Suroviny
Na formu o průměru 28 cm
Cheesecake:
- 525g Philadelphie
- 120g cukru
- 2 větší vejce
Mrkvový korpus:
- 350g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 320g cukru
- 4 větší vejce
- 320ml slunečnicového oleje
- 360g najemno nastrouhané mrkve
- 100g vlašských nebo pekanových ořechů
Krém:
- 200g creme fraiche
- 200g smetany 33%
40g moučkvého cukru
Karamelizované ořechy:
- 12 pekanových ořechů
- cukr moučka na obalení
- olej na smažení
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Na cheesecake: V robotu smíchejte Philadelphii s cukrem a asi dvě minuty nechte promíchávat, dokud nebude vše hladké. Postupně přidejte jedno vejce a pak druhé a prošlehejte dohladka.
- Na mrkvový korpus: Do větší mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, bude to trvat tak 5 minut. Následně pomalu zašlehávejte olej a mixujte tak dlouho, dokud není veškerý olej zapracovaný. Přidejte mrkev a zamíchejte. Ořechy nahrubo nasekejte a přisypte k suchým ingrediencím a zamíchejte je do mouky. K mouce přilijte pěnu z vajec a oleje a vše vymíchejte do hustšího těsta. Dávejte pozor, abyste těsto nepřemíchali.
- Sesazení cheesecaku: 2/3 těsta nalijte do pečícím papírem vyložené dortové formy. Na těsto nalijte polovinu cheesecakové směsi. Pokračujte se zbylou třetinou těsta a dokončete cheesekovou směsí. Pečte v troubě 70 - 80 minut. Každá trouba peče jinak, proto doporučuji hlídat. Nejlepší test je když s dortovou formou lehce zatřesete a střed cheesecaku se lehce zachvěje, pak je cheesecake hotový. :)
- Po upečení nechte vychladnout na pokojovou teplotu a následně dobře vychladtě v ledničce, nejlépe do druhého dne.
- Na karamelizované ořechy: V menším rendlíku přiveďte vodu k varu. Vhoďte ořechy a povařte je 3 minuty. Poté je slijte a vhoďte do uzavíratelné krabičky s moučkovým cukrem. Krabičku zavřete a pořádně protřepte, dokud ořechy nejsou zcela obalené cukrem. V menším rendlíku rozpalte olej a ořechy do něj vložte. Ořechy smažte do hněda, aby veškerý cukr na nich zkaramelizoval. Ořechy klesnou na dno, proto je potřeba je otáčet. Po usmažení vyjměte a nechte vystydnout na dřevěném prkýnku.
- Na krém: V míse společně vymixujte creme fraiche, smetanu a cukr dotuha.
- Dokončení: Povrch cheesecaku potřete krémem a ozdobte karamelizovanými ořechy.