Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mátová omáčka s citronovou šťávou

Mátová omáčka s citronovou šťávou

3.9/5 Počet hodnocení: 10
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 303 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 28 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční anglická mátová omáčka se připravuje s minimem surovin – stačí vám jenom ocet, cukr a máta. Naše verze je pikantnější a méně sladká.

Suroviny

máta 4 hrsti
listů
ze dvou citronů
olivový olej panenský 2 PL
sůl a pepř
cukr špetka
lze vynechat

Postup

1

Mátu nakrájejte velmi najemno, ale nedrťte ji.

2

Promíchejte ji s citronovou šťávou, olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem, a chcete-li, i špetkou cukru. 

NĚCO NAVÍC
Mátovou omáčku můžete podávat jako Angličané k pečenému skopovému masu, ale hodí se i na letní grilovačku – k masu či zelenině. Fakt, že máta podporuje trávení a chuť k jídlu, se vám v takovém případě může víc než hodit.  

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč