Suroviny
Postup
Korpus je vláčný a šťavnatý. Budeme ho péct cca 1hod 20 min na 160 stupňů, horký vzduch, v dortové formě o průměru 20 cm.
- Vroucí vodu spojíme s kakaem.
- Čokoládu rozpustíme ve vodném koupeli.
- Vejce cukr a máslo šleháme v mixeru, dokud nebude směs bílá. Pak přilejeme rozpuštěnou čokoládu a kakao.
- Bokem spojíme suché ingredience mouku, sodu, kypřící prášek a sůl.
- V další nádobě smícháme kefír a olej. Postupně přidáváme sypké ingredience do mixéru ke čokoládově kakaové směsi.
- Nakonec přidáme kefírové mléko s olejem. A pořádně všechno promícháme.
- Celou směs přendáme do formy, kterou nikdy nevymazáváme, na spod formy umístíme jen pečící papír.
- Po úplném vychladnutí dort kolem formy obřežeme ostrým nožem a opatrně vyndáme. Pak prokrojíme na 5 častí.
Karamel. Cukr s vodou začneme zahřívat až kým nebude pomalu zlatový. Přihodíme arašídy a za neustálého míchání spájíme. Když karamel bude nahnědlý přilejeme smetanu. Odstavíme ze sporáku. POZOR prská to! Rychle metličkou mícháme a necháme vychladnout pozvolna.
Svěží náplň. V mixéru spojíme mascarpone, žervé, cukr. Po chvíli míchání do směsi nalejeme smetanu a pořádně vyšleháme.
Bílkovo máslový krém. Tenhle krém budeme používat na omazání dortu a na bariéru. Bílka a cukr zahříváme nad vodnou lázní až kým není cukr rozpuštěný. Pak tuhle směs přendáme do mixéru a šleháme na nejvyšších otáčkách aspoň 8 min. Bílkovu hmotu máme hezky tuhou, a tak do ní zašleháváme měkké máslo. Krém si rozdělíme na dvě půlky. Prvá půlka ostane bílá. Druhou půlku rozdělíme na 3 časti: jedna ostane bílá, druhou obarvíme kouskem barviva (světle růžová) a poslední část krému bude nejsytější tak přidáme více barviva (silně růžová).
Začínáme plnit. Korpus si položíme na zdobící podložku a cukrárenským sáčkem s hladkou špičkou nanášíme „bariéru“ máslovým krémem. Je to tenký kruh/lem po hraně korpusu. Necháme na chvíli zachladit a plníme karamelem anebo svěží náplní. Tenhle postup opakujeme na každém korpusu a střídáme náplně a ukládáme na sebe.
Omazání. Když už jsou korpusy naplněné a dortík je chvíli zachlazený, začínáme omazávat máslovým krémem který nám ostal z první půlky. Neobarvený. Zarovnáme a necháme zachladit alespoň na 10 min. Pak cukrárenským sáčkem nanášíme trio barev máslového krému. Začínáme kolem celého dortu silně růžovou, pak světlejší a nakonec bílou. Jemně zarovnáme a uhladíme kartou.
Ganache. Zahřejeme smetanu až do bodu varu. Pak ní zalejeme polámanou čokoládu. Počkáme, kým směs kousek vychladne a naplníme jí do zdobícího sáčku. Pak zdobíme dokola.
FINÁLE. Je to na vás. Jestli se rozhodnete pro ovoce, cukrovinky, makronky, pusinky. Vždy bude krásná, vaše a jedinečná. Dobrou chuť!