Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1908 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 148 g
Tuky 119 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máslový knedlík (nebo nok) je skvělý k lehkým jídlům, zelenině i rybám!

Související recepty

Suroviny

máslo 100 g
vejce 3 ks
bílky a žloutky zvlášť
strouhanka 150 g
z čerstvého bílého pečiva
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Máslo nechte dojít pokojové teploty a poté ho elektrickým šlehačem ušlehejte do bílé pěny a postupně zašlehejte i všechny tři žloutky. Mouku a strouhanku přimíchejte k máslu a nakonec vmíchejte bílky ušlehané na pevný sníh.

2

Těsto ochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku a nechte 2 hodiny odpočívat v ledničce.

 

 
3

Z připraveného těsta vytvarujte knedlík o průměru cca 5 cm a zabalte ho do plátýnka nebo utěrky. Vařte v osolené vodě asi 25 minut a pak krájejte na plátky.

TIPY ŠÉFKUCHAŘE

Šéfkuchař michelinské restaurace Alcron Roman Paulus dělá máslové knedlíky nejraději v podobě noků. „Líbí se mi jejich jemná konzistence. A přestože jsou z másla, tak vůbec nejsou těžké, naopak! Je to něco úplně jiného než klasický český knedlík,“ popisuje šéfkuchař. Radí dodržet poměry a nenahrazovat čerstvou strouhanku suchou: „To pak bude knedlík tuhý,“ varuje.

SKVĚLÉ S RYBOU

Ryba s křenovou omáčkou: Filátka ze pstruha či sumce uvařte v páře (pod pařáčkem může bublat zeleninový vývar nebo voda se spoustou voňavých bylinek). Na křenovou omáčku udělejte jíšku z 1,5 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky. Zalijte ji 0,5 l zeleninového nebo rybího vývaru, zjemněte 100 ml smetany a nakonec přidejte 1 až 2 lžíce křenu. Podávejte s rybou, knedlíky a na másle podušeným špenátem.

Video převzato z TopRecepty.cz

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...