Masové kuličky se smetanovou omáčkou

Masové kuličky se smetanovou omáčkou

3.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5952 kcal
Bílkoviny 312 g
Sacharidy 312 g
Tuky 384 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skandinávské masové kuličky milují bez výjimek děti i dospělí. S touhle večeří budete doma za hvězdu!

Suroviny

Na kuličky
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 1 kg
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná + trocha na ozdobení
nové koření 0.5 ČL
mleté
muškátový oříšek 0.5 ČL
mletý
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
sůl 2 ČL
pepř mletý 0.5 ČL
černý
česnek 4 stroužky
utřené
strouhanka 0.75 hrnku
vejce 2 ks
rostlinný olej
na opékání
Na omáčku
máslo 0.5 hrnku
mouka pšeničná hladká 0.5 hrnku
vývar hovězí 1 l
sůl 1 ČL
pepř 0.25 ČL
drcený
citronová štáva 1 PL
nové koření 0.25 ČL
mleté
muškátový oříšek 0.25 ČL
mletý
smetana ke šlehání 250 ml
K podávání
bramborová kaše
brusinkový džem

1 Všechny ingredience na kuličky (kromě oleje) smíchejte v kompaktní hmotu, tvarujte z ní pomocí lžičky kuličky (zhruba 35 ks) a postupně je opečte v pánvi na oleji.

2 Na omáčku rozehřejte v pánvi s vyšším okrajem máslo, zasypte moukou a umíchejte jíšku. Po částech vlijte vývar a vždy dobře promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu a koření a nechte 10–15 minut provařit. Potom pomalu vlijte smetanu a odstavte. Podávejte s kuličkami, bramborovou kaší, brusinkami a posypané petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Masové kuličky můžete klidně vsypat do hotové omáčky a nechat je v ní před podáváním prohřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit