Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1175 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 153 g
Tuky 24 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smažená rýže je skvělý způsob, jak zužitkovat uvařenou rýži a všemožnou zeleninu, ale je to také skvělé snídaňové jídlo!

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
zázvor (čerstvý) 1 PL
nadrobno
mrkev 1 PL
nadrobno
kuřecí prsa 150 g
na tenké proužky / malé kousky
krevety 150 g
nepředvařené, oloupané, očištěné
5 ks
lusky cukrového hrášku našikmo na tenké proužky
1 ČL
pasta sambal badjak (viz Tipy & Triky)
rýže uvařená 3 porce
2 PL
sladká sójová omáčka + na případné dochucení
3 PL
ústřicová omáčka
3 PL
světlá sójová omáčka
sůl
koriandr hrst
pořádná hrst nahrubo
Na salát
syrová hlíza lotosového kořenu (viz Tipy & Triky)
špenát hrst
velká hrst čerstvých
chilli paprička
natenko
černý ocet pár kapek (viz Tipy & Triky)
Na dokončení
volské oko
thajská bazalka
koriandr
3 ks
chipsy ze sójových bobů (viz Tipy & Triky)
krupicový cukr
na dochucení

1 Ve woku rozpalte olej, vsypte zázvor a mrkev a při vysoké teplotě krátce orestujte. Přidejte kuře a krevety a opět krátce orestujte, ať se maso zatáhne. Přimíchejte hrášek, pastu sambal badjak, přisypte rýži, promíchejte, přilijte všechny 3 omáčky, promíchejte a za stálého míchání při vysoké teplotě restujte, celkem asi 3 minuty. Ochutnejte a dolaďte solí či sladkou sójovou omáčkou. Zlehka vmíchejte koriandr a podávejte s volským okem, bylinkami, salátkem z lotosu a špenátu a s chipsem.

2 Lotosový kořen oškrábejte jako mrkev, nakrájejte na velmi tenké plátky, dejte ho do vroucí vody a vařte 1 minutu, vodu slijte, přesypte do mísy, přidejte listy špenátu a plátky chilli a zakápněte černým octem, případně přidejte špetku cukru.

NĚCO NAVÍC
V průběhu ochutnávejte, abyste rýži nepřesolili a nepřekořenili.

TIPY & TRIKY

  • Černý rýžový ocet pocházející z Číny je zvláštní druh octa, jenž zraje 1–3 roky. Je sladkokyselý, slaný a má sladové aroma. Připomíná sójovou omáčku a sladový ocet. Používá se pro marinování masa, na ochucení tmavých omáček a dušené zeleniny i jako dip. 
  • Čerstvý kořen lotosu se prodává ve specializovaných asijských obchodech nasekaný na 10–20 cm špalíky. Musí se oškrábat jako mrkev a dále se používá jako jakákoli jiná zelenina. Je tužší, proto je vždy třeba jej alespoň krátce oblanšírovat. Jinak ho můžete také vařit (třeba v kari) nebo smažit jako chips i obalený v panko strouhance. Dá se z něj vařit rovněž čaj nebo lisovat šťáva, které se připisují blahodárné účinky, obzvláště proti nachlazení.
  • Chipsy ze sójových bobů na pohled vypadají jako tenké lasagne. Pláty se vyrábějí ze sójových bobů, které se nejprve namáčejí, potom vaří a nakonec mixují na jemnou pastu. Ta se rozetře na tenké pláty a usuší. Jednotlivé pláty se pak smaží ve vroucím oleji, tím se zkroutí a zkrabatí. Seženete je ve vietnamské tržnici Sapa.
  • Sambal badjak je pikantní dochucovací pasta z chilli papriček, smažené cibule a česneku. Používá se do polévek a omáček, můžete ji přidat do marinád nebo smíchat s majonézou. Sambal je obecně označení pro kořenicí pasty, jejichž základ tvoří chilli, sůl, hnědý cukr a ocet, proto dávejte při nákupu pozor, ať nesáhnete po jiné pastě sambal, například po ultraostré Sambal oelek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit