Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

3.5 / 5. Počet hodnocení: 97
Do hodiny Snadné Na 1 vánočku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5631 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 570 g
Tuky 276 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí vánočka je to nej, čím se můžete na Vánoce blýsknout!

Suroviny

rozinky 2 hrsti
rum 2 PL
droždí čerstvé 0.75 kostky
moučkový cukr 100 g
+ na poprášení
mléko 150 ml
plnotučné, vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
sůl 1 špetka
vanilkový cukr 1 ks
citronová kůra
jemně nastrouhaná z půlky citronu
muškátový květ 1 špetka
anýz 1 špetka
mletý
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
na potření
máslo 125 g
rozpuštěné
mandle loupané 100 g

Postup

1

Rozinky propláchněte horkou vodou, nechte okapat, zalijte rumem a nechte na- bobtnat. Droždí utřete s lžící cukru a rozmíchejte s polovinou vlažného mléka. Mléko nesmí být teplejší než teplota lidského těla, zkuste ji proto nejdřív prstem.

2

Do mísy prosejte mouku se solí, promíchejte se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a kořením. Přilijte rozmíchané droždí a zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali žloutky, a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé tužší těsto (vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem). Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Během kynutí ještě jednou až dvakrát propracujte, abyste vyhnali vzduch.

kynuté těsto

3

Těsto vyklopte na vál, znovu prohněťte a zapracujte do něj slité rozinky a většinu nasekaných mandlí. Pak jej rozdělte na 9 stejných dílů. Každý vyválejte na stejně silný pramen, dlouhý 25–30cm .

4

Nejdřív upleťte spodní patro ze 4 pramenů. Prameny uprostřed překřižte a začněte je od středu zaplétat, nejdříve směrem k jednomu konci a pak i na druhou stranu (obr. 2). Konce spojte a zahněte dospodu. Základ vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed po celé délce udělejte rýhu hranou dlaně (obr. 3). Pak patro potřete rozšlehaným vejcem.

5

Nyní upleťte klasický cop ze tří pramenů (obr. 4). Konce spojte a spletený cop položte na spodní patro vánočky. Opět po celé délce copu udělejte hranou dlaně rýhu a potřete ho vejcem. Navrch položte dva poslední stočené prameny a konce zahněte pod základ vánočky. Povrch opět potřete vejcem (obr. 5) a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Svrchu zapíchněte 3 špejle, které pomohou udržet tvar vánočky. Nechte znovu kynout, minimálně půl hodiny, ale čím déle, tím lépe.

pletení vánočky

6

Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku vložte do trouby a pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova. Před dopečením vytáhněte špejle.

7

Upečenou vánočku nechte vychladnout na mřížce a před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Mandle na závěrečné posypání předem namočte do mléka nebo vína, při pečení se tak nevysuší. Netroufáte-li si na cop ze čtyř pramenů, upleťte základ vánočky ze tří, ale silnějších pramenů a rukou ho více zploštěte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit