Narozeninový ombré dort

Narozeninový ombré dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (24)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus: 

  • 260g hladké mouky
  • 5g sody
  • 2 vejce
  • 5g kypřícího prášku
  • 1/3 lžičky soli
  • 200g cukr krupice
  • 100g měkkého másla
  • 30g vroucí vody
  • 260g kefírového mléka
  • 20g oleje
  • 15g holandské kakao
  • 80g horké čokolády

Karamelová náplň:

  • 200g cukru krystal
  • 40 ml vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 30g arašídy

Svěží náplň:

  • 250g mascarpone
  • 50g žervé
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžíce práškového cukru

Čokoládová ganache:

  • 60g bílá čokoláda
  • 40g smetana ke šlehání

Bílkovo máslový krém:

  • 6 bílků
  • 225g cukr krupice
  • 375g měkkého másla
  • gelová barva (růžová)

Zdobení:

  • ovoce a sladké dle chuti
  • borůvky, rybíz, jahody, čokoláda, trubičky
  • Korpus je vláčný a šťavnatý. Budeme ho péct cca 1hod 20 min na 160 stupňů, horký vzduch, v dortové formě o průměru 20 cm. Vroucí vodu spojíme s kakaem. Čokoládu rozpustíme ve vodném koupeli. Vejce cukr a máslo šleháme v mixeru, dokud nebude směs bílá. Pak přilejeme rozpuštěnou čokoládu a kakao. Bokem spojíme suché ingredience mouku, sodu, kypřící prášek a sůl. V další nádobě smícháme kefír a olej. Postupně přidáváme sypké ingredience do mixéru ke čokoládově kakaové směsi. Nakonec přidáme kefírové mléko s olejem. A pořádně všechno promícháme. Celou směs přendáme do formy, kterou nikdy nevymazáváme, na spod formy umístíme jen pečící papír. Po úplném vychladnutí dort kolem formy obřežeme ostrým nožem a opatrně vyndáme. Pak prokrojíme na 5 častí.
  •  
  • Karamel. Cukr s vodou začneme zahřívat až kým nebude pomalu zlatový. Přihodíme arašídy a za neustálého míchání spájíme. Když karamel bude nahnědlý přilejeme smetanu. Odstavíme ze sporáku. POZOR prská to! Rychle metličkou mícháme a necháme vychladnout pozvolna.
  •  
  • Svěží náplň. V mixéru spojíme mascarpone, žervé, cukr. Po chvíli míchání do směsi nalejeme smetanu a pořádně vyšleháme.
  •  
  • Bílkovo máslový krém. Tenhle krém budeme používat na omazání dortu a na bariéru. Bílka a cukr zahříváme nad vodnou lázní až kým není cukr rozpuštěný. Pak tuhle směs přendáme do mixéru a šleháme na nejvyšších otáčkách aspoň 8 min. Bílkovu hmotu máme hezky tuhou, a tak do ní zašleháváme měkké máslo. Krém si rozdělíme na dvě půlky. Prvá půlka ostane bílá. Druhou půlku rozdělíme na 3 časti: jedna ostane bílá, druhou obarvíme kouskem barviva (světle růžová) a poslední část krému bude nejsytější tak přidáme více barviva (silně růžová).
  •  
  • Začínáme plnit. Korpus si položíme na zdobící podložku a cukrárenským sáčkem s hladkou špičkou nanášíme „bariéru“ máslovým krémem. Je to tenký kruh/lem po hraně korpusu. Necháme na chvíli zachladit a plníme karamelem anebo svěží náplní. Tenhle postup opakujeme na každém korpusu a střídáme náplně a ukládáme na sebe.
  •  
  • Omazání. Když už jsou korpusy naplněné a dortík je chvíli zachlazený, začínáme omazávat máslovým krémem který nám ostal z první půlky. Neobarvený. Zarovnáme a necháme zachladit alespoň na 10 min. Pak cukrárenským sáčkem nanášíme trio barev máslového krému. Začínáme kolem celého dortu silně růžovou, pak světlejší a nakonec bílou. Jemně zarovnáme a uhladíme kartou.
  •  
  • Ganache. Zahřejeme smetanu až do bodu varu. Pak ní zalejeme polámanou čokoládu. Počkáme, kým směs kousek vychladne a naplníme jí do zdobícího sáčku. Pak zdobíme dokola.
  •  
  • FINÁLE. Je to na vás. Jestli se rozhodnete pro ovoce, cukrovinky, makronky, pusinky. Vždy bude krásná, vaše a jedinečná. Dobrou chuť!

 

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit