Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvová terina
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1577 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 44 g
Tuky 128 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle rafinovaně jednoduchý recept jsme odkoukali od francouzské autorky Sophie Dudemaineové.

Suroviny

mrkev 4 ks
oloupané a na kolečka či podélné plátky dlouhé cca 5 cm
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 4 ks
kmín ¼ ČL
mletý
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
kousek na vymazání formy
pažitka
nasekaná, nebo další hladkolistá petrželka, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Mrkev 10 minut povařte ve vroucí osolené vodě. Nechte dobře okapat. V míse prošlehejte vejce a smetanu. Ochuťte solí, pepřem, kmínem a kurkumou, přidejte petrželku. Promíchejte a přidejte okapanou mrkev.

2

Formu na chlebíček či terinu o délce 26 cm vymažte máslem. Vlijte do ní směs z mísy (forma nemusí být plná, záleží na velikosti mrkví a vajec). V zahřáté troubě pečte 50 minut ve vodní lázni – pekáči s horkou vodou do 1/2 výšky formy.

3

Terinu nechte vychladnout ve formě a uložte do chladničky do okamžiku podávání. Pak ji vyklopte, nakrájejte na plátky a podávejte ozdobenou bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Terina je dobrá studená nebo vlažná. Dobře ladí k rybám. Zbylá bude skvělá nakrájená na kostičky ve vývaru namísto vaječné sedliny. Do hmoty na terinu můžete přidat navíc 30–50 g šunky, na tenké nudličky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín