Tohle jídlo pozvedá do nebes ostrá salsa – čerstvá vůně bylinek a štiplavost chilli... Takhle chcete začít každý den!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Brokolici a papriky rozložte na plech, zakápněte zhruba polovinou oleje, osolte, opepřete, promíchejte a pečte 30–35 minut, na posledních pár minut přisypte fazole, jen aby se prohřály.
Všechny ingredience na salsu verde vložte do mixéru, přidejte špetku soli a rozmixujte na pastu. Dejte stranou.
Zbylý olej rozpalte v pánvi a připravte na něm volská oka, osolte a opepřete je.
Tortilly nahřejte (v troubě či mikrovlnce, je dobré placky před nahříváním pokropit vodou) a rozložte je na 4 talíře. Každou potřete sýrem labne a rozdělte na ně pečenou zeleninu a fazole.
Nakonec přidejte volská oka, posypte nakrájenou chilli papričkou a pokapejte salsou a olivovým olejem. Podávejte se zbylou salsou verde.
NĚCO NAVÍC
Labne je arabský sýr z vykapaného jogurtu. Snadno si jej vyrobíte doma: bílý řecký jogurt osolte, dejte do plátýnka a nechte přes noc vykapat. Poté jej vložte do misky (bude mít konzistenci pomazánky), zakápněte olivovým olejem a posypte čerstvými bylinkami nebo kořením (například za‘atarem nebo dukkah). Po delším vykapání z něj můžete tvořit kuličky, obalovat je v bylinkách, koření nebo sezamových semínkách a buď podávat ihned jako chuťovku, nebo na později zalít olejem.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media