0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1908 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 148 g
Tuky 119 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máslový knedlík (nebo nok) je skvělý k lehkým jídlům, zelenině i rybám!

Suroviny

máslo 100 g
vejce 3 ks
bílky a žloutky zvlášť
mouka pšeničná hladká 50 g
strouhanka 150 g
z čerstvého bílého pečiva
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
na ochucení

1 Máslo nechte dojít pokojové teploty a poté ho elektrickým šlehačem ušlehejte do bílé pěny a postupně zašlehejte i všechny tři žloutky. Mouku a strouhanku přimíchejte k máslu a nakonec vmíchejte bílky ušlehané na pevný sníh.

2 Těsto ochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku a nechte 2 hodiny odpočívat v ledničce.

3 Z připraveného těsta vytvarujte knedlík o průměru cca 5 cm a zabalte ho do plátýnka nebo utěrky. Vařte v osolené vodě asi 25 minut a pak krájejte na plátky.

TIPY ŠÉFKUCHAŘE

Šéfkuchař michelinské restaurace Alcron Roman Paulus dělá máslové knedlíky nejraději v podobě noků. „Líbí se mi jejich jemná konzistence. A přestože jsou z másla, tak vůbec nejsou těžké, naopak! Je to něco úplně jiného než klasický český knedlík,“ popisuje šéfkuchař. Radí dodržet poměry a nenahrazovat čerstvou strouhanku suchou: „To pak bude knedlík tuhý,“ varuje.

SKVĚLÉ S RYBOU

Ryba s křenovou omáčkou: Filátka ze pstruha či sumce uvařte v páře (pod pařáčkem může bublat zeleninový vývar nebo voda se spoustou voňavých bylinek). Na křenovou omáčku udělejte jíšku z 1,5 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky. Zalijte ji 0,5 l zeleninového nebo rybího vývaru, zjemněte 100 ml smetany a nakonec přidejte 1 až 2 lžíce křenu. Podávejte s rybou, knedlíky a na másle podušeným špenátem.

 

 

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč