Masové kuličky se smetanovou omáčkou

Masové kuličky se smetanovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (2)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4955 kcal
Bílkoviny 307 g
Sacharidy 253 g
Tuky 293 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skandinávské masové kuličky milují bez výjimek děti i dospělí. S touhle večeří budete doma za hvězdu!

Související recepty

Suroviny

Na kuličky
hovězí maso mleté 1 kg
lzw použít směs hovězího a vepřového masa
petrželka 1 hrst
nasekané a trochu na ozdobení
nové koření 0.5 ČL
mleté
muškátový oříšek 0.5 ČL
mletý
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
sůl 2 ČL
pepř 0.5 ČL
černý, mletý
česnek 4 stroužky
utřené
strouhanka 0.5 hrnku
vejce 2 ks
rostlinný olej
na opékání
Na omáčku
máslo 0.5 hrnku
mouka pšeničná hladká 0.5 hrnku
vývar hovězí 1 l
sůl 1 ČL
pepř 0.25 ČL
drcený
citronová štáva 1 PL
nové koření 0.25 ČL
mleté
muškátový oříšek 0.25 ČL
mletý
smetana ke šlehání 250 ml
K podávání
bramborová kaše
brusinková marmeláda

1 Všechny ingredience na kuličky (kromě oleje) smíchejte v kompaktní hmotu, tvarujte z ní pomocí lžičky kuličky (zhruba 35 ks) a postupně je opečte v pánvi na oleji.

2 Na omáčku rozehřejte v pánvi s vyšším okrajem máslo, zasypte moukou a umíchejte jíšku. Po částech vlijte vývar a vždy dobře promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu a koření a nechte 10–15 minut provařit. Potom pomalu vlijte smetanu a odstavte. Podávejte s kuličkami, bramborovou kaší, brusinkami a posypané petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Masové kuličky můžete klidně vsypat do hotové omáčky a nechat je v ní před podáváním prohřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit