Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Milionářské řezy
ZDROJ: Immediate Media
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 21
Do 75 minut Velmi snadné Na cca 20–24 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6300 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 580 g
Tuky 400 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Najít tu správnou rovnováhu mezi sušenkovou vrstvou, karamelem a čokoládou není složité. Tyto milionářské řezy jsou toho jasným důkazem. Užijte si je k odpolednímu čaji nebo kávě. Kombinace tmavé a bílé čokolády na povrchu jejich nádherný řez ještě vylepší.

Související recepty

Suroviny

Na křehké těsto
máslo 200 g
vychlazené a nakrájené na kostky
třtinový cukr 100 g
vanilkový extrakt ¼ ČL
sůl 1 špetka
Na karamelovou vrstvu
zlatý sirup 2 PL
hnědý cukr 2 PL
tmavý
sůl 1 špetka
Na čokoládovou polevu
tmavá čokoláda 300 g
rozehřátá (nemusí být)

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C (horkovzušnou na 140 °C).

2

Vyložte plech o velikosti 20 x 30 cm pečicím papírem.

3

Mouku a máslo promněte mezi prsty, dokud nevznikne směs, která nepřipomíná jemnou žmolenku, poté přidejte cukr, vanilkový extrakt a špetku soli.

4

Směs nasypte do připraveného plechu v rovnoměrné vrstvě a pevně ji stlačte zadní stranou lžíce.

5

Pečte 45–50 minut nebo dokud není těsto zlatohnědé. Nechte úplně vychladnout.

6

Na karamel dejte do pánve máslo, kondenzované mléko, cukr, zlatý sirup a špetku soli.

7

Zvolna zahřívejte až do varu, poté míchejte dalších 6 minut, dokud nevznikne hustá a karamelová konzistence. Buďte opatrní, karamel bude velmi horký.

8

Nechte karamel 5 minut vychladnout a poté ho nalijte na studený upečený podklad.  Celé to nechte úplně vychladnout.

9

Hořkou čokoládu a máslo míchejte v misce nad vodní lázní, dokud se nerozpustí (nebo ji rozehřejte v mikrovlnné troubě, po každém 30sekundovém ohřevu čokoládu zamíchejte, aby se nespálila).

10

Jakmile je čokoláda rozpuštěná a lesklá, nalijte ji na karamel. Pro ‚peříčkový vzhled‘ přejděte k dalšímu kroku, v opačném případě nechte řezy úplně vychladnout a nakrájejte je na čtverce či trojúhelníky.

11

Chcete-li, vytvořte extra efekt; dejte do zdobičky rozpuštěnou bílou čokoládu a nakreslete po celé délce řezů s ještě tekutou tmavou čokoládou rovné čáry. Otočte plech o 90° a vytvořte špejlí dlouhými tahy nahoru a dolů v několika řadách peříčkový vzor. Jemně zatřeste plechem, aby se čokoláda slila a nechte úplně ztvrdnout. Nakrájejte na čtverce nebo trojúhelníky.

Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.

Související články

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...