0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masová soljanka

Masová soljanka

4.2 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3969 kcal
Bílkoviny 149 g
Sacharidy 253 g
Tuky 244 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Polévka z oliv, kapar a nakládaných okurek je ruská klasika podobně jako boršč. Má mnoho variant, tak zkuste tu naši – je skvělá!

Suroviny

hovězí maso 500 g
kližka nebo plec
bobkový list 3 ks
pepř celý 10 kuličky
nové koření 5 kuličky
sůl
rajče 2 ks
oloupaná
2 ks
slané okurky nakládané + trochu nálevu (najdete je v ruských obchodech nebo v supermarketech v plastovém sáčku v regále poblíž kysaného zelí)
cibule 1 ks
větší kus
rajčatové pyré 3 PL
máslo 2 PL
nebo olej
kapary hrst
menší, nejlépe naložených v soli, propláchnuté
olivy zelené 10 ks
bez pecek
zakysaná smetana 150 ml
k podávání
citron 1 ks
na klínky
kopr 2 snítky
čerstvý, k podávání
1 Maso vložte do hrnce, zalijte 2–2,5 litry studené vody, přidejte bobkový list a celé koření. Trochu osolte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a táhněte 2–3 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.

2 Měkké maso vyjměte, nechte zchladnout a pak nakrájejte na tenké nudličky nebo natrhejte. Rajčata nařízněte lehce do kříže, ponořte do vroucí vody a nechte asi 2 minuty stát. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na plátky.

3 Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na tuku v polévkovém hrnci a vmíchejte rajčatové pyré. Osmahněte, zalijte přecezeným vývarem z masa a přiveďte znovu k varu. Okurky nakrájejte na kostičky nebo plátky, kapary a olivy překrojte a vše vložte spolu s masem a rajčaty do polévky. Vařte 10–15 minut a podle potřeby dochuťte slaným lákem z okurek.

4 Při podávání každou porci doplňte trochou kysané smetany, klínkem citronu a ozdobte koprem.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit