Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na cca 24 mumií podle velikosti

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3432 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 300 g
Tuky 217 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ať už máte rádi Halloween, nebo ne, mumie z křehkého těsta vás budou bavit! Pokud nejste na sladké, vynechte z těsta  cukr, mumie potřete místo marmelády omáčkou na pizzu a na oči použijte nakrájené plněné olivy.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 260 g
sůl 1 špetka
větší
krupicový cukr 2 PL
máslo 220 g
studené, na kostičky
zakysaná smetana 120 g
višňový džem 1 kelímek
tužší, (nebo malinový bez peciček)
vejce 1 ks
rozšlehané
jedlá cukrová očka (hotová prodávají cukrářské potřeby), lze nahradit seříznutými plátky z lékořicových minibonbonů (my použili Haribo mini color-rado)

1 Smíchejte v míse metličkou hladkou mouku, sůl a cukr. Do mouky přidejte máslo a prsty zpracujte do konzistence drobenky. Přidejte zakysanou smetanu a pomocí vidličky a později rukou zapracujte do těsta, až vznikne hladká hmota. Těsto rozdělte na dva díly, každý díl zploštěte do tvaru disku (bude se tak později snáze rozvalovat), zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do ledničky.

2 Vyndejte těsto z lednice, nechte je pár minut povolit. První díl rozválejte na obdélník, okraje odřízněte, aby byl obdélník co nejpravidelnější. Pak obdélník rozřežte na obdélníčky zhruba 10 cm dlouhé a 3 cm široké. Zbylý díl těsta také rozválejte a rozřežte na užší proužky. Do středu každého obdélníčku dejte trochu džemu, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a pomocí proužků vytvořte typické mumiové fačování, přebývající těsto odřízněte a konec proužku dobře přitiskněte k obdélníčku. Pak vejcem potřete i proužky nahoře.

3 Dejte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte cca 20 minut. Pokud mumie rychle tmavnou, přikryjte je alobalem.

Vyndejte z trouby, nechte lehce vychladnout, následně vtiskněte mumiím očka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit