



recept
s Philadelphia
Minicheesecake se slaným karamelem a makadamovými ořechy
Ty nejlepší věci bývají ty nejjednodušší! Stačí pár kvalitních surovin a na světě je výsledek, který dostane malé i velké. Chuť slaného karamelu spolu s jemnou vanilkovou náplní a ořechy je jednoduše božská. Navíc verze cheesecaku v jednotlivých košíčcích je velmi praktická, roztomilá na pohled a budete zářit na každé oslavě!
Ingredience
Korpus
120 g sušenek (např.BEBE)
60 g másla
Náplň
500 g sýra Philadelphia Original
130 g cukru krupice
2 velká vejce
1 a ½ lžičky kvalitního vanilkového extraktu (nebo půlka vanilkového lusku)
kůra z půlky chemicky neošetřeného citrónu
190 g crème fraîche (nebo vysokoprocentní zakysaná smetana)
špetka soli
Slaný karamel
200g cukru krystal
85g másla, nakrájeného na kostičky
120 ml smetany ke šlehání
½ lžíce mořské soli
Dokončení
Makadamové ořechy
Příprava jídla
Příprava
Suroviny na cheesecake bychom měli vytáhnout hodinu předem, aby vše mělo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 150 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Slaný karamel
V hrnci se silným dnem rozpustíme na mírném plameni cukr. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidáme na kostičky nakrájené máslo a opatrně mícháme. Přidáme smetanu a mícháme, dokud se karamel nespojí. Směs velmi bublá, proto je třeba pracovat velmi opatrně. Nakonec přidáme sůl a necháme ji v karamelu rozpustit. Vychladlý slaný karamel přelijeme do sklenice s víkem, kde ho poté skladujeme.
Korpus
Sušenky rozdrtíme v mixéru najemno, smícháme s rozehřátým máslem a důkladně promícháme. Lžíci této směsi vložíme na dno každého košíčku a rovnoměrně upěchujeme. Uložíme do lednice odpočinout, zatímco se bude dělat náplň.
Náplň
V mixéru při nízkých otáčkách vymícháme Philadelphii do hladka. Přidáme cukr a šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Čas od času seškrábneme sýr ze stran mísy, aby byla hmota dokonale hladká. Přidáme vejce, jedno po druhém. Jakmile jsou vejce dokonale zapracovaná, přidáme vanilkový extrakt, nastrouhanou kůru z půlky citronu, špetku soli a crème fraîche. Vznikne krásná hladká směs.
Vytáhneme plech z lednice a náplň rozdělíme na sušenkový základ do jednotlivých košíčků. Naplníme po okraj a poté zlehka klepneme plechem, aby se povrch urovnal a odstranily se bublinky.
Pečeme zhruba 20 minut. Toto je však velmi individuální – záleží na přesné velikosti košíčků a především každá trouba peče jinak. Cheesecaky nesmí být přepečené. Dokonale upečené cheesecaky jsou tehdy, jsou-li pevné, ale jejich střed se „třese“. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Poté cheesecaky ozdobíme slaným karamelem a nasekanými makadamovými ořechy a dáme do lednice minimálně na několik hodin odležet, ideálně však přes noc.
Tip:
Slaný karamel si připravte předem do zásoby a můžete ho v uzavíratelné sklenici uchovávat i několik týdnů a mít ho tak vždy po ruce. Pokud ho tedy dříve nesníte. :)
Přidat komentář