Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi

Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Pro zkušené 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4960 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 453 g
Tuky 309 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Odpalované těsto je vždycky výzva, tohle je zase trošičku jiné a základem je opravdu dobře ho dopéct. A pak už ho stačí jenom štědře naplnit a nechat se vynést do sladkého nebe...

Suroviny

voda 125 g
mléko 125 g
máslo 100 g
krupicový cukr 5 g
sůl 0.5 ČL
mouka pšeničná hladká 150 g
vejce 4 ks
3–4 podle velikosti a potřeby
Na náplň
krupicový cukr 250 g
smetana ke šlehání 500 ml
Na ozdobení
mandle 1 hrst
krupicový cukr 80 g
med
nebo cukrový sirup, na přilepení
moučkový cukr
na posypání

1 Připravte náplň. Cukr nasypte do rendlíku a nechte ho roztavit. V jiném rendlíku přiveďte smetanu téměř k varu. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu, ale buďte opatrní, může vzkypět! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. Odstavte, nechte zchladnout a pak dokonale vychladit v lednici (aspoň 2 hodiny).

2 Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem, můžete si na něj z rubu udělat tužkou obrysy kruhů, do nichž budete stříkat korpusy. V menším hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Přiveďte k varu, odstavte a zapracujte mouku. Míchejte, až se vše spojí do kompaktního těsta. Vraťte hrnec zpět na střední oheň a vařte 1–2 minuty, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn. Potom přeneste těsto do mísy robotu a na nízké otáčky ho pádlem zpracovávejte 3 minuty, aby se ochladilo a odpařila se vlhkost. Pak vmíchejte vejce, postupně, po jednom – to předcházející vždy dobře zapracujte. V závislosti na konzistenci těsta nemusíte použít všechna vejce – výsledné těsto není tuhé, ale je hladké a schopné udržet tvar.

3 Těsto přendejte do cukrářského sáčku s kulatou silnou špičkou a (podle nakreslených šablon) nastříkejte plná kolečka
na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25–30 minut (podle toho, jak peče vaše trouba), po cca 10 minutách ztlumte teplotu na 180°C. Potom troubu vypněte a nechte obláčky chladnout s pootevřenými dveřmi ještě 20 minut. Vyjměte z trouby, nechte zcela vychladnout a rozkrojte asi ve 2/3 výšky. Správně upečený korpus je uvnitř úplně dutý.

4 Vychlazenou karamelovou smetanu ušlehejte dotuha a přendejte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou. Nastříkejte ji
do spodních dílů obláčků pěkně do výšky a pak zlehka přiklopte horními díly.

5 Na ozdobení nasekejte mandle hodně nahrubo a nasucho je opražte na pánvi. Potom je vyjměte, do pánve nasypte cukr a nechte ho pozvolna rozpustit a zezlátnout. Stáhněte z ohně a do vzniklého karamelu vmíchejte opražené mandle, aby se všechny pěkně obalily. Přendejte na pečicí papír a nechte zchladnout. Pak rozlámejte na střepy a ty pomocí medu nebo sirupu přilepte na vršky bochánků. Nechte zaschnout. Potom posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit