0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masové kuličky se smetanovou omáčkou

Masové kuličky se smetanovou omáčkou

4 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5952 kcal
Bílkoviny 312 g
Sacharidy 312 g
Tuky 384 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skandinávské masové kuličky milují bez výjimek děti i dospělí. S touhle večeří budete doma za hvězdu!

Suroviny

Na kuličky
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 1 kg
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná + trocha na ozdobení
nové koření 0.5 ČL
mleté
muškátový oříšek 0.5 ČL
mletý
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
sůl 2 ČL
pepř mletý 0.5 ČL
černý
česnek 4 stroužky
utřené
strouhanka 0.75 hrnku
vejce 2 ks
rostlinný olej
na opékání
Na omáčku
máslo 0.5 hrnku
mouka pšeničná hladká 0.5 hrnku
vývar hovězí 1 l
sůl 1 ČL
pepř 0.25 ČL
drcený
citronová štáva 1 PL
nové koření 0.25 ČL
mleté
muškátový oříšek 0.25 ČL
mletý
smetana ke šlehání 250 ml
K podávání
bramborová kaše
brusinkový džem

1 Všechny ingredience na kuličky (kromě oleje) smíchejte v kompaktní hmotu, tvarujte z ní pomocí lžičky kuličky (zhruba 35 ks) a postupně je opečte v pánvi na oleji.

2 Na omáčku rozehřejte v pánvi s vyšším okrajem máslo, zasypte moukou a umíchejte jíšku. Po částech vlijte vývar a vždy dobře promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu a koření a nechte 10–15 minut provařit. Potom pomalu vlijte smetanu a odstavte. Podávejte s kuličkami, bramborovou kaší, brusinkami a posypané petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Masové kuličky můžete klidně vsypat do hotové omáčky a nechat je v ní před podáváním prohřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit