
Noky s hráškem, mátou a mandlemi
Stejně skvělá jako k bramborovým nokům bude mátovo-hrášková omáčka i k nokům z ricotty nebo k novým bramborám.
Ingredience
- 120 ml panenského olivového oleje + na opékání
- 1 pórek, omytý a nakrájený nadrobno
- sůl (cca 1/2 lžičky) a čerstvě mletý pepř
- 450 g mraženého hrášku, prolitého v cedníku horkou vodou a okapaného
- 500 g kupovaných bramborových noků
- 2 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
- 100 g neloupaných mandlí, nasucho opražených dokřupava
- 20 g parmazánu, nastrouhaného najemno + k podávání
- 1 menší svazek máty + na ozdobení
- kůra a šťáva z 1 velkého citronu
- 250 g (1 kelímek) ricotty
Příprava jídla
1 Ve velkém rendlíku s těžkým dnem na mírném až středním ohni rozehřejte pár lžic olivového oleje a za občasného míchání opékejte pórek 15–20 minut. Osolte a opepřete a vsypte 350 g hrášku. Míchejte další minutu či dvě, aby se hrášek prohřál. Odstavte. Mezitím uvařte noky podle návodu na obalu.
2 V robotu, mixéru či sekáčku rozsekejte dohladka zbývající hrášek s česnekem, 60 g mandlí, 20 g parmazánu, mátovými lístky, citronovou šťávou a 120 ml olivového oleje. Dolaďte solí, pepřem či citronem. Odložte.
3 Scezené noky vmíchejte do hrášku s pórkem a prohřejte na středním ohni. Přidejte trochu mátovo-hráškové omáčky a prohřívejte 1–2 minuty. (Omáčku nejspíš nespotřebujete všechnu – druhý den je skvělá k těstovinám.)
4 Podávejte rozdělené do misek nebo na talíře, s rozdrobenou ricottou, posypané citronovou kůrou, dalšími mátovými lístky, podrcenými či nasekanými zbylými mandlemi a dalším parmazánem.
Přidat komentář