Polévka z oliv, kapar a nakládaných okurek je ruská klasika podobně jako boršč. Má mnoho variant, tak zkuste tu naši – je skvělá!
Suroviny
hovězí maso
500
g
kližka nebo plec
bobkový list
3
ks
pepř celý
10
kuličky
nové koření
5
kuličky
sůl
rajče
2
ks
oloupaná
2
ks
slané okurky nakládané + trochu nálevu (najdete je v ruských obchodech nebo v supermarketech v plastovém sáčku v regále poblíž kysaného zelí)
cibule
1
ks
větší kus
rajčatové pyré
3
PL
máslo
2
PL
nebo olej
kapary
hrst
menší, nejlépe naložených v soli, propláchnuté
olivy zelené
10
ks
bez pecek
zakysaná smetana
150
ml
k podávání
citron
1
ks
na klínky
kopr
2
snítky
čerstvý, k podávání
1 Maso vložte do hrnce, zalijte 2–2,5 litry studené vody, přidejte bobkový list a celé koření. Trochu osolte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a táhněte 2–3 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.
2 Měkké maso vyjměte, nechte zchladnout a pak nakrájejte na tenké nudličky nebo natrhejte. Rajčata nařízněte lehce do kříže, ponořte do vroucí vody a nechte asi 2 minuty stát. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na plátky.
3 Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na tuku v polévkovém hrnci a vmíchejte rajčatové pyré. Osmahněte, zalijte přecezeným vývarem z masa a přiveďte znovu k varu. Okurky nakrájejte na kostičky nebo plátky, kapary a olivy překrojte a vše vložte spolu s masem a rajčaty do polévky. Vařte 10–15 minut a podle potřeby dochuťte slaným lákem z okurek.
4 Při podávání každou porci doplňte trochou kysané smetany, klínkem citronu a ozdobte koprem.
2 Měkké maso vyjměte, nechte zchladnout a pak nakrájejte na tenké nudličky nebo natrhejte. Rajčata nařízněte lehce do kříže, ponořte do vroucí vody a nechte asi 2 minuty stát. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na plátky.
3 Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na tuku v polévkovém hrnci a vmíchejte rajčatové pyré. Osmahněte, zalijte přecezeným vývarem z masa a přiveďte znovu k varu. Okurky nakrájejte na kostičky nebo plátky, kapary a olivy překrojte a vše vložte spolu s masem a rajčaty do polévky. Vařte 10–15 minut a podle potřeby dochuťte slaným lákem z okurek.
4 Při podávání každou porci doplňte trochou kysané smetany, klínkem citronu a ozdobte koprem.