Narozeninový dort, jak má být! Jemný korpus a krém z mascarpone a smetany. Ideální krém, který se krásně roztírá, je lehký a zvládnou s ním pracovat i naprostí začátečníci. Za recept na krásný narozeninový dort děkujeme naší čtenářce.
Suroviny
Postup
Korpus je nejlepší upéct den předem, aby se s ním lépe pracovalo. Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte formu o průměru 20 cm kouskem másla a vysypte ji hrubou moukou.
Do robotu rozklepněte celá vejce a společně s krupicovým cukrem vyšlehejte na nejvyšší otáčky do světlé a husté pěny. Pak opatrně ručně vmíchejte prosetou mouku s kypřicím práškem a nakonec semínka z vanilkového lusku. Zbytečně dlouho nemíchejte. Spojené těsto vlijte do připravené formy a vložte do trouby.
Po 35 minutách je upečeno. Korpus nechte 10–15 minut při pokojové teplotě chladnout, pak formu rozevřete a dejte zcela vychladnout do lednice (ideálně přes noc).
Potom si připravte krém. Mascarpone ještě v kelímku prošlehejte vidličkou a dejte společně se smetanou a cukrem do robotu a vyšlehejte hustý krém. Korpus dvakrát prokrojte. Krém rozdělte na tři části, dvě použijte na promazání korpusu, třetí (trochu větší) částí krému pomažte dlouhým kuchyňským nožem nebo stěrkou boky a vršek dortu. Dort dejte do lednice, aby krém na dortu trochu ztuhl.
Na čokoládovou polevu rozlámejte do porcelánové nebo kovové misky čokoládu. Smetanu svařte s cukrem, jakmile dosáhne varu, nalijte jí ní nalámanou čokoládu a míchejte tak dlouho, až vznikne pěkná lesklá poleva. Nechte ji stát chvíli na lince, aby trochu vychladla a na dotek byla jen lehce teplá.
Dort vyndejte z lednice a pomalu na něj nalijte polevu. Pomocí lžičky vytvořte ‚stékance‘. Poté můžete dort ozdobit podle své fantazie a možností.
Tipy od autorky, jak dort ozdobit:
- Na kapičky na konci čokoládových stékanců lepím cukrářské zdobení, v tomto případě zlaté hvězdičky, ale třeba perličky jsou taky hezké.
- Pak posbírám ze spíže všechny čokolády, pralinky a podobně. Čokoládu nakrájím nožem na delší kousky tak, aby vznikly ostré špičky a bylo možné je stabilně zapíchnout do dortu. Není dobré zapíchat hodně kusů těsně vedle sebe, ta část dortu by se totiž mohla vyvrátit a postarat se tak o další narozeninové překvapení. Střídejte tedy zápichy například s pralinkami apod. podle Vaší fantazie.
‚Hotový dort si vyfotím, pošlu ho kamarádkám a jdu uklidit kuchyň. Za pár minut přistihnu manžela, který se nenamáhal dort zakrojit, ale bagruje ho lžičkou pěkně zprostředka. S plnou pusou mi oznamuje, že tohle je přesně ten dort, co má rád. A já aspoň nemusím přemýšlet, jak dort nakrájím, abych se o něj mohla rozdělit.‘ Dodává autorka receptu.