Narozeninový smetanový dort s čokoládou

Narozeninový smetanový dort s čokoládou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (32)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus:

150 g hladké mouky
150 g cukru krupice
5 vajec vel. M
1 lžička kypřicího prášku
vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku
nebo 1 lžička vanilkové pasty

lžička másla a lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Na krém:

500 g mascarpone
400 ml smetana ke šlehání
100 g moučkového cukru (nebo podle chuti)

Na polevu:
80 g tmavé čokolády min. 60% kakaa
70 ml smetany ke šlehání
1 lžíce krupicového cukru

Na ozdobu:

Různé tabulky čokolády
Čokoládové miniradosti
Zlaté cukrářské zdobení
nebo cokoli podle vašeho uvážení

1. Pečení korpusu

Korpus je nejlepší upéct den předem, aby se s ním lépe pracovalo. Troubu předehřeju na 180°C. Pak vymažu formu kouskem másla a vysypu ji hrubou moukou. Pro tenhle recept jsem použila dortovou formu o průměru 20 cm. Do robotu rozklepnu celá vejce a společně s krupicovým cukrem vyšlehám do světlé a husté pěny na nejvyšší otáčky. Pak ručně opatrně vmíchám prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec semínka z lusku. Snažím se zbytečně dlouho nemíchat a spojené těsto vliju do připravené formy a vložím do trouby. Po 35 minutách je upečeno. Korpus nechám 10 – 15 minut při pokojové teplotě chladnout, pak formu rozevřu a dám zcela vychladnout na balkon. V nestřeženém okamžiku se vrací kocour z výletu právě přes balkon, takže korpus notně ochutná. Zdá se, že se povedl, chybí toho dost. Já se vracím na začátek, ale Vy můžete přejít k bodu dvě.

2. Příprava krému a nanesení na dort

Mascarpone ještě v kelímku prošlehám vidličkou a dám společně se smetanou a cukrem do robotu vyšlehat na hustý krém. Korpus prokrojím na dvakrát. Krém rozdělím na tři části, dvě použiju na promazání korpusu, třetí (trochu větší) částí krému pomažu dlouhým kuchyňským nožem boky a vrch dortu. Dort dám do chladničky, aby krém trochu ztuhl.

3. Poleva

Čokoládu na polevu rozlámu na menší kousky do porcelánové misky. Smetanu svařím s cukrem, jakmile dosáhne varu, poleju s ní nalámanou čokoládu a míchám tak dlouho, až vznikne pěkná lesklá poleva. Nechám ji stát chvíli na lince, aby vychladla na teplotu, která mě při zkoušce prstem nebude moc hřát. Vytáhnu dort z lednice a pomalu naliju na dort polevu a pomocí lžičky vytvořím stékající cestičky. Poté na kapičky na konci cestičky lepím cukrářské zdobení, v tomto případě zlaté hvězdičky, ale třeba perličky jsou taky hezké.

4. Zdobení dortu

Pak posbírám ze spíže všechny čokolády, pralinky a podobně. Čokoládu nakrájím nožem na delší kousky tak, aby vznikly ostré špičky a bylo možné je stabilně zapíchnout do dortu. Není dobré zapíchat hodně kusů těsně vedle sebe, ta část dortu by se totiž mohla vyvrátit a postarat se tak o další narozeninové překvapení. Střídejte tedy zápichy například s pralinkami apod. podle Vaší fantazie.

Hotový dort si vyfotím, pošlu ho kamarádkám a jdu uklidit kuchyň. Za pár minut přistihnu manžela, který se nenamáhal dort zakrojit, ale bagruje ho lžičkou pěkně zprostředka. S plnou pusou mi oznamuje, že tohle je přesně ten dort, co má rád. A já aspoň nemusím přemýšlet, jak dort nakrájím, abych se o něj mohla rozdělit.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit