
Nachos s chorizem, salsou a guacamole
Pozvěte přátele ke stolu a užijte si společný večer!
Ingredience
- 400 g solených tortillových chipsů
- 180 g čedaru nebo jiného tučného sýra, nastrouhaného nahrubo
- 1–2 chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené najemno
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- 1 červená cibule, nakrájená na plátky
- 2 rajčata, zbavená semínek a nakrájená na malé kostičky
- 3 ředkvičky, nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- 120 g choriza, nakrájeného na kostičky
- 400 g konzerva černých fazolí, slitá a propláchnutá
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 2 lžičky medu nebo javorového sirupu
- 3 zralá avokáda
- nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z 1 velké limety
- hrst koriandru, nasekaného + pár celých lístků na ozdobení
- 150 g zakysané smetany
NA SALSU
NA FAZOLE S CHORIZEM
NA GUACAMOLE
Příprava jídla
1 Začněte cibulovou salsou. Ocet promíchejte v misce s cukrem a 1/2 lžičky soli, míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte cibuli, promíchejte a nechte alespoň 20 minut odstát. Čas od času promíchejte.
2 Na fazole rozpalte v pánvi olej, vsypte cibuli a na středním plameni opékejte, dokud nezměkne. Přidejte chorizo a opékejte ještě zhruba 3 minuty. Vsypte fazole, promíchejte, přidejte papriku, med nebo sirup, znovu promíchejte a ještě 5 minut vařte. Odstavte a odložte stranou.
3 Na guacamole rozpulte 2 avokáda, vydloubněte pecky, překrájejte nožem do mřížky a lžící vyberte dužinu do mísy. Přidejte kůru z limety a polovinu šťávy, koriandr, polovinu zakysané smetany a špetku soli. Avokádo rozmačkejte spolu s ostatními surovinami na hladkou pastu. Zakryjte a dejte chladit.
4 Zbylé avokádo rozpulte, vyjměte pecku, překrájejte nožem do mřížky a lžící vyberte dužinu. Dejte ji do mis- ky, promíchejte se zbylou limetkovou šťávou a dejte stranou.
5 Troubu předehřejte na 200°C. Na hlubší široký plech nebo do širokého pekáče (zvolte nádobu, v níž budete výsledek podávat na stůl!) rozprostřete tortillové chipsy. Na ně rozdělte připravené fazole, nastrouhaný sýr a většinu nakrájených chilli papriček. Zapékejte 10–15 minut, aby se sýr roztekl a chipsy zezlátly.
6 Mezitím dokončete salsu. Tekutinu z cibule slijte a do misky vmíchejte rajčata a ředkvičky. Nachos vyjměte z trouby a postavte na stůl. Lžící rozdělte na nachos salsu, guacamole, zbylé avokádo smíchané s limetovou šťávou a zbylou zakysanou smetanu. Posypte celými lístky koriandru a pozvěte všechny ke stolu!
Přidat komentář