Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený banánový koláč z pánve
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 60
Do 45 minut Velmi snadné Na 1 koláč o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 61798 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 15211 g
Tuky 84 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč pobláznil celý svět. Právem! K jeho ‚upečení‘ nemusíte zapínat troubu, bude vám stačit plotýnka a nepřilnavá pánev. Ušpiníte minimum nádobí a potřebovat budete jenom hrstku surovin, které pravděpodobně máte běžně doma. Karamelizovaným banánům a vláčnému čokoládovému těstu chybí k dokonalosti už jenom čepice čerstvě ušlehané šlehačky.

Související recepty

Suroviny

velké
Na těsto
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
rostlinný olej 50 ml
mléko 100 ml
skořice ½ ČL
kypřicí prášek do pečiva 8 g
ocet 1 ČL
K podávání
ušlehaná, lze nahradit zakysanou smetanou nebo crème fraîche
karamelová poleva

Postup

1

V nepřilnavé pánvi s vyšším okrajem o průměru 25 cm na středním ohni rozpusťte máslo. Vsypte cukr a za občasného míchání silikonovou stěrkou nechte zkaramelizovat.

2

Banány oloupejte a podélně rozpulte. Na karamel rozložte banány řeznou stranou dolů. Ihned vypněte oheň a nechte pánev i s obsahem vychladnout.

3

Připravte těsto. V míse prošlehejte metličkou vejce se špetkou soli, cukrem a vanilkovým cukrem. Přilijte olej a dobře zašlehejte.

4

Poté zašlehejte mléko. Přes síto vsypte mouku, kakao, skořici a kypřicí prášek do pečiva a zašlehejte metličkou. Nakonec přidejte ocet a opět rychle zašlehejte.

5

Hotovým těstem zalijte vychladlé banány na pánvi a pomocí stěrky těsto rovnoměrně rozprostřete.

6

Zapněte oheň na nízký stupeň, zakryjte pokličkou a zvolna opékejte 15–20 minut. Propečení otestujte špejlí.

7

Pomocí velkého talíře koláč otočte a opékejte ještě 5 minut z druhé strany.

8

Podávejte se šlehačkou, crème fraîche nebo se zakysanou smetanou a karamelovou polevou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče
  • Tipy redakce

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče

Měkký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky? To je tolik oblíbený dort Harlekýn. A právě ten byl tématem únorové výzvy Sladké trojky. My již známe vítěze a víme, jak se se zadáním popasovali naši čtenáři. Soutěž s finalisty...