0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Newyorská jablečná buchta s bourbonem

Newyorská jablečná buchta s bourbonem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Newyorská jablečná buchta s bourbonem

3.5 / 5. Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5776 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 736 g
Tuky 194 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento recept jsme převzali od ‚Jablečného sdružení‘ státu New York. Jeho členové moučník naprosto zbožňují a tvrdí, že se množství bourbonu v něm nemáme bát. Nebojíme se! V nouzi (nebo pro děti) ho však lze nahradit jablečnou šťávou či cidrem francouzského typu.

Suroviny

slunečnicový olej 125 ml
+ na vymazání formy
jablko 4 ks
zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na kostičky
bourbon 250 ml
krupicový cukr 2 hrnky
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 2 hrnky
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 1 špetka
perníkové koření 3 ČL
mandle sekané 70 g
nasekané nahrubo
mléko
podle potřeby
smetana ke šlehání
ušlehaná, k podávání

1 Troubu předehřejte na 175°C. Lehce vymažte obdélníkovou formu o velikosti cca 23x33cm.

2 Jablka dejte do mísy a přelijte bourbonem, zakryjte a za občasného promíchání nechte macerovat.

3 Mezitím ve střední míse prošlehejte cukr, olej a vejce. Do jiné mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, špetku soli a perníkové koření. Vmíchejte mandle, pak vaječnou směs a nakonec jablka i s bourbonem. Podle potřeby přilijte mléko, aby vzniklo hladké těsto podobné tomu na muffiny (nám jablka vsákla všechen bourbon).

4 Těsto rozetřete do připravené formy a pečte 50–55 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, doplněné šlehačkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Komentáře

Libuše Mrvíková

Koláč je výborný ;-) Možná bych tak o třetinu ubrala cukru,ale možná to bylo použitím medového bourbonu, který je sladší.

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit