Mrkvový cheesecake

Mrkvový cheesecake

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na formu o průměru 28 cm

Cheesecake:

  • 525g Philadelphie
  • 120g cukru
  • 2 větší vejce

Mrkvový korpus:

  • 350g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 320g cukru
  • 4 větší vejce
  • 320ml slunečnicového oleje
  • 360g najemno nastrouhané mrkve
  • 100g vlašských nebo pekanových ořechů

Krém:

  • 200g creme fraiche
  • 200g smetany 33%
    40g moučkvého cukru

Karamelizované ořechy:

  • 12 pekanových ořechů
  • cukr moučka na obalení
  • olej na smažení
  1. Předehřejte troubu na 150 °C.
  2. Na cheesecake: V robotu smíchejte Philadelphii s cukrem a asi dvě minuty nechte promíchávat, dokud nebude vše hladké. Postupně přidejte jedno vejce a pak druhé a prošlehejte dohladka.
  3. Na mrkvový korpus: Do větší mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, bude to trvat tak 5 minut. Následně pomalu zašlehávejte olej a mixujte tak dlouho, dokud není veškerý olej zapracovaný. Přidejte mrkev a zamíchejte. Ořechy nahrubo nasekejte a přisypte k suchým ingrediencím a zamíchejte je do mouky. K mouce přilijte pěnu z vajec a oleje a vše vymíchejte do hustšího těsta. Dávejte pozor, abyste těsto nepřemíchali.
  4. Sesazení cheesecaku: 2/3 těsta nalijte do pečícím papírem vyložené dortové formy. Na těsto nalijte polovinu cheesecakové směsi. Pokračujte se zbylou třetinou těsta a dokončete cheesekovou směsí. Pečte v troubě 70 - 80 minut. Každá trouba peče jinak, proto doporučuji hlídat. Nejlepší test je když s dortovou formou lehce zatřesete a střed cheesecaku se lehce zachvěje, pak je cheesecake hotový. :)
  5. Po upečení nechte vychladnout na pokojovou teplotu a následně dobře vychladtě v ledničce, nejlépe do druhého dne. 
  6. Na karamelizované ořechy: V menším rendlíku přiveďte vodu k varu. Vhoďte ořechy a povařte je 3 minuty. Poté je slijte a vhoďte do uzavíratelné krabičky s moučkovým cukrem. Krabičku zavřete a pořádně protřepte, dokud ořechy nejsou zcela obalené cukrem. V menším rendlíku rozpalte olej a ořechy do něj vložte. Ořechy smažte do hněda, aby veškerý cukr na nich zkaramelizoval. Ořechy klesnou na dno, proto je potřeba je otáčet. Po usmažení vyjměte a nechte vystydnout na dřevěném prkýnku.
  7. Na krém: V míse společně vymixujte creme fraiche, smetanu a cukr dotuha. 
  8. Dokončení: Povrch cheesecaku potřete krémem a ozdobte karamelizovanými ořechy.
Autor: Elipe

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit