Narozeninový smetanový dort s čokoládou

Narozeninový smetanový dort s čokoládou

Hodnocení receptu
4.2 / 5. Počet hodnocení: 48
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6549 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 456 g
Tuky 460 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Na korpus
mouka pšeničná hladká 150 g
krupicový cukr 150 g
vejce 5 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka, lze nahradit vanilkovou pastou
máslo 1 PL
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na krém
mascarpone 500 g
smetana ke šlehání 400 ml
moučkový cukr 100 g
Na polevu
čokoláda 80 g
smetana ke šlehání 70 ml
krupicový cukr 1 PL
Na ozdobu
čokoláda
cukrové a čokoládové zdobení

Postup

1

1. Pečení korpusu

Korpus je nejlepší upéct den předem, aby se s ním lépe pracovalo. Troubu předehřeju na 180°C. Pak vymažu formu kouskem másla a vysypu ji hrubou moukou. Pro tenhle recept jsem použila dortovou formu o průměru 20 cm. Do robotu rozklepnu celá vejce a společně s krupicovým cukrem vyšlehám do světlé a husté pěny na nejvyšší otáčky. Pak ručně opatrně vmíchám prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec semínka z lusku. Snažím se zbytečně dlouho nemíchat a spojené těsto vliju do připravené formy a vložím do trouby. Po 35 minutách je upečeno. Korpus nechám 10 – 15 minut při pokojové teplotě chladnout, pak formu rozevřu a dám zcela vychladnout na balkon. V nestřeženém okamžiku se vrací kocour z výletu právě přes balkon, takže korpus notně ochutná. Zdá se, že se povedl, chybí toho dost. Já se vracím na začátek, ale Vy můžete přejít k bodu dvě.

2

2. Příprava krému a nanesení na dort

Mascarpone ještě v kelímku prošlehám vidličkou a dám společně se smetanou a cukrem do robotu vyšlehat na hustý krém. Korpus prokrojím na dvakrát. Krém rozdělím na tři části, dvě použiju na promazání korpusu, třetí (trochu větší) částí krému pomažu dlouhým kuchyňským nožem boky a vrch dortu. Dort dám do chladničky, aby krém trochu ztuhl.

3

3. Poleva

Čokoládu na polevu rozlámu na menší kousky do porcelánové misky. Smetanu svařím s cukrem, jakmile dosáhne varu, poleju s ní nalámanou čokoládu a míchám tak dlouho, až vznikne pěkná lesklá poleva. Nechám ji stát chvíli na lince, aby vychladla na teplotu, která mě při zkoušce prstem nebude moc hřát. Vytáhnu dort z lednice a pomalu naliju na dort polevu a pomocí lžičky vytvořím stékající cestičky. Poté na kapičky na konci cestičky lepím cukrářské zdobení, v tomto případě zlaté hvězdičky, ale třeba perličky jsou taky hezké.

4

4. Zdobení dortu

Pak posbírám ze spíže všechny čokolády, pralinky a podobně. Čokoládu nakrájím nožem na delší kousky tak, aby vznikly ostré špičky a bylo možné je stabilně zapíchnout do dortu. Není dobré zapíchat hodně kusů těsně vedle sebe, ta část dortu by se totiž mohla vyvrátit a postarat se tak o další narozeninové překvapení. Střídejte tedy zápichy například s pralinkami apod. podle Vaší fantazie.

Hotový dort si vyfotím, pošlu ho kamarádkám a jdu uklidit kuchyň. Za pár minut přistihnu manžela, který se nenamáhal dort zakrojit, ale bagruje ho lžičkou pěkně zprostředka. S plnou pusou mi oznamuje, že tohle je přesně ten dort, co má rád. A já aspoň nemusím přemýšlet, jak dort nakrájím, abych se o něj mohla rozdělit.

Autor: Dubinek

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit