Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Nejlepší musaka

Popis receptu: 

Toto je můj nejoblíbenější recept na musaku. Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mně. Tento recept patří mezi náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to!

Dobrou chuť.

Autor: Resul Klara Bilgin
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Musaka

    • 2 větší lilky, nakrájená na tenká kolečka 
    • olej na smažení 
    • 2 lžíce másla
    • 2 cibule na plátky nakrájená
    • 3 stroužeky česneku 
    • 450 g mletého masa 
    • 400 g sterilizovaných rajčat 
    • 2 protlaky menší 
    • sůl pepř 
    • oregáno 2 špetky 
    • 1 masox 
    • ½ lžičky mleté skořice 
    • ½ lžičky mletého kmínu

     

    Omáčka

    • 4 lžíce margarínu 
    • 4 lžíce hladké mouky 
    • 570 ml mléka 
    • sůl, pepř 
    • sýr gouda 
    • 2 vejce oddělíme žloutky a bílky 

     

    Povrch musaky 

    • 4 lžíce strouh. sýra (používám goudu)
    • 4 lžíce strouhanky

Příprava jídla

Troubu předehřejeme na 180 st. 

Na pánvi lehce osmažíme plátky lilků, vyndáme a osušíme na ubrousku. 

 

Do hrnce dáme olej a lehce osmažíme cibulku  a poté přidáme česnek na to dáme mleté maso, necháme podusit dokud maso nebude trochu opečené přidáme sterilizovaná rajčata a 2 protlaky, 1x masox sůl pepř, oregano a ½ lžičky skořice a mletého kmínu, vše necháme povařit asi 20 min. 

 

Do dalšího hrnce si připravíme 570ml mléka do toho dáme rozvařit máslo (margarín) osolíme opepříme, nastrouháme goudu. A necháme zhoustnout. Zatím si oddělíme bílky a žloutky. Žloutek přidáme do hmoty a rozšleháme. Po vychladnutí hmoty přimícháme zlehka ušlehané bílky do omáčky. 

 

Do zapékací mísy vrstvíme masovou omáčku prokládanou lilky. Úplně nahoru nalijeme  „bílou“ omáčku a nakonec nastrouháme zbytek sýra a posypeme lehce strouhankou. 

 

Necháme zapéct cca na 180 stupňů 45-60 min. Dokud povrch nezezlátne.

Přidat komentář