Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5412 kcal
Bílkoviny 145 g
Cukr 558 g
Tuky 260 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Domácí vánočka je to nej, čím se můžete na Vánoce blýsknout!

Suroviny

rozinky 2 hrsti
rum 2 PL
droždí 3 kostky
moučkový cukr 100 g
plus na poprášení
150 ml
plnotučné mléko vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
sůl špetka
vanilkový cukr 1 ks
jemně nastrouhaná kůra z půlky citronu
muškátový květ špetka
anýz špetka
mletý
žloutek 3 ks
plus 1 vejce na potření
máslo 125 g
rozpuštěné
mandle 100 g
loupané

1 Rozinky propláchněte horkou vodou, nechte okapat, zalijte rumem a nechte na- bobtnat. Droždí utřete s lžící cukru a rozmíchejte s polovinou vlažného mléka. Mléko nesmí být teplejší než teplota lidského těla, zkuste ji proto nejdřív prstem.

2 Do mísy prosejte mouku se solí, promíchejte se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a kořením. Přilijte rozmíchané droždí a zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali žloutky,
a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé tužší těsto (vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem). Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Během kynutí ještě jednou až dvakrát propracujte, abyste vyhnali vzduch.

3 Těsto vyklopte na vál, znovu prohněťte a zapracujte do něj slité rozinky a většinu nasekaných mandlí. Pak jej rozdělte na 9 stejných dílů. Každý vyválejte na stejně silný pramen, dlouhý 25–30cm .

4 Nejdřív upleťte spodní patro ze 4 pramenů. Prameny uprostřed překřižte a začněte je od středu zaplétat, nejdříve směrem k jednomu konci a pak i na druhou stranu (obr. 2). Konce spojte a zahněte dospodu. Základ vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed po celé délce udělejte rýhu hranou dlaně (obr. 3). Pak patro potřete rozšlehaným vejcem.

5 Nyní upleťte klasický cop ze tří pramenů (obr. 4). Konce spojte a spletený cop položte na spodní patro vánočky. Opět po celé délce copu udělejte hranou dlaně rýhu a potřete ho vejcem. Navrch položte dva poslední stočené prameny a konce zahněte pod základ vánočky. Povrch opět potřete vejcem (obr. 5) a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Svrchu zapíchněte 3 špejle, které pomohou udržet tvar vánočky. Nechte znovu kynout, minimálně půl hodiny, ale čím déle, tím lépe.

6 Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku vložte do trouby a pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova. Před dopečením vytáhněte špejle.

7 Upečenou vánočku nechte vychladnout na mřížce a před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC Mandle na závěrečné posypání předem namočte do mléka nebo vína, při pečení se tak nevysuší. Netroufáte-li si na cop ze čtyř pramenů, upleťte základ vánočky ze tří, ale silnějších pramenů a rukou ho více zploštěte.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit