Tradiční anglická mátová omáčka se připravuje s minimem surovin – stačí vám jenom ocet, cukr a máta. Naše verze je pikantnější a méně sladká.
Suroviny
máta
4
hrsti
listů
ze dvou citronů
olivový olej panenský
2
PL
sůl a pepř
cukr
špetka
lze vynechat
Postup
1
Mátu nakrájejte velmi najemno, ale nedrťte ji.
2
Promíchejte ji s citronovou šťávou, olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem, a chcete-li, i špetkou cukru.
NĚCO NAVÍC
Mátovou omáčku můžete podávat jako Angličané k pečenému skopovému masu, ale hodí se i na letní grilovačku – k masu či zelenině. Fakt, že máta podporuje trávení a chuť k jídlu, se vám v takovém případě může víc než hodit.
NĚCO O MÁTĚ
- Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
- Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných.
- Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy.
- Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla.