Tenhle rafinovaně jednoduchý recept jsme odkoukali od francouzské autorky Sophie Dudemaineové.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Mrkev 10 minut povařte ve vroucí osolené vodě. Nechte dobře okapat. V míse prošlehejte vejce a smetanu. Ochuťte solí, pepřem, kmínem a kurkumou, přidejte petrželku. Promíchejte a přidejte okapanou mrkev.
Formu na chlebíček či terinu o délce 26 cm vymažte máslem. Vlijte do ní směs z mísy (forma nemusí být plná, záleží na velikosti mrkví a vajec). V zahřáté troubě pečte 50 minut ve vodní lázni – pekáči s horkou vodou do 1/2 výšky formy.
Terinu nechte vychladnout ve formě a uložte do chladničky do okamžiku podávání. Pak ji vyklopte, nakrájejte na plátky a podávejte ozdobenou bylinkami.
NĚCO NAVÍC
Terina je dobrá studená nebo vlažná. Dobře ladí k rybám. Zbylá bude skvělá nakrájená na kostičky ve vývaru namísto vaječné sedliny. Do hmoty na terinu můžete přidat navíc 30–50 g šunky, na tenké nudličky.