Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Masová soljanka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 22
Do 30 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4033 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 268 g
Tuky 244 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka z oliv, kapar a nakládaných okurek je ruská klasika podobně jako boršč. Má mnoho variant, tak zkuste náš recept – masová soljanka je skvělá! Sytá, lehce nakyslá polévka s lžící zakysané smetany vám jistě zachutná.

Související recepty

Suroviny

kližka nebo plec
pepř celý 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl
oloupaná
+ trochu nálevu (najdete je v ruských obchodech nebo v supermarketech v plastovém sáčku v regále poblíž kysaného zelí)
větší kus
rajčatová passata - pyré 3 PL
nebo olej
kapary 1 hrst
menší, nejlépe naložených v soli, propláchnuté
bez pecek
k podávání
na klínky, k podávání
kopr 3 snítky
čerstvý, k podávání

Postup

1

Maso vložte do hrnce, zalijte 2–2,5 litry studené vody, přidejte bobkový list a celé koření. Trochu osolte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a táhněte 2–3 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.

2

Měkké maso vyjměte, nechte zchladnout a pak nakrájejte na tenké nudličky nebo natrhejte. Rajčata nařízněte lehce do kříže, ponořte do vroucí vody a nechte asi 2 minuty stát. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na plátky.

3

Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na tuku v polévkovém hrnci a vmíchejte rajčatové pyré. Osmahněte, zalijte přecezeným vývarem z masa a přiveďte znovu k varu. Okurky nakrájejte na kostičky nebo plátky, kapary a olivy překrojte a vše vložte spolu s masem a rajčaty do polévky. Vařte 10–15 minut a podle potřeby dochuťte slaným lákem z okurek.

4

Při podávání každou porci doplňte trochou kysané smetany, klínkem citronu a ozdobte koprem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín