Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré

Počáteční nedůvěru k neobvyklému postupu nakonec vystřídalo velké nadšení.

Vydání: 2020/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H
Pečení 2:00
Maso

Ingredience

    • cca 600 g hovězího nízkého roštěnce (nebo jiného vhodného hovězího masa, např. z kýty), na cca 1 cm silné plátky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • cca 6 vrchovatých lžic strouhanky
    • ghí či rostlinný olej na smažení
    • 3–4 vejce, prošlehaná
    • 6–8 lžic hladké mouky
    • 1–2 stroužky česneku, drcené
    • cca 600 ml silného hovězího vývaru (lze použít i dobrý hotový, třeba z M&S)
    • panenský olivový olej k podávání

    NA CELEROVO-BRAMBOROVÉ PYRÉ

    • 400 g očištěného (okrájeného) celeru, na 2cm kousky (váha v čistém stavu)
    • 400 g oloupaných brambor (nejlíp typ C), na 2cm kousky (váha v čistém stavu)
    • 3 stroužky česneku, oloupané
    • 1,2 litru zeleninového vývaru
    • 1 lžíce másla či ghí (nebo víc, podle chuti)
    • 1 lžička lístků rozmarýnu, nasekaných nadrobno + snítky na ozdobení
    • 40 g parmazánu, nastrouhaného
    • 2 lžičky dijonské hořčice (či podle chuti)
    • hrstka nadrobno nasekané hladkolisté petržele + celé lístky na ozdobení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 140–150°C. Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran naklepejte. Jsou-li plátky velké, rozpulte je (všechny kousky masa by měly být zhruba stejně velké). Osolte, opepřete a obalte ve strouhance, na prkénku ji pak zaklepejte do masa paličkou či důkladně vmačkejte.

2 V pánvi rozehřejte tuk. Maso smočte ze všech stran ve vejcích prošlehaných s moukou, česnekem a trochou soli, pak znovu obalte ve strouhance a těsně před vkládáním do tuku znovu protáhněte vejci. Krátce osmažte z obou stran v rozpáleném tuku, aby obal ztuhl a zezlátl. Potom řízky naskládejte v jedné vrstvě na hluboký plech či do velkého pekáče, kam se tak akorát vejdou, zalijte vývarem, přiklopte druhým plechem/pekáčem či víkem, popřípadě zakryjte alobalem tak, aby dobře těsnil podobně jako víko, a dejte na 2 hodiny táhnout do předehřáté trouby.

3 Mezitím připravte pyré. Celer, brambory a česnek zalijte ve velkém rendlíku vývarem tak, aby byly ponořené (není-li vývar slaný, osolte). Přiveďte k varu a vařte cca 12 minut, aby brambory i celer změkly. Pak sceďte a zeleninu vraťte do rendlíku (slitý vývar nevylévejte, lze ho zužitkovat třeba při vaření polévky), chcete-li, odstraňte česnek. Do rendlíku přidejte máslo, rozmarýn, parmazán a hořčici. Rozšťouchejte, a chcete-li, nařeďte trochou vývaru, případně rozmixujte dohladka. Nakonec vmíchejte petrželku a podle chuti osolte a opepřete.

Řízky podávejte s pyré, podle chuti ozdobené petrželkou, rozmarýnem a olivovým olejem, popřípadě s trochou výpeku. Doplňte pestrým salátem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kapustičková polévka

Pestrý salát

Vdolky

Přidat komentář