Když máte chuť na buchtičky s vanilkovým krémem, ale nemáte čas na jejich přípravu, kynutí a pečení, můžete využít zbylý mazanec. Díky opečení na másle s cukrem získá neuvěřitelně na chuti – cukr na něm zkaramelizuje – a je to prostě slast!
Suroviny
Postup
Vanilkový lusk přepulte a vyškrábněte. Do hrnce vlijte smetanu, mléko, přidejte dřeň z vanilkového lusku i lusk a přiveďte pod bod varu. Vypněte a nechte stát alespoň 10 minut, aby se vanilka rozvoněla.
Ve větší misce prošlehejte škrob, 125 g cukru a žloutky.
Postupně zašlehejte horkou vanilkovou smetanu s mlékem: nejdříve za stálého prošlehávání pramínkem vlévejte sběračku horké smetany, zopakujte, poté už můžete zašlehávat po sběračkách Přelijte z misky do hrnce, zahřívejte a míchejte, dokud směs nezačne houstnout.
Přelijte ji přes jemné síto do servírovací nádoby.
V misce promíchejte zbylý cukr s máslem. Mazanec nakrájejte na plátky a každý potřete směsí z obou stran.
Plátky mazance zvolna, na středním plameni opékejte na nepřilnavé pánvi dozlatova. Každý nechte vždy 2–3 minuty opékat, než jej otočíte – cukr potřebuje čas, aby zkaramelizoval. Opečené plátky skládejte na mřížku a nechte vychladnout. Poté nakrájejte na kousky velikosti sousta.
Horký krém vlijte do misky, přidejte nakrájené kousky mazance (pocukrujte moučkovým cukrem) a podávejte.