
Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě
Tyhle medailonky jste určitě ještě nezkoušeli!
Ingredience
- 50g černých oliv bez pecky
- 100g strouhanky
- 3 lžičky lístků tymiánu
- 120g sušených datlí bez pecky
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 2 lžičky másla
- 500g uzeného tempehu
- menší hrst hladkolisté petrželky
- 1 lžička římského mletého kmínu
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 2–3 žloutky
- 4 lžíce hladké mouky
- rostlinný olej na smažení
- 300g cibule, nakrájené nahrubo
- 100g mrkve, nakrájené nahrubo
- 20g másla
- 1 lžička rostlinného oleje
- 50g rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku
- 2–3 snítky tymiánu
- snítka rozmarýnu
- 1 lžíce hladké mouky
- 15g sušených datlí
- 10 malých mrkví (nejlépe baby)
- 1 cuketa nebo 5 baby cuketek
- velká hrst cukrového hrášku
- 5 menších nebo baby brambor
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžíce petrželky nasekané petrželky
- 1 lžička másla
- špetka mletého římského kmínu
- špetka nastrouhané citronové kůry
NA CIBULOVOU OMÁČKU
NA ZELENINU
Příprava jídla
1 Na pracovní plochu dejte pečicí papír a na něj vsypte olivy, které takto nechte schnout 48 hodin. Potom je rozmixujte spolu se strouhankou a tymiánem.
2 Datle dejte do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu a minutu vařte, odstavte, sceďte a rozmixujte.
3 Šalotku pomalu opékejte na másle asi 2 minuty, aby změkla. Tempeh rozsekejte v mixéru na malé kousky do konzistence hrubší strouhanky, přesypte do mísy, přidejte datlové pyré, šalotku, petrželku a koření. Promíchejte a směs zarolujte pomocí čisté potravinářské fólie do válečků dlouhých cca 12cm (z 1 válečku vznikne zhruba 5 medailonků) a dejte asi na hodinu do mrazáku.
4 Mezitím na omáčku opékejte cibuli s mrkví na másle a oleji, dokud směs nezezlátne. Poté přidejte rajčatový protlak a pomalu opékejte cca 2 minuty. Přidejte česnek, tymián, rozmarýn a mouku. Vařte 1 minutu, pak přidejte 250ml vody a vařte dalších 30 minut. Potom omáčku propasírujte a vmíchejte do ní datle nakrájené na malé kousky.
5 Zeleninu krátce povařte ve vroucí a osolené vodě, aby zůstala křupavá. Ihned ji přesuňte do ledové vody. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Na rozpálenou pánev dejte olej a restujte oblanšírovanou zeleninu, dokud nezíská pěknou barvu. Na závěr přidejte máslo, petrželku, citronovou kůru a kmín.
6 Zmražené válečky obalte v mouce, rozšlehaném žloutku a olivové strouhance a obalení ještě jednou zopakujte. Smažte při teplotě 160°C po dobu zhruba 2 minut a pak dejte do předehřáté trouby na 150°C na 5 minut. Na závěr dejte každý váleček odsát na papírový ubrousek, abyste ho zbavili přebytečného oleje.
7 Tempehové válečky nakrájejte na zhruba 1,5cm široké medailonky. Servírujte je s orestovanou zeleninou a cibulovou omáčkou.
Přidat komentář