Odpalované těsto je vždycky výzva, tohle je zase trošičku jiné a základem je opravdu dobře ho dopéct. A pak už ho stačí jenom štědře naplnit a nechat se vynést do sladkého nebe...
Suroviny
Postup
Připravte náplň. Cukr nasypte do rendlíku a nechte ho roztavit. V jiném rendlíku přiveďte smetanu téměř k varu. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu, ale buďte opatrní, může vzkypět! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. Odstavte, nechte zchladnout a pak dokonale vychladit v lednici (aspoň 2 hodiny).
Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem, můžete si na něj z rubu udělat tužkou obrysy kruhů, do nichž budete stříkat korpusy. V menším hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Přiveďte k varu, odstavte a zapracujte mouku. Míchejte, až se vše spojí do kompaktního těsta. Vraťte hrnec zpět na střední oheň a vařte 1–2 minuty, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn. Potom přeneste těsto do mísy robotu a na nízké otáčky ho pádlem zpracovávejte 3 minuty, aby se ochladilo a odpařila se vlhkost. Pak vmíchejte vejce, postupně, po jednom – to předcházející vždy dobře zapracujte. V závislosti na konzistenci těsta nemusíte použít všechna vejce – výsledné těsto není tuhé, ale je hladké a schopné udržet tvar.
Těsto přendejte do cukrářského sáčku s kulatou silnou špičkou a (podle nakreslených šablon) nastříkejte plná kolečka
na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25–30 minut (podle toho, jak peče vaše trouba), po cca 10 minutách ztlumte teplotu na 180°C. Potom troubu vypněte a nechte obláčky chladnout s pootevřenými dveřmi ještě 20 minut. Vyjměte z trouby, nechte zcela vychladnout a rozkrojte asi ve 2/3 výšky. Správně upečený korpus je uvnitř úplně dutý.
Vychlazenou karamelovou smetanu ušlehejte dotuha a přendejte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou. Nastříkejte ji
do spodních dílů obláčků pěkně do výšky a pak zlehka přiklopte horními díly.
Na ozdobení nasekejte mandle hodně nahrubo a nasucho je opražte na pánvi. Potom je vyjměte, do pánve nasypte cukr a nechte ho pozvolna rozpustit a zezlátnout. Stáhněte z ohně a do vzniklého karamelu vmíchejte opražené mandle, aby se všechny pěkně obalily. Přendejte na pečicí papír a nechte zchladnout. Pak rozlámejte na střepy a ty pomocí medu nebo sirupu přilepte na vršky bochánků. Nechte zaschnout. Potom posypte moučkovým cukrem a podávejte.