Minicheesecake se slaným karamelem a makadamovými ořechy

Minicheesecake se slaným karamelem a makadamovými ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 (22)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus

120 g sušenek (např.BEBE)

60 g másla

Náplň

500 g sýra Philadelphia Original

130 g cukru krupice

2 velká vejce

1 a ½  lžičky kvalitního vanilkového extraktu (nebo půlka vanilkového lusku)

kůra z půlky chemicky neošetřeného citrónu

190 g crème fraîche (nebo vysokoprocentní zakysaná smetana)

špetka soli

Slaný karamel

200g  cukru krystal

85g másla, nakrájeného na kostičky

120 ml smetany ke šlehání

½ lžíce mořské soli

Dokončení

Makadamové ořechy

Příprava

Suroviny na cheesecake bychom měli vytáhnout hodinu předem, aby vše mělo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 150 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

Slaný karamel

V hrnci se silným dnem rozpustíme na mírném plameni cukr. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidáme na kostičky nakrájené máslo a opatrně mícháme. Přidáme smetanu a mícháme, dokud se karamel nespojí. Směs velmi bublá, proto je třeba pracovat velmi opatrně. Nakonec přidáme sůl a necháme ji v karamelu rozpustit. Vychladlý slaný karamel přelijeme do sklenice s víkem, kde ho poté skladujeme.

Korpus

Sušenky rozdrtíme v mixéru najemno, smícháme s rozehřátým máslem a důkladně promícháme. Lžíci této směsi vložíme na dno každého košíčku a rovnoměrně upěchujeme. Uložíme do lednice odpočinout, zatímco se bude dělat náplň.

Náplň

V mixéru při nízkých otáčkách vymícháme Philadelphii do hladka. Přidáme cukr a šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Čas od času seškrábneme sýr ze stran mísy, aby byla hmota dokonale hladká. Přidáme vejce, jedno po druhém. Jakmile jsou vejce dokonale zapracovaná, přidáme vanilkový extrakt, nastrouhanou kůru z půlky citronu, špetku soli a crème fraîche. Vznikne krásná hladká směs.

Vytáhneme plech z lednice a náplň rozdělíme na sušenkový základ do jednotlivých košíčků. Naplníme po okraj a poté zlehka klepneme plechem, aby se povrch urovnal a odstranily se bublinky.

Pečeme zhruba 20 minut. Toto je však velmi individuální – záleží na přesné velikosti košíčků a především každá trouba peče jinak. Cheesecaky nesmí být přepečené. Dokonale upečené cheesecaky jsou tehdy, jsou-li pevné, ale jejich střed se „třese“. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Poté cheesecaky ozdobíme slaným karamelem a nasekanými makadamovými ořechy a dáme do lednice minimálně na několik hodin odležet, ideálně však přes noc.

Tip:

Slaný karamel si připravte předem do zásoby a můžete ho v uzavíratelné sklenici uchovávat i několik týdnů a mít ho tak vždy po ruce. Pokud ho tedy dříve nesníte. :) 

Komentáře

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit