Newyorská jablečná buchta s bourbonem

Newyorská jablečná buchta s bourbonem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (22)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5743 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 728 g
Tuky 193 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento recept jsme převzali od ‚Jablečného sdružení‘ státu New York. Jeho členové moučník naprosto zbožňují a tvrdí, že se množství bourbonu v něm nemáme bát. Nebojíme se! V nouzi (nebo pro děti) ho však lze nahradit jablečnou šťávou či cidrem francouzského typu.

Suroviny

slunečnicový olej 125 ml
plus na vymazání formy
jablka 4 ks
zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na kostičky
bourbon 250 ml
krupicový cukr 2 hrnky
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 2 hrnky
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
sůl špetka
perníkové koření 2 ČL
mandle 70 g
nasekaných nahrubo mléko podle potřeby
smetana ke šlehání
k podávání

1 Troubu předehřejte na 175°C. Lehce vymažte obdélníkovou formu o velikosti cca 23x33cm.

2 Jablka dejte do mísy a přelijte bourbonem, zakryjte a za občasného promíchání nechte macerovat.

3 Mezitím ve střední míse prošlehejte cukr, olej a vejce. Do jiné mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, špetku soli a perníkové koření. Vmíchejte mandle, pak vaječnou směs a nakonec jablka i s bourbonem. Podle potřeby přilijte mléko, aby vzniklo hladké těsto podobné tomu na muffiny (nám jablka vsákla všechen bourbon).

4 Těsto rozetřete do připravené formy a pečte 50–55 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, doplněné šlehačkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Komentáře

Libuše Mrvíková

Koláč je výborný ;-) Možná bych tak o třetinu ubrala cukru,ale možná to bylo použitím medového bourbonu, který je sladší.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit