Domácí máslová vánočka je to nej, čím se můžete na Vánoce blýsknout! Toto tradiční sladké pečivo si zamilujete. Je skvělá na sladkou snídani, nebo svačinku. Vynikající s máslem a marmeládou, nebo s oříškovým krémem. Výborná je i opečená a náš oblíbený recept se s vámi rádi podělíme. A pokud vám náhodou nějaká ještě zbude, můžete z ní udělat i skvělou žemlovku.
Suroviny
Postup
Rozinky propláchněte horkou vodou, nechte okapat, zalijte rumem a nechte nabobtnat. Droždí utřete s lžící cukru a rozmíchejte s polovinou vlažného mléka. Mléko nesmí být teplejší než teplota lidského těla, zkuste ji proto nejdřív prstem.
Do mísy prosejte mouku se solí, promíchejte se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a kořením. Přilijte rozmíchané droždí a zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali žloutky, a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé tužší těsto (vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem). Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Během kynutí ještě jednou až dvakrát propracujte, abyste vyhnali vzduch.
Těsto vyklopte na vál, znovu prohněťte a zapracujte do něj slité rozinky a většinu nasekaných mandlí. Pak jej rozdělte na 9 stejných dílů. Každý vyválejte na stejně silný pramen, dlouhý 25–30 cm .
Nejdřív upleťte spodní patro ze 4 pramenů. Prameny uprostřed překřižte a začněte je od středu zaplétat, nejdříve směrem k jednomu konci a pak i na druhou stranu (obr. 2). Konce spojte a zahněte dospodu. Základ vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed po celé délce udělejte rýhu hranou dlaně (obr. 3). Pak patro potřete rozšlehaným vejcem.
Nyní upleťte klasický cop ze tří pramenů (obr. 4). Konce spojte a spletený cop položte na spodní patro vánočky. Opět po celé délce copu udělejte hranou dlaně rýhu a potřete ho vejcem. Navrch položte dva poslední stočené prameny a konce zahněte pod základ vánočky. Povrch opět potřete vejcem (obr. 5) a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Svrchu zapíchněte 3 špejle, které pomohou udržet tvar vánočky. Nechte znovu kynout, minimálně půl hodiny, ale čím déle, tím lépe.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku vložte do trouby a pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova. Před dopečením vytáhněte špejle.
Upečenou vánočku nechte vychladnout na mřížce a před podáváním pocukrujte.
NĚCO NAVÍC
Mandle na závěrečné posypání předem namočte do mléka nebo vína, při pečení se tak nevysuší. Netroufáte-li si na cop ze čtyř pramenů, upleťte základ vánočky ze tří, ale silnějších pramenů a rukou ho více zploštěte.