Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nasi goreng

Smažená rýže je skvělý způsob, jak zužitkovat uvařenou rýži a všemožnou zeleninu, ale je to také skvělé snídaňové jídlo!

Vydání: 2019/3
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT3M
Vaření 0:03
Rýže Asijská

Ingredience

    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 1 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru
    • 1 lžíce nadrobno nasekané mrkve
    • 150 g kuřecích prsou, na tenké proužky či malé kousky
    • 150 g nepředvařených krevet, oloupaných a očištěných
    • 5 lusků cukrového hrášku, nakrájeného našikmo na tenké proužky
    • 1 lžička pasty sambal badjak (viz Tipy & triky)
    • 3 porce uvařené rýže
    • 2 lžíce sladké sójové omáčky + na případné dochucení
    • 3–4 lžíce ústřicové omáčky
    • 3–4 lžíce světlé sójové omáčky
    • sůl
    • pořádná hrst nahrubo nasekaného koriandru

    NA SALÁT

    • špalík syrové hlízy lotosového kořenu (viz Tipy & triky)  
    • velká hrst listů čerstvého špenátu
    • chilli paprička, nakrájená natenko
    • pár kapek černého octa (viz Tipy & triky)

    NA DOKONČENÍ

    • volské oko
    • thajská bazalka
    • koriandr
    • 3 chipsy ze sójových bobů (viz Tipy & triky)
    • krupicový cukr na dochucení

Příprava jídla

1 Ve woku rozpalte olej, vsypte zázvor a mrkev a při vysoké teplotě krátce orestujte. Přidejte kuře a krevety a opět krátce orestujte, ať se maso zatáhne. Přimíchejte hrášek, pastu sambal badjak, přisypte rýži, promíchejte, přilijte všechny 3 omáčky, promíchejte a za stálého míchání při vysoké teplotě restujte, celkem asi 3 minuty. Ochutnejte a dolaďte solí či sladkou sójovou omáčkou. Zlehka vmíchejte koriandr a podávejte s volským okem, bylinkami, salátkem z lotosu a špenátu a s chipsem.

2 Lotosový kořen oškrábejte jako mrkev, nakrájejte na velmi tenké plátky, dejte ho do vroucí vody a vařte 1 minutu, vodu slijte, přesypte do mísy, přidejte listy špenátu a plátky chilli a zakápněte černým octem, případně přidejte špetku cukru.

NĚCO NAVÍC
V průběhu ochutnávejte, abyste rýži nepřesolili a nepřekořenili.

TIPY & TRIKY

  • Černý rýžový ocet pocházející z Číny je zvláštní druh octa, jenž zraje 1–3 roky. Je sladkokyselý, slaný a má sladové aroma. Připomíná sójovou omáčku a sladový ocet. Používá se pro marinování masa, na ochucení tmavých omáček a dušené zeleniny i jako dip. 
  • Čerstvý kořen lotosu se prodává ve specializovaných asijských obchodech nasekaný na 10–20 cm špalíky. Musí se oškrábat jako mrkev a dále se používá jako jakákoli jiná zelenina. Je tužší, proto je vždy třeba jej alespoň krátce oblanšírovat. Jinak ho můžete také vařit (třeba v kari) nebo smažit jako chips i obalený v panko strouhance. Dá se z něj vařit rovněž čaj nebo lisovat šťáva, které se připisují blahodárné účinky, obzvláště proti nachlazení.
  • Chipsy ze sójových bobů na pohled vypadají jako tenké lasagne. Pláty se vyrábějí ze sójových bobů, které se nejprve namáčejí, potom vaří a nakonec mixují na jemnou pastu. Ta se rozetře na tenké pláty a usuší. Jednotlivé pláty se pak smaží ve vroucím oleji, tím se zkroutí a zkrabatí. Seženete je ve vietnamské tržnici Sapa.
  • Sambal badjak je pikantní dochucovací pasta z chilli papriček, smažené cibule a česneku. Používá se do polévek a omáček, můžete ji přidat do marinád nebo smíchat s majonézou. Sambal je obecně označení pro kořenicí pasty, jejichž základ tvoří chilli, sůl, hnědý cukr a ocet, proto dávejte při nákupu pozor, ať nesáhnete po jiné pastě sambal, například po ultraostré Sambal oelek.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Restované hovězí v asijské pivní omáčce

Kuřecí polévka s knedlíčky

Kantonský koláč

Recept jako suvenýr

REKLAMA

Přidat komentář