Jednoduchý nepečený dort z piškotů a zakysané smetany je rychlý letní dezert, který zvládnete připravit i s dětmi. Můžete do něj přidat čerstvé jahody, stejně jako to udělala naše čtenářka, která se s námi o recept na nepečený dort podělila. Místo jahod vyzkoušejte i jiné čerstvé ovoce, nebo mimo sezónu kompotované. Do zakysané smetany zkuste zamíchat nastrouhanou čokoládu nebo celý dort posypat oříšky.
Suroviny
Postup
Libovolnou formu (já používám kruhovou o průměru 26 cm) vyložte dno i boky potravinovou fólií.
Do takto vyložené formy vyskládejte na dno polovinu piškotů, mohou zůstat i menší mezery. Na piškoty rozložte polovinu rozkrájených, umytých jahod. Vše zalijte směsí z 1,5–2 zakysaných smetan smíchaných s 1 vanilkovým cukrem. Směs oslaďte podle vlastní chuti. Rozetřete ji stěrkou po celé ploše a uhlaďte.
Celý postup opakujeme ještě jednou, tedy vrstva piškotů, jahod a smetany. Na závěr můžete poslední vrstvu smetany ozdobit podélně rozkrájenými jahodami.
Takto připravený dort přikryjte potravinovou fólií a dejte vychladit. Nejlepší je až druhý den, kdy se všechny chutě promísí. Buď dort z formy vyndejte, nebo krájejte přímo v ní. Protože je vyložená fólií, nepoškodíte ji.
Foto ilustračné, zdroj: Pexels.com