mangového krému a poté položíme třetí korpus. Na třetí korpus dáme krém z mascarpone a boky dortu taktéž pomažeme krémem. Uhladíme a dáme do lednice. 

7. Zdobení. Dort vytáhneme z lednice. Okraj dortu polijeme mangovým pyré, tak aby nám vznikly jednotlivé slzičky, které stékají pomalu dolu, poté střídáme čerstvé ovoce s pusinkami a makronkami.

Makronky:

- I.bílky a II.cukr dáme do mísy a v horké lázni zahřejeme na 70°. Dáme do šlehacího robotu a šleháme do tuha. (při sáhnutí bude mít mísa příjemnou pokojovou teplotu)
- III. mandlovou mouku 3x prosejeme poté přidáme IV.cukr a znovu prosejeme. Když to máme proseté - lehce to smícháme rukou. 
- K prosáté mouce s cukrem přídáme nevyšlehané V.bílky. (Můžeme obarvit). Postupně přidáme vyšlehaný sníh. 
- Opatrně těsto promícháme kuchyňskou stěrkou. Dáváme pozor abychom těsto neměli příliš řídké. 
- Těsto dáme do zdobícího sáčku a stříkáme hladkou špičkou na pergamenový papír. 
- S nastříkaným plechem párkrát třískneme ať z makronek vyjde zbylý vzduch a necháme nastříkané makronky schnout (asi 30min.).
- Mezitím co nám schnou makronky tak si připravíme troubu na horní a spodní pečení a pečeme 13minut na 135° větší makronky 20minut.
- Upečené makronky necháme vychladnout a naplníme krémem. 
  1.  
  2. Mangová ganache:
  3. Mangové pyré dáme na sporák a zahříváme těsně pod bod varu a zalijeme jím připravenou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády, přikryjeme potravinouvou fólií a necháme do druhého dne vychladnout. Dáme do zdobícího sáčku a plníme makronky. 
  4.  
  5. Pusinky: 
  6. Bílky s cukrem dáme do mísy a v horké lázni zahřejeme na 70°. Dáme do šlehacího robotu a šleháme do tuha. Mezitím si rozpálíme troubu na 90°. Poté sníh napníme do zdobícího sáčku a stříkáme na plech pusinky. Dáme do trouby a po vyskočení snížíme teplotu na 60° a sušíme 45minut. (Záleží na velikosti pusinek, menší pusinky budou dříve hotové naopak větší musíme sušit déle).

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit