0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Newyorská jablečná buchta s bourbonem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5776 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 736 g
Tuky 194 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento recept jsme převzali od ‚Jablečného sdružení‘ státu New York. Jeho členové moučník naprosto zbožňují a tvrdí, že se množství bourbonu v něm nemáme bát. Nebojíme se! V nouzi (nebo pro děti) ho však lze nahradit jablečnou šťávou či cidrem francouzského typu.

Suroviny

slunečnicový olej 125 ml
+ na vymazání formy
zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na kostičky
bourbon 250 ml
krupicový cukr 2 hrnky
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 2 hrnky
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda ½ ČL
sůl 1 špetka
perníkové koření 3 ČL
mandle sekané 70 g
nasekané nahrubo
mléko
podle potřeby
ušlehaná, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. Lehce vymažte obdélníkovou formu o velikosti cca 23x33cm.

2

Jablka dejte do mísy a přelijte bourbonem, zakryjte a za občasného promíchání nechte macerovat.

3

Mezitím ve střední míse prošlehejte cukr, olej a vejce. Do jiné mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, špetku soli a perníkové koření. Vmíchejte mandle, pak vaječnou směs a nakonec jablka i s bourbonem. Podle potřeby přilijte mléko, aby vzniklo hladké těsto podobné tomu na muffiny (nám jablka vsákla všechen bourbon).

4

Těsto rozetřete do připravené formy a pečte 50–55 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, doplněné šlehačkou. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Komentáře

Libuše Mrvíková

Koláč je výborný ;-) Možná bych tak o třetinu ubrala cukru,ale možná to bylo použitím medového bourbonu, který je sladší.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...