Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8701 kcal
Bílkoviny 151 g
Cukr 991 g
Tuky 429 g
Vláknina 166 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Netradiční varianta medovníku s karamelovým salkem a šlehačkou si vás získá po prvním soustu!

Suroviny

Na korpusy
máslo 125 g
med 150 g
tekutý
třtinový cukr 125 g
světlý
mouka pšeničná hladká 500 g
jedlá soda 1 PL
sůl 0.25
zázvor (čerstvý) 1 PL
mletý
skořice 2
mleté
1 PL
mixed spice
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 2
Na krém
med 95 g
tekutý
smetana ke šlehání 750 ml
sůl špetka
kondenzované mléko 250 g
zakysaná smetana 65 ml

Připravte krém. Med dejte do malé pánve nebo rendlíku a na středním plameni zahřívejte 5–10 minut, aby ztmavl a zkaramelizoval. Hlídejte jej a nepřipalte! Sejměte z plotny, přilijte 150 ml smetany a osolte. Směs promíchejte, přelijte do misky, zakryjte a nechte zcela vychladnout (můžete dát i do lednice).

Troubu předehřejte na 180°C. Co nejvíce plechů vyložte pečicím papírem. Na každý papír nakreslete tužkou kruhy o průměru 23 cm a poté jej otočte tak, aby kruhy byly zespod. Celkem potřebujete 8 kruhů.

3 Na korpusy dejte do širší pánve nebo hrnce máslo, med a cukr a 5 minut vařte, aby se vše rozpustilo a směs bublala. Sundejte z plotny a nechte trochu zchladnout, poté přelijte do mísy.

4 Mezitím v jiné míse promíchejte suché suroviny. Vejce a vanilku prošlehejte v misce. Začněte šlehat svařené máslo s medem a cukrem a za stálého šlehání do něj zapracujte vejce (musíte je opravdu zašlehat, aby se neuvařila). Přidejte suché ingredience a vařečkou je zapracujte, vzniknout by vám mělo velmi měkké těsto připomínající těsto na perníčky.

5 Dokud je těsto ještě teplé, rozdělte ho na 8 dílů a postupně je na předkreslených papírech vyválejte tak, aby každé kolo předkreslený kruh lehce přesahovalo. Díly, které čekají na vyválení, mějte zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby těsto neoschlo. Kraje vyváleného kola seřízněte tak, aby mělo přesné rozměry, a odřezky dejte stranou. Jakmile máte plechy naplněné vyválenými koly, dejte je do trouby a pečte 8–9 minut (mezitím válejte další těsto). Upečený korpus bude lehce pevný na dotek a lehce zezlátlý po okrajích, přesuňte jej na mřížku vychladnout. Postupně vyválejte a upečte všechny díly. Nakonec upečte zbylé odřezky těsta na plechu vyloženém pečicím papírem – nechte je v troubě 10–12 minut, aby byly zcela pevné, křupavé a o odstín tmavší než samotné korpusy.

6 Dokončete krém. Do medové směsi vmíchejte kara- melové salko a zakysanou smetanu. V jiné míse vyšle- hejte zbylou smetanu do měkkých špiček a vmíchejte ji opatrně do medové směsi. Hotový krém nebude mít měkké špičky, bude spíše tekutější.

7 Složte dort dohromady. Jednotlivé korpusy potírejte krémem a skládejte je na sebe, nakonec krémem potřete celý dort, svrchu i po obvodu (pokud máte rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm, můžete dort skládat v ní a potřít jej z boků až po odležení). Dort dejte odležet do lednice, nejlépe do druhého dne – pláty natáhnou vlhkost z krému a zvláční.

8 Těsně před podáváním dejte upečené odřezky do mixéru, rozmixujte je na hrubou strouhanku a dort jí po stranách i svrchu obalte.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit