Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mazanec à la buchtičky se šodó
Mazanec à la buchtičky se šodó
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mazanec à la buchtičky se šodó

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4374 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 353 g
Tuky 284 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když máte chuť na buchtičky s vanilkovým krémem, ale nemáte čas na jejich přípravu, kynutí a pečení, můžete využít zbylý mazanec. Díky opečení na másle s cukrem získá neuvěřitelně na chuti – cukr na něm zkaramelizuje – a je to prostě slast!

Související recepty

Suroviny

škrob 75 g
kukuřičný
sůl 1 špetka
mléko 325 ml
pečivo ½ ks
zbylý mazanec
změklé
k podávání

Postup

1

Vanilkový lusk přepulte a vyškrábněte. Do hrnce vlijte smetanu, mléko, přidejte dřeň z vanilkového lusku i lusk a přiveďte pod bod varu. Vypněte a nechte stát alespoň 10 minut, aby se vanilka rozvoněla. 

2

Ve větší misce prošlehejte škrob, 125 g cukru a žloutky. 

3

Postupně zašlehejte horkou vanilkovou smetanu s mlékem: nejdříve za stálého prošlehávání pramínkem vlévejte sběračku horké smetany, zopakujte, poté už můžete zašlehávat po sběračkách Přelijte z misky do hrnce, zahřívejte a míchejte, dokud směs nezačne houstnout. 

4

Přelijte ji přes jemné síto do servírovací nádoby. 

5

V misce promíchejte zbylý cukr s máslem. Mazanec nakrájejte na plátky a každý potřete směsí z obou stran. 

6

Plátky mazance zvolna, na středním plameni opékejte na nepřilnavé pánvi dozlatova. Každý nechte vždy 2–3 minuty opékat, než jej otočíte – cukr potřebuje čas, aby zkaramelizoval. Opečené plátky skládejte na mřížku a nechte vychladnout. Poté nakrájejte na kousky velikosti sousta. 

7

Horký krém vlijte do misky, přidejte nakrájené kousky mazance (pocukrujte moučkovým cukrem) a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín