
Masové a rybí špízky s arašídovou omáčkou & omáčkou yakitori
Satay – nebo také sate – jsou malé špízky s grilovaným masem. Nejčastěji se k nim podává arašídová omáčka, Zdeněk Křížek ale přidal i skvělou omáčku yakitori, která dobře ladí k rybám. Pokud čekáte hosty, naložte maso a rozpalte gril nebo alespoň pánev. Tyhle špízky budou zlatý hřeb večera!
Ingredience
- 200 g filet lososa
- hladká mouka na poprášení
- rostlinný olej na opékání
- po 1/2 lžíci pražených bílých a černých sezamových semínek
- 1 lžíce najemno nakrájeného zázvoru
- 1 stroužek česneku, nakrájený najemno
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 3 lžíce rýžového vína
- 1 lžíce rozvaru z palmového nebo třtinového cukru
- 200 g hovězí roštěné
- rostlinný olej
- 200 g kuřecích stehen, vykostěných
- 1 lžíce římského kmínu
- 2 lžíce koření tandoori masala
- 1/2 lžíce koření garam masala
- 1/2 lžíce soli
- šťáva z 1 limety
- 1 lžíce rostlinného oleje + na opékání
- 2 lžíce jogurtu řeckého typu
- 2 placky pappadum, nejlépe pepřové, rozdrcené + k podávání
- viz recept u salátu gado gado
- 125 g krystalového cukru
- 250 ml kuřecího vývaru
- 25 g sušeného tuňáka
- 125 ml sójové omáčky
- 1/2 řapíku celeru, nakrájená na větší kousky
- 1/2 lžíce namočeného solamylu
- 1/4 bílé ředkve nakrájené na jemné nudličky
- 1 lžíce bobů edamame, vařených a vyloupaných
- 2 lžíce směsi mořských řas kaiso (směs prodává např. Cipa, sušené řasy stačí jen namočit do studené vody)
- 1/2 zelené natě jarní cibulky, nakrájené na jemné nudličky
- lístky koriandru na ozdobení
NA LOSOSOVÉ ŠPÍZY
NA HOVĚZÍ ŠPÍZY
NA KUŘECÍ TANDOORI ŠPÍZY
NA ARAŠÍDOVOU OMÁČKU
NA OMÁČKU YAKITORI
NA SALÁT Z MOŘSKÝCH ŘAS
Příprava jídla
1 NA OMÁČKU YAKITORI V hrnci nechte zkaramelizovat cukr (cílem je tmavý karamel), přilijte vývar a přidejte tuňáka, sójovou omáčku a řapíkatý celer. Připravený základ zvolna vařte 30 minut. Poté vmíchejte namočený solamyl a omáčku sceďte přes jemný cedník. Odložte.
2 NA LOSOSOVÉ ŠPÍZKY Filet lososa nakrájejte na stejně silné asi 1–1,5 cm plátky a protkněte je bambusovými párátky. Špízy lehce poprašte hladkou moukou a opékejte v pánvi na rozehřátém oleji v pánvi. Obraťte a podlijte trochou omáčky yakitori, pak odstavte a nechte na pánvi dojít. Poté přendejte na talířek nebo servírovací prkénko, posypte sezamem a podávejte se zbylou omáčkou.
3 NA HOVĚZÍ ŠPÍZKY Do misky dejte zázvor, česnek, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, rýžové víno a rozvar z palmového cukru. Vše důkladně promíchejte, až vznikne jemná marináda. Hovězí roštěnou nakrájejte na tenké plátky, vložte do marinády a nechte alespoň 5 hodin v lednici odležet. Poté jednotlivé kousky napíchejte na bambusová párátka a opékejte na grilu nebo na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. Hovězí špízy podávejte s arašídovou omáčkou.
4 NA KUŘECÍ ŠPÍZKY Maso nakrájejte na tenké plátky a dejte do misky. Přidejte římský kmín, tandoori masalu, garam masalu, sůl, limetovou šťávu a 1 lžíci rostlinného oleje. Důkladně promíchejte a koření vmasírujte do masa. Potom přidejte jogurt a všechno důkladně promíchejte. Nechte v lednici minimálně 5 hodin odležet. Plátky masa postupně napíchejte na bambusová párátka a obalte v rozdrcených plackách pappadum. Připravené kuřecí špízy grilujte nebo opékejte na rozpálené pánvi z obou stran 3 minuty. Podávejte se zbylým chlebem pappadum (při podávání můžete špízky drceným pappadumem ještě posypat).
5 Špízky naaranžujte na talíř nebo prkénko, přidejte ingredience na salát a podávejte s arašídovou a omáčkou yakitori.
Přidat komentář