Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
žloutek 2 ks
máslo 140 g
krupicový cukr 140 g
citronová kůra
z půlky citronu
vanilkový cukr 1 PL
droždí 0.5 ks
nebo 1 sušené
mléko 250 ml
teplé
sůl špetka
mandle
vlašské ořechy
rozinky v rumu
vejce 1 ks
na potření

Příprava:
Utřete žloutky s máslem, citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a solí. Poté přidejte i krupiccový cukr a
dobře promíchejte. Přisypte mouku, udělejte do ní důlek a do něj nalijte mléko. Do mléka rozdrobte
droždí a začněte míchat těsto. Přidejte rozinky včetně rumu, ve kterém byly naložené a dle chuti i
ořechy.
Hněťte, dokud není těsto krásně vláčné. Zakryjte mísu fresh folií nebo utěrkou a na teplém místě
nechte kynout asi na dvojnásobek. Během kynutí jednou prohněťte, aby odešel přebytečný vzduch.
Rozdělte těsto na 9 dílků a předehřejte troubu na 145°C. Na plechu vyloženém pečícím papírem
upleťte cop ze 4 pramenů, na něj položte cop z 3 pramenů a na něj z 2 pramenů.
Vánočku na několika místech křížem zpevněte špejlemi a nechte na teplém místě ještě trochu
vykynout. Potřete vánočku rozšlehaným vejcem, ozdobte ořechy a pečte 10 min na 145°C a poté
snižte teplotu na 135°C a pečte cca hodinu (dozlatova).
Vánočku po upečení nechte stydnout na plechu, vytáhněte špejle a poprašte moučkovým cukrem.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit