Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 199
Do dvou hodin Snadné Na 1 vánočku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5631 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 570 g
Tuky 276 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí máslová vánočka je to nej, čím se můžete na Vánoce blýsknout! Toto tradiční sladké pečivo si zamilujete. Je skvělá na sladkou snídani, nebo svačinku. Vynikající s máslem a marmeládou, nebo s oříškovým krémem. Výborná je i opečená a náš oblíbený recept se s vámi rádi podělíme. A pokud vám náhodou nějaká ještě zbude, můžete z ní udělat i skvělou žemlovku. 

Související recepty

Suroviny

rozinky 2 hrsti
rum 2 PL
droždí čerstvé ¾ kostky
+ na poprášení
mléko 150 ml
plnotučné, vlažné
sůl 1 špetka
jemně nastrouhaná z půlky citronu
anýz 1 špetka
mletý (nemusí být)
vejce 1 ks
na potření
máslo 125 g
rozpuštěné

Postup

1

Rozinky propláchněte horkou vodou, nechte okapat, zalijte rumem a nechte nabobtnat. Droždí utřete s lžící cukru a rozmíchejte s polovinou vlažného mléka. Mléko nesmí být teplejší než teplota lidského těla, zkuste ji proto nejdřív prstem.

2

Do mísy prosejte mouku se solí, promíchejte se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a kořením. Přilijte rozmíchané droždí a zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali žloutky, a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé tužší těsto (vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem). Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Během kynutí ještě jednou až dvakrát propracujte, abyste vyhnali vzduch.

kynuté těsto

3

Těsto vyklopte na vál, znovu prohněťte a zapracujte do něj slité rozinky a většinu nasekaných mandlí. Pak jej rozdělte na 9 stejných dílů. Každý vyválejte na stejně silný pramen, dlouhý 25–30 cm .

4

Nejdřív upleťte spodní patro ze 4 pramenů. Prameny uprostřed překřižte a začněte je od středu zaplétat, nejdříve směrem k jednomu konci a pak i na druhou stranu (obr. 2). Konce spojte a zahněte dospodu. Základ vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed po celé délce udělejte rýhu hranou dlaně (obr. 3). Pak patro potřete rozšlehaným vejcem.

5

Nyní upleťte klasický cop ze tří pramenů (obr. 4). Konce spojte a spletený cop položte na spodní patro vánočky. Opět po celé délce copu udělejte hranou dlaně rýhu a potřete ho vejcem. Navrch položte dva poslední stočené prameny a konce zahněte pod základ vánočky. Povrch opět potřete vejcem (obr. 5) a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Svrchu zapíchněte 3 špejle, které pomohou udržet tvar vánočky. Nechte znovu kynout, minimálně půl hodiny, ale čím déle, tím lépe.

pletení vánočky

6

Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku vložte do trouby a pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova. Před dopečením vytáhněte špejle.

7

Upečenou vánočku nechte vychladnout na mřížce a před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Mandle na závěrečné posypání předem namočte do mléka nebo vína, při pečení se tak nevysuší. Netroufáte-li si na cop ze čtyř pramenů, upleťte základ vánočky ze tří, ale silnějších pramenů a rukou ho více zploštěte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...