Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Snadné Na 1 vánočku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5412 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 558 g
Tuky 260 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí vánočka je to nej, čím se můžete na Vánoce blýsknout!

Související recepty

Suroviny

rozinky 2 hrsti
rum 2 PL
droždí 3 kostky
moučkový cukr 100 g
plus na poprášení
150 ml
plnotučné mléko vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
sůl špetka
vanilkový cukr 1 ks
jemně nastrouhaná kůra z půlky citronu
muškátový květ špetka
anýz špetka
mletý
žloutek 3 ks
plus 1 vejce na potření
máslo 125 g
rozpuštěné
mandle 100 g
loupané

1 Rozinky propláchněte horkou vodou, nechte okapat, zalijte rumem a nechte na- bobtnat. Droždí utřete s lžící cukru a rozmíchejte s polovinou vlažného mléka. Mléko nesmí být teplejší než teplota lidského těla, zkuste ji proto nejdřív prstem.

2 Do mísy prosejte mouku se solí, promíchejte se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a kořením. Přilijte rozmíchané droždí a zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali žloutky,
a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé tužší těsto (vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem). Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Během kynutí ještě jednou až dvakrát propracujte, abyste vyhnali vzduch.

3 Těsto vyklopte na vál, znovu prohněťte a zapracujte do něj slité rozinky a většinu nasekaných mandlí. Pak jej rozdělte na 9 stejných dílů. Každý vyválejte na stejně silný pramen, dlouhý 25–30cm .

4 Nejdřív upleťte spodní patro ze 4 pramenů. Prameny uprostřed překřižte a začněte je od středu zaplétat, nejdříve směrem k jednomu konci a pak i na druhou stranu (obr. 2). Konce spojte a zahněte dospodu. Základ vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed po celé délce udělejte rýhu hranou dlaně (obr. 3). Pak patro potřete rozšlehaným vejcem.

5 Nyní upleťte klasický cop ze tří pramenů (obr. 4). Konce spojte a spletený cop položte na spodní patro vánočky. Opět po celé délce copu udělejte hranou dlaně rýhu a potřete ho vejcem. Navrch položte dva poslední stočené prameny a konce zahněte pod základ vánočky. Povrch opět potřete vejcem (obr. 5) a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Svrchu zapíchněte 3 špejle, které pomohou udržet tvar vánočky. Nechte znovu kynout, minimálně půl hodiny, ale čím déle, tím lépe.

6 Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku vložte do trouby a pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova. Před dopečením vytáhněte špejle.

7 Upečenou vánočku nechte vychladnout na mřížce a před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC Mandle na závěrečné posypání předem namočte do mléka nebo vína, při pečení se tak nevysuší. Netroufáte-li si na cop ze čtyř pramenů, upleťte základ vánočky ze tří, ale silnějších pramenů a rukou ho více zploštěte.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit