
Newyorská jablečná buchta s bourbonem
Tento recept jsme převzali od ‚Jablečného sdružení‘ státu New York. Jeho členové moučník naprosto zbožňují a tvrdí, že se množství bourbonu v něm nemáme bát. Nebojíme se! V nouzi (nebo pro děti) ho však lze nahradit jablečnou šťávou či cidrem francouzského typu.
Ingredience
- 125ml slunečnicového oleje + na vymazání formy
- 4 střední jablka, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 250ml bourbonu
- 2 hrnky krupicového cukru
- 2 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2–3 lžičky perníkového koření
- 70g mandlí, nasekaných nahrubo mléko podle potřeby
- šlehačka k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 175°C. Lehce vymažte obdélníkovou formu o velikosti cca 23x33cm.
2 Jablka dejte do mísy a přelijte bourbonem, zakryjte a za občasného promíchání nechte macerovat.
3 Mezitím ve střední míse prošlehejte cukr, olej a vejce. Do jiné mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, špetku soli a perníkové koření. Vmíchejte mandle, pak vaječnou směs a nakonec jablka i s bourbonem. Podle potřeby přilijte mléko, aby vzniklo hladké těsto podobné tomu na muffiny (nám jablka vsákla všechen bourbon).
4 Těsto rozetřete do připravené formy a pečte 50–55 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, doplněné šlehačkou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Libuše Mrvíková
17. Září 2016 23:18