
Masové kuličky se smetanovou omáčkou
Skandinávské masové kuličky milují bez výjimek děti i dospělí. S touhle večeří budete doma za hvězdu!
Ingredience
- 1 kg směsi hovězího a vepřového mletého masa
- hrst nasekané hladkolisté petržele + na ozdobení
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 4 stroužky česneku, utřené
- 1/2–3/4 hrnku strouhanky
- 2 vejce
- rostlinný olej na opékání
- 1/2 hrnku másla
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky drceného pepře
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 250 ml smetany na šlehání
- bramborová kaše
- brusinkový džem
NA KULIČKY
NA OMÁČKU
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Všechny ingredience na kuličky (kromě oleje) smíchejte v kompaktní hmotu, tvarujte z ní pomocí lžičky kuličky (zhruba 35 ks) a postupně je opečte v pánvi na oleji.
2 Na omáčku rozehřejte v pánvi s vyšším okrajem máslo, zasypte moukou a umíchejte jíšku. Po částech vlijte vývar a vždy dobře promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu a koření a nechte 10–15 minut provařit. Potom pomalu vlijte smetanu a odstavte. Podávejte s kuličkami, bramborovou kaší, brusinkami a posypané petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Masové kuličky můžete klidně vsypat do hotové omáčky a nechat je v ní před podáváním prohřát.
Přidat komentář