0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Narozeninový ombré dort

Narozeninový ombré dort

Hodnocení receptu
4.4/5 Počet hodnocení: 37
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11277 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 916 g
Tuky 758 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 260 g
jedlá soda 5 g
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva 5 g
sůl špetka
krupicový cukr 200 g
máslo 100 g
změklé
voda 30 g
vroucí
kefír 260 g
rostlinný olej 20 g
kakao holandského typu 15 g
čokoláda na vaření 80 g
Karamelová náplň:
krystalový cukr 200 g
voda 40 ml
Svěží náplň
moučkový cukr ½ PL
Čokoládová ganache:
bílá čokoláda 60 g
Bílkovo máslový krém:
krupicový cukr 225 g
máslo 375 g
potravinářské barvivo
gelová barva (růžová)
Zdobení:
ovoce
čokoládové pecičky

Postup

1

Korpus je vláčný a šťavnatý. Budeme ho péct cca 1hod 20 min na 160 stupňů, horký vzduch, v dortové formě o průměru 20 cm.

  • Vroucí vodu spojíme s kakaem.
  • Čokoládu rozpustíme ve vodném koupeli.
  • Vejce cukr a máslo šleháme v mixeru, dokud nebude směs bílá. Pak přilejeme rozpuštěnou čokoládu a kakao.
  • Bokem spojíme suché ingredience mouku, sodu, kypřící prášek a sůl.
  • V další nádobě smícháme kefír a olej. Postupně přidáváme sypké ingredience do mixéru ke čokoládově kakaové směsi.
  • Nakonec přidáme kefírové mléko s olejem. A pořádně všechno promícháme.
  • Celou směs přendáme do formy, kterou nikdy nevymazáváme, na spod formy umístíme jen pečící papír.
  • Po úplném vychladnutí dort kolem formy obřežeme ostrým nožem a opatrně vyndáme. Pak prokrojíme na 5 častí.
2

Karamel. Cukr s vodou začneme zahřívat až kým nebude pomalu zlatový. Přihodíme arašídy a za neustálého míchání spájíme. Když karamel bude nahnědlý přilejeme smetanu. Odstavíme ze sporáku. POZOR prská to! Rychle metličkou mícháme a necháme vychladnout pozvolna.

3

Svěží náplň. V mixéru spojíme mascarpone, žervé, cukr. Po chvíli míchání do směsi nalejeme smetanu a pořádně vyšleháme.

4

Bílkovo máslový krém. Tenhle krém budeme používat na omazání dortu a na bariéru. Bílka a cukr zahříváme nad vodnou lázní až kým není cukr rozpuštěný. Pak tuhle směs přendáme do mixéru a šleháme na nejvyšších otáčkách aspoň 8 min. Bílkovu hmotu máme hezky tuhou, a tak do ní zašleháváme měkké máslo. Krém si rozdělíme na dvě půlky. Prvá půlka ostane bílá. Druhou půlku rozdělíme na 3 časti: jedna ostane bílá, druhou obarvíme kouskem barviva (světle růžová) a poslední část krému bude nejsytější tak přidáme více barviva (silně růžová).

5

Začínáme plnit. Korpus si položíme na zdobící podložku a cukrárenským sáčkem s hladkou špičkou nanášíme „bariéru“ máslovým krémem. Je to tenký kruh/lem po hraně korpusu. Necháme na chvíli zachladit a plníme karamelem anebo svěží náplní. Tenhle postup opakujeme na každém korpusu a střídáme náplně a ukládáme na sebe.

6

Omazání. Když už jsou korpusy naplněné a dortík je chvíli zachlazený, začínáme omazávat máslovým krémem který nám ostal z první půlky. Neobarvený. Zarovnáme a necháme zachladit alespoň na 10 min. Pak cukrárenským sáčkem nanášíme trio barev máslového krému. Začínáme kolem celého dortu silně růžovou, pak světlejší a nakonec bílou. Jemně zarovnáme a uhladíme kartou.

7

Ganache. Zahřejeme smetanu až do bodu varu. Pak ní zalejeme polámanou čokoládu. Počkáme, kým směs kousek vychladne a naplníme jí do zdobícího sáčku. Pak zdobíme dokola.

8

FINÁLE. Je to na vás. Jestli se rozhodnete pro ovoce, cukrovinky, makronky, pusinky. Vždy bude krásná, vaše a jedinečná. Dobrou chuť!

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč