Rychle a snadno připravený moučník. Podávejte třeba se zavařeninou, ke snídani nebo k odpolední kávě.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
250
g
lze nahradit polohrubou moukou
cukr
160
g
jedlá soda
2
ČL
kypřicí prášek do pečiva
½
ČL
sůl
½
ČL
vejce
2
ks
velká
zakysaná smetana
200
g
mléko
160
ml
vanilkový extrakt
1
PL
Postup
1
Zahřejte troubu na 200 °C. Smíchejte 250 g hladké či polohrubé mouky, 160 g cukru, 2 lžičky jedlé sody, ½ lžičky prášku do pečiva a ½ lžičky soli.
2
Zvlášť prošlehejte 2 velká vejce s 200 g zakysané smetany dohladka, vešlehejte 160 ml mléka a 1 lžičku vanilkového extraktu. Vařečkou vmíchejte suchou směs.
3
Pečte ve formičkách 18 minut, aby vršky byly světle hnědé a špejle vyšla s pár vlhkými drobky. Jezte pocukrované a/nebo se zavařeninou.