
Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré
Počáteční nedůvěru k neobvyklému postupu nakonec vystřídalo velké nadšení.
Ingredience
- cca 600 g hovězího nízkého roštěnce (nebo jiného vhodného hovězího masa, např. z kýty), na cca 1 cm silné plátky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- cca 6 vrchovatých lžic strouhanky
- ghí či rostlinný olej na smažení
- 3–4 vejce, prošlehaná
- 6–8 lžic hladké mouky
- 1–2 stroužky česneku, drcené
- cca 600 ml silného hovězího vývaru (lze použít i dobrý hotový, třeba z M&S)
- panenský olivový olej k podávání
- 400 g očištěného (okrájeného) celeru, na 2cm kousky (váha v čistém stavu)
- 400 g oloupaných brambor (nejlíp typ C), na 2cm kousky (váha v čistém stavu)
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 1 lžíce másla či ghí (nebo víc, podle chuti)
- 1 lžička lístků rozmarýnu, nasekaných nadrobno + snítky na ozdobení
- 40 g parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžičky dijonské hořčice (či podle chuti)
- hrstka nadrobno nasekané hladkolisté petržele + celé lístky na ozdobení
NA CELEROVO-BRAMBOROVÉ PYRÉ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 140–150°C. Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran naklepejte. Jsou-li plátky velké, rozpulte je (všechny kousky masa by měly být zhruba stejně velké). Osolte, opepřete a obalte ve strouhance, na prkénku ji pak zaklepejte do masa paličkou či důkladně vmačkejte.
2 V pánvi rozehřejte tuk. Maso smočte ze všech stran ve vejcích prošlehaných s moukou, česnekem a trochou soli, pak znovu obalte ve strouhance a těsně před vkládáním do tuku znovu protáhněte vejci. Krátce osmažte z obou stran v rozpáleném tuku, aby obal ztuhl a zezlátl. Potom řízky naskládejte v jedné vrstvě na hluboký plech či do velkého pekáče, kam se tak akorát vejdou, zalijte vývarem, přiklopte druhým plechem/pekáčem či víkem, popřípadě zakryjte alobalem tak, aby dobře těsnil podobně jako víko, a dejte na 2 hodiny táhnout do předehřáté trouby.
3 Mezitím připravte pyré. Celer, brambory a česnek zalijte ve velkém rendlíku vývarem tak, aby byly ponořené (není-li vývar slaný, osolte). Přiveďte k varu a vařte cca 12 minut, aby brambory i celer změkly. Pak sceďte a zeleninu vraťte do rendlíku (slitý vývar nevylévejte, lze ho zužitkovat třeba při vaření polévky), chcete-li, odstraňte česnek. Do rendlíku přidejte máslo, rozmarýn, parmazán a hořčici. Rozšťouchejte, a chcete-li, nařeďte trochou vývaru, případně rozmixujte dohladka. Nakonec vmíchejte petrželku a podle chuti osolte a opepřete.
4 Řízky podávejte s pyré, podle chuti ozdobené petrželkou, rozmarýnem a olivovým olejem, popřípadě s trochou výpeku. Doplňte pestrým salátem.
Přidat komentář