Masové kuličky s melounovým salátem

Masové kuličky s melounovým salátem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1425 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 35 g
Tuky 78 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté masové koule plné chuti a vůně mají svůj původ na Balkáně. Kuličky můžete grilovat napíchané jako špíz nebo upéct na plechu v troubě. 

Související recepty

Suroviny

5 plátků
toastový chléb bez kůrky
mléko 60 ml
hovězí maso mleté 500 g
cibule 1 ks
nadrobno
vejce 1 ks
1 PL
koření čubrica kořenicí směs Čubrica Avokádo
česnek sušený 1 ČL
Česnek sušený Avokádo
1 ČL
oragano koření Oregáno Avokádo
sůl mořská
Sůl mořská Avokádo
Na melounový salát s mátou
meloun 0.5 ks
cca 1 kg dužiny, bez slupky, nakrájený na sousta
cibule červená 1 ks
menší, na velmi tenké poružky
olivy černé 1 hrst
balkánský sýr 100 g
na kostky nebo rozdrobený na větší kusy
máta 1 hrst
nahrubo nasekané
rukola 1 hrst
1 hrst
špenátové lístky malé
olivový olej
panenský
citronová štáva
podle chuti
Na dochucení a podávání
sůl mořská
pepř
Pepř černý mletý Avokádo
K podávání
pita
lze nahradit jiným oblíbeným pečivem
tzatziky lze nahradit česnekovou jogurtovou omáčkou

1 Nejprve si připravte salát. Na servírovací talíř navrstvěte kousky melounu, cibuli, olivy, balkánský sýr, rukolu a špenátové listy. Posypte mátou. Lehce zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte a opepřete. Dejte vychladit do lednice.  

2 Toustový chléb natrhejte, pokropte mlékem a počkejte několik minut, až chléb vsákne tekutinu. Vymačkejte ho, nasekejte nadrobno a smíchejte s masem, cibulí, vejcem a kořením Avokádo. 

3 Vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Trvá to zhruba 25 minut. Podávejte s pečivem, melounovým salátem a dipy podle chuti.

NĚCO NAVÍC

Kuličky můžete také grilovat. Volně je napíchejte na špízové jehly a grilujte 4–5 minut po každé straně dohněda na rozpáleném grilu.  

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit