Mátová omáčka s citronovou šťávou

Mátová omáčka s citronovou šťávou

4 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 303 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 28 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční anglická mátová omáčka se připravuje s minimem surovin – stačí vám jenom ocet, cukr a máta. Naše verze je pikantnější a méně sladká.

Suroviny

máta 4 hrsti
listů
citronová štáva
ze dvou citronů
olivový olej panenský 2 PL
sůl a pepř
cukr špetka
lze vynechat

1 Mátu nakrájejte velmi najemno, ale nedrťte ji. Promíchejte ji s citronovou šťávou, olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem, a chcete-li, i špetkou cukru. 

NĚCO NAVÍC

Mátovou omáčku můžete podávat jako Angličané k pečenému skopovému masu, ale hodí se i na letní grilovačku – k masu či zelenině. Fakt, že máta podporuje trávení a chuť k jídlu, se vám v takovém případě může víc než hodit.  

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit