0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mrkvová terina

Mrkvová terina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvová terina

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1577 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 44 g
Tuky 128 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle rafinovaně jednoduchý recept jsme odkoukali od francouzské autorky Sophie Dudemaineové.

Suroviny

mrkev 4 ks
oloupané a na kolečka či podélné plátky dlouhé cca 5 cm
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 4 ks
smetana ke šlehání 250 ml
kmín 0.25 ČL
mletý
kurkuma (mletá) 1 ČL
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
máslo
kousek na vymazání formy
pažitka
nasekaná, nebo další hladkolistá petrželka, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Mrkev 10 minut povařte ve vroucí osolené vodě. Nechte dobře okapat. V míse prošlehejte vejce a smetanu. Ochuťte solí, pepřem, kmínem a kurkumou, přidejte petrželku. Promíchejte a přidejte okapanou mrkev.

2

Formu na chlebíček či terinu o délce 26 cm vymažte máslem. Vlijte do ní směs z mísy (forma nemusí být plná, záleží na velikosti mrkví a vajec). V zahřáté troubě pečte 50 minut ve vodní lázni – pekáči s horkou vodou do 1/2 výšky formy.

3

Terinu nechte vychladnout ve formě a uložte do chladničky do okamžiku podávání. Pak ji vyklopte, nakrájejte na plátky a podávejte ozdobenou bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Terina je dobrá studená nebo vlažná. Dobře ladí k rybám. Zbylá bude skvělá nakrájená na kostičky ve vývaru namísto vaječné sedliny. Do hmoty na terinu můžete přidat navíc 30–50 g šunky, na tenké nudličky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit