Najít tu správnou rovnováhu mezi sušenkovou vrstvou, karamelem a čokoládou není složité. Tyto milionářské řezy jsou toho jasným důkazem. Užijte si je k odpolednímu čaji nebo kávě. Kombinace tmavé a bílé čokolády na povrchu jejich nádherný řez ještě vylepší.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C (horkovzušnou na 140 °C).
Vyložte plech o velikosti 20 x 30 cm pečicím papírem.
Mouku a máslo promněte mezi prsty, dokud nevznikne směs, která nepřipomíná jemnou žmolenku, poté přidejte cukr, vanilkový extrakt a špetku soli.
Směs nasypte do připraveného plechu v rovnoměrné vrstvě a pevně ji stlačte zadní stranou lžíce.
Pečte 45–50 minut nebo dokud není těsto zlatohnědé. Nechte úplně vychladnout.
Na karamel dejte do pánve máslo, kondenzované mléko, cukr, zlatý sirup a špetku soli.
Zvolna zahřívejte až do varu, poté míchejte dalších 6 minut, dokud nevznikne hustá a karamelová konzistence. Buďte opatrní, karamel bude velmi horký.
Nechte karamel 5 minut vychladnout a poté ho nalijte na studený upečený podklad. Celé to nechte úplně vychladnout.
Hořkou čokoládu a máslo míchejte v misce nad vodní lázní, dokud se nerozpustí (nebo ji rozehřejte v mikrovlnné troubě, po každém 30sekundovém ohřevu čokoládu zamíchejte, aby se nespálila).
Jakmile je čokoláda rozpuštěná a lesklá, nalijte ji na karamel. Pro ‚peříčkový vzhled‘ přejděte k dalšímu kroku, v opačném případě nechte řezy úplně vychladnout a nakrájejte je na čtverce či trojúhelníky.
Chcete-li, vytvořte extra efekt; dejte do zdobičky rozpuštěnou bílou čokoládu a nakreslete po celé délce řezů s ještě tekutou tmavou čokoládou rovné čáry. Otočte plech o 90° a vytvořte špejlí dlouhými tahy nahoru a dolů v několika řadách peříčkový vzor. Jemně zatřeste plechem, aby se čokoláda slila a nechte úplně ztvrdnout. Nakrájejte na čtverce nebo trojúhelníky.
Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.