Rychlá mrkvová buchta na plech nabízí rafinovaný způsob, jak do dezertu pronést zeleninu, aniž by nad ní někdo ohrnoval nos. Je vláčná, voňavá a připravíte jí raz dva. Pokud chcete, můžete ji vylepšit ještě rozinkami nebo kandovaným ovocem. Případně polít čokoládovou či cukrovou polevou.
Suroviny
mrkev
400
g
mouka celozrnná
280
g
(nebo 50 g Jizerka, 50 g jáhlová nativní, 90 g pohanková krupice, 90 g kukuřičná polohrubá)
vejce
2
ks
mandlové mléko
150
ml
olej
150
ml
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
třtinový cukr
200
g
lískové oříšky
2
hrsti
tuk
na vymazání plechu
mouka
na vysypání plechu
Postup
1
Mrkev oškrábejte a najemno nastrouhejte. V míse promíchejte celozrnnou mouku s vejci, mlékem, olejem, kypřícím práškem do pečiva, třtinovým cukrem, oříšky a mrkví.
2
Vzniklé těsto vlijte do vymazaného a vysypaného plechu (nebo vyloženým pečícím papírem). Pečte na 180 °C, dokud se buchta nebude odlepovat od okrajů. Jestli je buchta propečená ověřte ještě špejlí.
Foto ilustrační, zdroj: PXhere.com