Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi

Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Pro zkušené 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4960 kcal
Bílkoviny 87 g
Cukr 453 g
Tuky 309 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Odpalované těsto je vždycky výzva, tohle je zase trošičku jiné a základem je opravdu dobře ho dopéct. A pak už ho stačí jenom štědře naplnit a nechat se vynést do sladkého nebe...

Související recepty

Suroviny

voda 125 g
mléko 125 g
máslo 100 g
krupicový cukr 5 g
sůl 0.5 ČL
mouka pšeničná hladká 150 g
vejce 4 ks
3–4 podle velikosti a potřeby
Na náplň
krupicový cukr 250 g
smetana ke šlehání 500 ml
Na ozdobení
mandle 1 hrst
krupicový cukr 80 g
med
nebo cukrový sirup, na přilepení
moučkový cukr
na posypání

1 Připravte náplň. Cukr nasypte do rendlíku a nechte ho roztavit. V jiném rendlíku přiveďte smetanu téměř k varu. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu, ale buďte opatrní, může vzkypět! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. Odstavte, nechte zchladnout a pak dokonale vychladit v lednici (aspoň 2 hodiny).

2 Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem, můžete si na něj z rubu udělat tužkou obrysy kruhů, do nichž budete stříkat korpusy. V menším hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Přiveďte k varu, odstavte a zapracujte mouku. Míchejte, až se vše spojí do kompaktního těsta. Vraťte hrnec zpět na střední oheň a vařte 1–2 minuty, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn. Potom přeneste těsto do mísy robotu a na nízké otáčky ho pádlem zpracovávejte 3 minuty, aby se ochladilo a odpařila se vlhkost. Pak vmíchejte vejce, postupně, po jednom – to předcházející vždy dobře zapracujte. V závislosti na konzistenci těsta nemusíte použít všechna vejce – výsledné těsto není tuhé, ale je hladké a schopné udržet tvar.

3 Těsto přendejte do cukrářského sáčku s kulatou silnou špičkou a (podle nakreslených šablon) nastříkejte plná kolečka
na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25–30 minut (podle toho, jak peče vaše trouba), po cca 10 minutách ztlumte teplotu na 180°C. Potom troubu vypněte a nechte obláčky chladnout s pootevřenými dveřmi ještě 20 minut. Vyjměte z trouby, nechte zcela vychladnout a rozkrojte asi ve 2/3 výšky. Správně upečený korpus je uvnitř úplně dutý.

4 Vychlazenou karamelovou smetanu ušlehejte dotuha a přendejte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou. Nastříkejte ji
do spodních dílů obláčků pěkně do výšky a pak zlehka přiklopte horními díly.

5 Na ozdobení nasekejte mandle hodně nahrubo a nasucho je opražte na pánvi. Potom je vyjměte, do pánve nasypte cukr a nechte ho pozvolna rozpustit a zezlátnout. Stáhněte z ohně a do vzniklého karamelu vmíchejte opražené mandle, aby se všechny pěkně obalily. Přendejte na pečicí papír a nechte zchladnout. Pak rozlámejte na střepy a ty pomocí medu nebo sirupu přilepte na vršky bochánků. Nechte zaschnout. Potom posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit