Pravé nasi goreng

Pravé nasi goreng

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1686 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 212 g
Tuky 36 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smažená rýže je skvělý způsob, jak zužitkovat uvařenou rýži a všemožnou zeleninu, ale je to také skvělé snídaňové jídlo!

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
zázvor (čerstvý) 1 PL
nadrobno
mrkev 1 PL
nadrobno
kuřecí prsa 150 g
na tenké proužky / malé kousky
krevety 150 g
nepředvařené, oloupané, očištěné
hrášek cukrový 5 ks
lusky cukrového hrášku našikmo na tenké proužky
sambal badjak 1 ČL
rýže vařená 3 porce
chilli omáčka sladká 2 PL
ústřicová omáčka 3 PL
sójová omáčka světlá 3 PL
sůl
koriandr hrst
pořádná hrst nahrubo
Na salát
syrová hlíza lotosového kořenu (viz Tipy & Triky)
špenát hrst
chilli paprička
natenko nakrájená
ocet
černý
Na dokončení
vejce 1 ks
volské oko
bazalka
thajská
koriandr
3 ks
chipsy ze sójových bobů (viz Tipy & Triky)
krupicový cukr
na dochucení

Postup

1

Ve woku rozpalte olej, vsypte zázvor a mrkev a při vysoké teplotě krátce orestujte.

    2

    Přidejte kuře a krevety a opět krátce orestujte, ať se maso zatáhne.

      3

      Přimíchejte hrášek, pastu sambal badjak, přisypte rýži, promíchejte, přilijte všechny 3 omáčky, promíchejte a za stálého míchání při vysoké teplotě restujte, celkem asi 3 minuty.

        4

        Ochutnejte a dolaďte solí či sladkou sójovou omáčkou. Zlehka vmíchejte koriandr a podávejte s volským okem, bylinkami, salátkem z lotosu a špenátu a s chipsem.

          5

          Lotosový kořen oškrábejte jako mrkev, nakrájejte na velmi tenké plátky, dejte ho do vroucí vody a vařte 1 minutu, vodu slijte, přesypte do mísy, přidejte listy špenátu a plátky chilli a zakápněte černým octem, případně přidejte špetku cukru.

          NĚCO NAVÍC
          V průběhu ochutnávejte, abyste rýži nepřesolili a nepřekořenili.

          TIPY & TRIKY

          • Černý rýžový ocet pocházející z Číny je zvláštní druh octa, jenž zraje 1–3 roky. Je sladkokyselý, slaný a má sladové aroma. Připomíná sójovou omáčku a sladový ocet. Používá se pro marinování masa, na ochucení tmavých omáček a dušené zeleniny i jako dip. 
               
          • Čerstvý kořen lotosu se prodává ve specializovaných asijských obchodech nasekaný na 10–20 cm špalíky. Musí se oškrábat jako mrkev a dále se používá jako jakákoli jiná zelenina. Je tužší, proto je vždy třeba jej alespoň krátce oblanšírovat. Jinak ho můžete také vařit (třeba v kari) nebo smažit jako chips i obalený v panko strouhance. Dá se z něj vařit rovněž čaj nebo lisovat šťáva, které se připisují blahodárné účinky, obzvláště proti nachlazení.
               
          • Chipsy ze sójových bobů na pohled vypadají jako tenké lasagne. Pláty se vyrábějí ze sójových bobů, které se nejprve namáčejí, potom vaří a nakonec mixují na jemnou pastu. Ta se rozetře na tenké pláty a usuší. Jednotlivé pláty se pak smaží ve vroucím oleji, tím se zkroutí a zkrabatí. Seženete je ve vietnamské tržnici Sapa.
               
          • Sambal badjak je pikantní dochucovací pasta z chilli papriček, smažené cibule a česneku. Používá se do polévek a omáček, můžete ji přidat do marinád nebo smíchat s majonézou. Sambal je obecně označení pro kořenicí pasty, jejichž základ tvoří chilli, sůl, hnědý cukr a ocet, proto dávejte při nákupu pozor, ať nesáhnete po jiné pastě sambal, například po ultraostré Sambal oelek.

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2019/3

          Apetit magazín

          Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
          • Tipy a triky

          Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

          Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
          Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
          • Tipy a triky

          Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

          Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

          Obchod Apetit