Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Narozeninový smetanový dort s čokoládou

Popis receptu: 

Co by to bylo za oslavu k patnáctinám Apetitu bez dortu? Tenhle patří mezi ty jednodušší, a tak ho zvládne i ten, kdo dorty nepeče moc často, ale zato je šťastným majitelem kuchyňského robota. 

Autor: Barbora Svášková
Hodnocení:
18 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6 klučičích nebo 12 holčičích porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Na korpus:

    150 g hladké mouky
    150 g cukru krupice
    5 vajec vel. M
    1 lžička kypřicího prášku
    vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku
    nebo 1 lžička vanilkové pasty

    lžička másla a lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

    Na krém:

    500 g mascarpone
    400 ml smetana ke šlehání
    100 g moučkového cukru (nebo podle chuti)

    Na polevu:
    80 g tmavé čokolády min. 60% kakaa
    70 ml smetany ke šlehání
    1 lžíce krupicového cukru

    Na ozdobu:

    Různé tabulky čokolády
    Čokoládové miniradosti
    Zlaté cukrářské zdobení
    nebo cokoli podle vašeho uvážení

Příprava jídla

1. Pečení korpusu

Korpus je nejlepší upéct den předem, aby se s ním lépe pracovalo. Troubu předehřeju na 180°C. Pak vymažu formu kouskem másla a vysypu ji hrubou moukou. Pro tenhle recept jsem použila dortovou formu o průměru 20 cm. Do robotu rozklepnu celá vejce a společně s krupicovým cukrem vyšlehám do světlé a husté pěny na nejvyšší otáčky. Pak ručně opatrně vmíchám prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec semínka z lusku. Snažím se zbytečně dlouho nemíchat a spojené těsto vliju do připravené formy a vložím do trouby. Po 35 minutách je upečeno. Korpus nechám 10 – 15 minut při pokojové teplotě chladnout, pak formu rozevřu a dám zcela vychladnout na balkon. V nestřeženém okamžiku se vrací kocour z výletu právě přes balkon, takže korpus notně ochutná. Zdá se, že se povedl, chybí toho dost. Já se vracím na začátek, ale Vy můžete přejít k bodu dvě.

2. Příprava krému a nanesení na dort

Mascarpone ještě v kelímku prošlehám vidličkou a dám společně se smetanou a cukrem do robotu vyšlehat na hustý krém. Korpus prokrojím na dvakrát. Krém rozdělím na tři části, dvě použiju na promazání korpusu, třetí (trochu větší) částí krému pomažu dlouhým kuchyňským nožem boky a vrch dortu. Dort dám do chladničky, aby krém trochu ztuhl.

3. Poleva

Čokoládu na polevu rozlámu na menší kousky do porcelánové misky. Smetanu svařím s cukrem, jakmile dosáhne varu, poleju s ní nalámanou čokoládu a míchám tak dlouho, až vznikne pěkná lesklá poleva. Nechám ji stát chvíli na lince, aby vychladla na teplotu, která mě při zkoušce prstem nebude moc hřát. Vytáhnu dort z lednice a pomalu naliju na dort polevu a pomocí lžičky vytvořím stékající cestičky. Poté na kapičky na konci cestičky lepím cukrářské zdobení, v tomto případě zlaté hvězdičky, ale třeba perličky jsou taky hezké.

4. Zdobení dortu

Pak posbírám ze spíže všechny čokolády, pralinky a podobně. Čokoládu nakrájím nožem na delší kousky tak, aby vznikly ostré špičky a bylo možné je stabilně zapíchnout do dortu. Není dobré zapíchat hodně kusů těsně vedle sebe, ta část dortu by se totiž mohla vyvrátit a postarat se tak o další narozeninové překvapení. Střídejte tedy zápichy například s pralinkami apod. podle Vaší fantazie.

Hotový dort si vyfotím, pošlu ho kamarádkám a jdu uklidit kuchyň. Za pár minut přistihnu manžela, který se nenamáhal dort zakrojit, ale bagruje ho lžičkou pěkně zprostředka. S plnou pusou mi oznamuje, že tohle je přesně ten dort, co má rád. A já aspoň nemusím přemýšlet, jak dort nakrájím, abych se o něj mohla rozdělit.

REKLAMA

Přidat komentář