
Marocký dýňový kotlík
Aromatický recept šéfkuchaře Noama Daroma vám naprosto učaruje.
Ingredience
- 150g směsi sušeného ovoce (meruňky, švestky, datle)
- 50ml sirupu nebo octa z granátového jablka
- 800g máslové dýně
- 300g cukety
- 150g červené cibule
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1–2 lžíce koření ras el hanout
- 1 palice česneku, rozříznutá příčně napůl
- 3 svitky skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 3 bobkové listy
- 100ml olivového oleje
- 400 g uvařené cizrny (nebo z konzervy)
- 400g konzerva drcených rajčat
- 200ml zeleninového vývaru
- hrst dýňových semínek nebo vlašských ořechů
- hrst nasekaného koriandru a petrželky
- hrst rozdrobeného kozího nebo balkánského sýra
- kuskus nebo bulgur k podávání
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Sušené ovoce dejte do menšího hrnce, přilijte datlový med a sirup či ocet a nechte nabobtnat. Krátce svařte.
2 Troubu předehřejte na 180°C. Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na měsíčky. Cuketu nakrájejte na půlkolečka a cibuli na klínky. Všechno dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte koření ras el hanout, olej a promíchejte. Připravte si širokou zapékací mísu nebo pekáč a rozložte do něj zeleninu. Doprostřed položte česnek. Přidejte skořici, bobkový list a badyán a dejte péct na 20 minut, aby zelenina změkla. Přisypte cizrnu, přilijte rajčata a zalijte vývarem. Pečte ještě 5 minut.
3 Sušené ovoce i s nálevem přilijte k zelenině a ještě 5 minut pečte. Hotový kotlík přesuňte do servírovací mísy, posypte opraženými ořechy nebo semínky, bylinkami a sýrem. Podávejte s bulgurem nebo kuskusem.
Přidat komentář