Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3407 kcal
Bílkoviny 200 g
Cukr 409 g
Tuky 109 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bohatá verze tradiční indonésko-malajské ,smažené rýže‘, jak se překládá cizokrajný název.

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
krevety 120 g
pokrájené, očištěné
rýže 500 g
podušená
česnek 4 stroužků
nasekané
1 PL
koření sambal oelek
sójová omáčka 4 PL
(světlá i tmavá)
jarní cibulka
pokrájená
celer 1
pokrájený
Na dokončení
kuřecí prsa 300 g
drobně pokrájené
vejce 5 ks
4 ks
krevetové lupínky velké / 8 malých
zelenina
naložená, pikantní
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
zelená nať na ozdobu
jarní cibulka
osmažená, na ozdobu

Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte většinu oleje, vsypte pokrájené krevety, promíchejte, osmažte a přidejte česnek i koření. Krátce osmažte, aby se koření rozvonělo, a vmíchejte rýži. Osolte, opepřete a promíchejte se sójovou omáčkou, cibulkou a celerem. Vyjměte a rozdělte v podobě kopečků na talíře.

Kuřecí maso těsně napíchejte na osm krátkých špejlí, obalte ve vejci promíchaném se solí a pepřem a zprudka ze všech stran osmahněte; klidně použijte tutéž pánev či wok. Vyjměte a rozdělte po dvou na talíře k rýži.

Do pánve přilijte trochu oleje a osmažte zbylá čtyři vejce. Na každou hromádku rýže posaďte jedno vejce, přidejte krevetové krekry a trochu naložené zeleniny. Ozdobte zelenou natí, osmaženou cibulkou a podávejte. Tohle typické indonéské jídlo (název znamená ‚smažená rýže‘) výborně využívá zbylé suroviny a podává se i jako vydatná snídaně.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit