0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1908 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 148 g
Tuky 119 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máslový knedlík (nebo nok) je skvělý k lehkým jídlům, zelenině i rybám!

Suroviny

máslo 100 g
vejce 3 ks
bílky a žloutky zvlášť
mouka pšeničná hladká 50 g
strouhanka 150 g
z čerstvého bílého pečiva
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
na ochucení

1 Máslo nechte dojít pokojové teploty a poté ho elektrickým šlehačem ušlehejte do bílé pěny a postupně zašlehejte i všechny tři žloutky. Mouku a strouhanku přimíchejte k máslu a nakonec vmíchejte bílky ušlehané na pevný sníh.

2 Těsto ochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku a nechte 2 hodiny odpočívat v ledničce.

3 Z připraveného těsta vytvarujte knedlík o průměru cca 5 cm a zabalte ho do plátýnka nebo utěrky. Vařte v osolené vodě asi 25 minut a pak krájejte na plátky.

TIPY ŠÉFKUCHAŘE

Šéfkuchař michelinské restaurace Alcron Roman Paulus dělá máslové knedlíky nejraději v podobě noků. „Líbí se mi jejich jemná konzistence. A přestože jsou z másla, tak vůbec nejsou těžké, naopak! Je to něco úplně jiného než klasický český knedlík,“ popisuje šéfkuchař. Radí dodržet poměry a nenahrazovat čerstvou strouhanku suchou: „To pak bude knedlík tuhý,“ varuje.

SKVĚLÉ S RYBOU

Ryba s křenovou omáčkou: Filátka ze pstruha či sumce uvařte v páře (pod pařáčkem může bublat zeleninový vývar nebo voda se spoustou voňavých bylinek). Na křenovou omáčku udělejte jíšku z 1,5 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky. Zalijte ji 0,5 l zeleninového nebo rybího vývaru, zjemněte 100 ml smetany a nakonec přidejte 1 až 2 lžíce křenu. Podávejte s rybou, knedlíky a na másle podušeným špenátem.

 

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit