
Millefeuille s hruškami a tvarohem
Fantastický dezert, který vypadá jako z michelinské restaurace, přitom jej zvládnete sami doma!
Ingredience
- 50g bílků
- 50g moučkového cukru
- 50g másla
- 50g hladké mouky
- 500g měkkého tvarohu ve vaničce
- špetka mleté skořice
- moučkový cukr podle chuti
- 1 lžíce rumu (nemusí být)
- 3 hrušky
- 200g krupicového cukru
- 100g pekanových ořechů, nasekaných
- 50g krupicového cukru
- 4 makadamiové ořechy
- 1 hruška
- 1 fík
- čerstvá máta na ozdobení
NA TVAROH
NA HRUŠKY
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160°C. První 4 ingredience prošlehejte na hladké těstíčko a rozetřete na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečícím papírem na sílu cca 2-3 mm (máte-li cukrářské šablony na obdélníky, rozetřete těsto přes ně). Pečte 4 minuty dozlatova (pokud těsto upečete málo, bude gumové). Upečený měkký plát těsta sundejte z plechu a nakrájejte ho na 12 obdélníků. Nechte vychladnout.
2 Tvaroh prošlehejte se skořicí, dochuťte cukrem a rumem, chcete-li, a dejte chladit.
3 Oloupané hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Cukr nasypte do rendlíku a nechte ho rozpustit na světlý karamel (pozor, cukr musíte hlídat!). Pak do něj vhoďte hrušky a ořechy, promíchejte a stáhněte z ohně.
4 Na dokončení: 50g cukru nechte rozpustit na karamel. Mezitím každý makadamiový ořech napíchněte na párátko nebo na špejli. Připravte kus polystyrenu či jiné měkké desky. Každý ořech namočte do karamelu a zapíchněte zespodu do polystyrenu. Nechte skapávat a ztuhnout do tvaru tenké špičky. Hrušku rozkrájejte na čtvrtky, zbavte jádřince, obalte v cukru a opalte cukrářskou pistolí. Fík rozčtvrťte.
5 Ochucený tvaroh dejte do curkářského sáčku se zdobicí špičkou. Na talíř položte vždy obdélník těsta, nastříkejte tvaroh, na něj umístěte další obdélník těsta, opět nastříkejte tvaroh a zopakujte to ještě jednou. Vzniklý dortík ozdobně polijte karamelovými hruškami, přidejte vždy čtvrtinu hrušky i fíku, ořech v karamelu a celé dílo okorunujte lístkem máty.
NĚCO NAVÍC
Tzv. jedničkové těsto (poměry všech surovin jsou stejné) se používá na oplatky i košíčky anebo různé ozdoby zvené tuile. Po vytažení z trouby ho můžete různě tvarovat: ohýbat přes hrníček, obtočit kolem vařečky atd.
Přidat komentář