Ať už máte rádi Halloween, nebo ne, mumie z křehkého těsta vás budou bavit! Pokud nejste na sladké, vynechte z těsta cukr, mumie potřete místo marmelády omáčkou na pizzu a na oči použijte nakrájené plněné olivy.
Suroviny
1 Smíchejte v míse metličkou hladkou mouku, sůl a cukr. Do mouky přidejte máslo a prsty zpracujte do konzistence drobenky. Přidejte zakysanou smetanu a pomocí vidličky a později rukou zapracujte do těsta, až vznikne hladká hmota. Těsto rozdělte na dva díly, každý díl zploštěte do tvaru disku (bude se tak později snáze rozvalovat), zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do ledničky.
2 Vyndejte těsto z lednice, nechte je pár minut povolit. První díl rozválejte na obdélník, okraje odřízněte, aby byl obdélník co nejpravidelnější. Pak obdélník rozřežte na obdélníčky zhruba 10 cm dlouhé a 3 cm široké. Zbylý díl těsta také rozválejte a rozřežte na užší proužky. Do středu každého obdélníčku dejte trochu džemu, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a pomocí proužků vytvořte typické mumiové fačování, přebývající těsto odřízněte a konec proužku dobře přitiskněte k obdélníčku. Pak vejcem potřete i proužky nahoře.
3 Dejte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte cca 20 minut. Pokud mumie rychle tmavnou, přikryjte je alobalem.
4 Vyndejte z trouby, nechte lehce vychladnout, následně vtiskněte mumiím očka.