Nápad na sušenky jsme zahlédli na blogu Preppy kitchen a jsou úžasné – křehké a lahodně máslové. Horké máslo dobře vstřebá chuť čaje, dbejte na to, aby byl čaj skutečně podrcený najemno a nepřehánějte to s množstvím, jinak by sušenky mohly být nahořklé.
Suroviny
Postup
Nachlaďte v lednici či mrazáku misku, nejlépe kovovou nebo skleněnou. V mlýnku na koření rozmixujte čajové lístky najemno, případně je můžete rozdrtit v hmoždíři nebo rozstřihnout čajový sáček, kde budou lístky velmi jemné už samy o sobě. Odložte stranou.
V rendlíku rozpusťte polovinu másla na středním ohni. Zahřívejte, až máslo zpění a pak začne měnit barvu. Počkejte, až dosáhne zlatavého odstínu a začne vonět po oříšcích. V tu chvíli odstavte, přelijte do vychlazené misky, promíchejte a přidejte vanilku, kardamom a rozemleté čajové lístky.
Vložte do další větší mísy či dřezu naplněného studenou vodou a ledem a promíchávejte, až bude máslo opět částečně ztuhlé, ale současně roztíratelné. Další možností je dát mísu do ledničky a průběžně promíchávat – počítejte ale s tím, že horké máslo může v lednici celkově zvednout teplotu.
Ve velké míse nebo v míse robota s pádlovým nástavcem utřete zchladlé hnědé ochucené máslo, zbývající běžné změklé máslo, cukr, žloutek a sůl. Třete, až se směs spojí a bude nadýchaná a krémová. Při nízkých otáčkách postupně přisypte mouku a kukuřičný škrob a zapracujte, až se spojí. Během míchání občas zastavte a seškrábněte těsto ze stěn mísy.
Těsto přeneste na moukou lehce poprášený povrch a vytvarujte z něj disk. Pevně ho zabalte do fólie, uložte do lednice a nechte 30 minut chladit.
Vychlazené těsto lehce poprašte moukou a rozválejte mezi dvěma listy pečicího papíru na tloušťku 4 mm. Vložte do lednice a chlaďte další hodinu nebo až těsto ztuhne.
Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plechy papírem na pečení.
Vykrájejte požadované tvary (my jsme zvolili obdélník se skosenými rohy, ale těsto můžete i jen nakrájet na obdélníky nebo čtverce) a položte je na plech 1 cm od sebe. Pečte v troubě 20–25 minut a nechte na plechu zcela vychladnout.
Připravte polevu. V míse utřete společně cukr, pomerančovou kůru a šťávu a máslo dohladka. Pocákejte polevou sušenky a nechte zcela zaschnout nebo sušenky můžete do polevy i namáčet. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
NĚCO NAVÍC
Earl Grey se dobře páruje i s čokoládou, takže pokud chcete, můžete vynechat pomerančovou polevu a sušenky polévat rozpuštěnou tmavou čokoládou. Další možností je místo pomeranče použít citron.