Nadýchané bábovičky s citronovo-zázvorovým sirupem

Nadýchané bábovičky s citronovo-zázvorovým sirupem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1281 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 143 g
Tuky 62 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dobrá zpráva: Tenhle skvělý dezert neobsahuje mléko.

Suroviny

sezamový olej
na vymazání formiček
margarín 60 g
např. např. značka Rapunzel, Vive Bio nebo Vitaquell
60 g
tmavý třtinový cukr
citronová štáva
z jednoho citronu
vejce 1 ks
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
bez fosfátů, např. DM
zázvor (čerstvý) špetka
mletý
2 PL
pomerančový džem např. značka St. Dalfour, prodává např. Billa nebo Hypernova
2 PL
ovesný bionápoj
zázvor (čerstvý)
čerstvý
škrob 1 ČL
např. Amylon
med 2 PL
citron 4 plátky
citronová kůra
z jednoho citronu

Vymažte olejem čtyři formičky o objemu 150 ml a na dno každé z nich položte plátek citronu. Nastříhejte si z alobalu čtyři čtverce o hraně 15 cm.

Vyšlehejte margarín, cukr a jemně strouhanou citronovou kůru na nadýchaný krém; pak rozklepněte do směsi vejce a znovu prošlehejte. Přidejte mouku, mletý zázvor a kypřicí prášek a zapracujte gumovou stěrkou. V ovesném nápoji dobře rozmíchejte džem a spolu s jednou lžící citronové šťávy přidejte do směsi.

Rozdělte těsto do formiček a každou dobře uzavřete připraveným alobalem. Vložte formičky do napařovací nádoby, dobře přiklopte a vařte 25 minut. (Bábovičky také můžete péct v troubě předehřáté na 180 ºC. Formičky vložte do pekáče, zalijte do poloviny teplou vodou a pečte asi půl hodiny. Před koncem pečení vyzkoušejte, jestli zapíchnutou špejli vytáhnete suchou.)

V kastrůlku smíchejte kukuřičný škrob, lžíci citronové šťávy, 200 ml studené vody a přiveďte k varu. Odstavte z ohně a do zhoustlé omáčky vmíchejte med a 2 lžíce zázvorové šťávy (získáte ji, když strouhaný zázvor vymačkáte na sítku). Podle chuti můžete dosladit dalším medem. Hotové bábovičky nožem uvolněte z formiček, vyklopte na talířky, zalijte teplou omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC: Pomerančový džem se zázvorem můžete nahradit kumkvatovým od téže firmy nebo jakýmkoli pomerančovým džemem (prodává se i v biokvalitě).

Apetit magazín

Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit