Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Narozeninový smetanový dort s čokoládou

Narozeninový smetanový dort s čokoládou

Hodnocení receptu
4/5 Počet hodnocení: 81
Více než hodinu Snadné 6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6549 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 456 g
Tuky 460 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Narozeninový dort, jak má být! Jemný korpus a krém z mascarpone a smetany. Ideální krém, který se krásně roztírá, je lehký a zvládnou s ním pracovat i naprostí začátečníci. Za recept na krásný narozeninový dort děkujeme naší čtenářce.

Suroviny

Na korpus
vejce 5 ks
velikost M
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vyškrábnutá semínka, lze nahradit vanilkovou pastou
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na krém
(podle chuti)
Na polevu
tmavá čokoláda 80 g
min. 60 % kakaa
Na ozdobu
různé pralinky a čokoládky
cukrové a čokoládové zdobení

Postup

1

Korpus je nejlepší upéct den předem, aby se s ním lépe pracovalo. Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte formu o průměru 20 cm kouskem másla a vysypte ji hrubou moukou.

2

Do robotu rozklepněte celá vejce a společně s krupicovým cukrem vyšlehejte na nejvyšší otáčky do světlé a husté pěny. Pak opatrně ručně vmíchejte prosetou mouku s kypřicím práškem a nakonec semínka z vanilkového lusku. Zbytečně dlouho nemíchejte. Spojené těsto vlijte do připravené formy a vložte do trouby.

3

Po 35 minutách je upečeno. Korpus nechte 10–15 minut při pokojové teplotě chladnout, pak formu rozevřete a dejte zcela vychladnout do lednice (ideálně přes noc).

4

Potom si připravte krém. Mascarpone ještě v kelímku prošlehejte vidličkou a dejte společně se smetanou a cukrem do robotu a vyšlehejte hustý krém. Korpus dvakrát prokrojte. Krém rozdělte na tři části, dvě použijte na promazání korpusu, třetí (trochu větší) částí krému pomažte dlouhým kuchyňským nožem nebo stěrkou boky a vršek dortu. Dort dejte do lednice, aby krém na dortu trochu ztuhl.

5

Na čokoládovou polevu rozlámejte do porcelánové nebo kovové misky čokoládu. Smetanu svařte s cukrem, jakmile dosáhne varu, nalijte jí ní nalámanou čokoládu a míchejte tak dlouho, až vznikne pěkná lesklá poleva. Nechte ji stát chvíli na lince, aby trochu vychladla a na dotek byla jen lehce teplá.

6

Dort vyndejte z lednice a pomalu na něj nalijte polevu. Pomocí lžičky vytvořte ‚stékance‘. Poté můžete dort ozdobit podle své fantazie a možností.

7

Tipy od autorky, jak dort ozdobit:

  • Na kapičky na konci čokoládových stékanců lepím cukrářské zdobení, v tomto případě zlaté hvězdičky, ale třeba perličky jsou taky hezké.
  • Pak posbírám ze spíže všechny čokolády, pralinky a podobně. Čokoládu nakrájím nožem na delší kousky tak, aby vznikly ostré špičky a bylo možné je stabilně zapíchnout do dortu. Není dobré zapíchat hodně kusů těsně vedle sebe, ta část dortu by se totiž mohla vyvrátit a postarat se tak o další narozeninové překvapení. Střídejte tedy zápichy například s pralinkami apod. podle Vaší fantazie.

‚Hotový dort si vyfotím, pošlu ho kamarádkám a jdu uklidit kuchyň. Za pár minut přistihnu manžela, který se nenamáhal dort zakrojit, ale bagruje ho lžičkou pěkně zprostředka. S plnou pusou mi oznamuje, že tohle je přesně ten dort, co má rád. A já aspoň nemusím přemýšlet, jak dort nakrájím, abych se o něj mohla rozdělit.‘ Dodává autorka receptu.

Autor: Dubinek

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...