Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
žloutek 2 ks
máslo 140 g
krupicový cukr 140 g
citronová kůra
z půlky citronu
vanilkový cukr 1 PL
droždí 0.5 ks
nebo 1 sušené
mléko 250 ml
teplé
sůl špetka
mandle
vlašské ořechy
rozinky v rumu
vejce 1 ks
na potření

Příprava:
Utřete žloutky s máslem, citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a solí. Poté přidejte i krupiccový cukr a
dobře promíchejte. Přisypte mouku, udělejte do ní důlek a do něj nalijte mléko. Do mléka rozdrobte
droždí a začněte míchat těsto. Přidejte rozinky včetně rumu, ve kterém byly naložené a dle chuti i
ořechy.
Hněťte, dokud není těsto krásně vláčné. Zakryjte mísu fresh folií nebo utěrkou a na teplém místě
nechte kynout asi na dvojnásobek. Během kynutí jednou prohněťte, aby odešel přebytečný vzduch.
Rozdělte těsto na 9 dílků a předehřejte troubu na 145°C. Na plechu vyloženém pečícím papírem
upleťte cop ze 4 pramenů, na něj položte cop z 3 pramenů a na něj z 2 pramenů.
Vánočku na několika místech křížem zpevněte špejlemi a nechte na teplém místě ještě trochu
vykynout. Potřete vánočku rozšlehaným vejcem, ozdobte ořechy a pečte 10 min na 145°C a poté
snižte teplotu na 135°C a pečte cca hodinu (dozlatova).
Vánočku po upečení nechte stydnout na plechu, vytáhněte špejle a poprašte moučkovým cukrem.

Autor: cermacka

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit