Máslový knedlík (nebo nok) je skvělý k lehkým jídlům, zelenině i rybám!
Postup
Máslo nechte dojít pokojové teploty a poté ho elektrickým šlehačem ušlehejte do bílé pěny a postupně zašlehejte i všechny tři žloutky. Mouku a strouhanku přimíchejte k máslu a nakonec vmíchejte bílky ušlehané na pevný sníh.
Těsto ochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku a nechte 2 hodiny odpočívat v ledničce.
Z připraveného těsta vytvarujte knedlík o průměru cca 5 cm a zabalte ho do plátýnka nebo utěrky. Vařte v osolené vodě asi 25 minut a pak krájejte na plátky.
TIPY ŠÉFKUCHAŘE
Šéfkuchař michelinské restaurace Alcron Roman Paulus dělá máslové knedlíky nejraději v podobě noků. „Líbí se mi jejich jemná konzistence. A přestože jsou z másla, tak vůbec nejsou těžké, naopak! Je to něco úplně jiného než klasický český knedlík,“ popisuje šéfkuchař. Radí dodržet poměry a nenahrazovat čerstvou strouhanku suchou: „To pak bude knedlík tuhý,“ varuje.
SKVĚLÉ S RYBOU
Ryba s křenovou omáčkou: Filátka ze pstruha či sumce uvařte v páře (pod pařáčkem může bublat zeleninový vývar nebo voda se spoustou voňavých bylinek). Na křenovou omáčku udělejte jíšku z 1,5 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky. Zalijte ji 0,5 l zeleninového nebo rybího vývaru, zjemněte 100 ml smetany a nakonec přidejte 1 až 2 lžíce křenu. Podávejte s rybou, knedlíky a na másle podušeným špenátem.
Video převzato z TopRecepty.cz
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x slané knedlíky pro každého(15 receptů )