Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený kořeněný mandarinkový koláč
Obrácený kořeněný mandarinkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obrácený kořeněný mandarinkový koláč

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4001 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 506 g
Tuky 188 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mandarinky nám doma během zimních měsíců skoro nikdy nechybí. Stejně jako všechny ostatní suroviny do tohohle jednoduchého koláče.

Související recepty

Suroviny

badyán 3 hvězdičky
skořice 2 svitky
přelomené napůl
malé, s pevnou slupkou
máslo 180 g
vejce 3 ks
velká
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL

Postup

1

Do rendlíku vlijte 250 ml studené vody, vložte koření a přiveďte k varu. Vařte zprudka 8 minut, nebo až se polovina vody vyvaří.

2

Do pánve vhodné do trouby o průměru 25–26 cm vsypte 100 g cukru a na středním plameni ho rozpusťte na karamel. Karamel nemíchejte, ale kružte pánví, aby se cukr rozpouštěl rovnoměrně. Jakmile je karamel zlatý, opatrně vlijte do pánve horkou kořeněnou vodu včetně koření. Pozor, bude to prskat, ale nepřestávejte míchat, aby se voda s karamelem spojila. Jak se spojí, chvíli vařte a zredukujte. Pak odstavte a dejte stranou. Pokud nemáte vhodnou pánev, udělejte karamel a hned jej přelijte do formy, v níž budete koláč péct.

3

Troubu rozehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160°C. Z mandarinek ostrouhejte najemno kůru a dejte ji do mísy. Pak ovoce oloupejte a nakrájejte na kolečka o síle 5 mm. Kolečka rozprostřete těsně vedle sebe na dno pánve s karamelem.

4

Ke kůře přidejte zbytek cukru a máslo a utřete do pěny. Po jednom přidávejte vejce a vždy je dobře zapracujte. Nakonec vsypte mouku prosátou s kypřicím práškem a zamíchejte. Zřeďte mlékem, aby vzniklo hladké lité těsto. Těsto vlijte na mandarinky s karamelem a uhlaďte dorovna.

5

Pečte asi 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Hnědne-li koláč moc rychle, zakryjte jej alobalem. Upečený vyndejte a obvod pánve objeďte nožem, aby šel vyklopit. Nechte 10 minut odpočívat ve formě, pak překlopte na servírovací talíř.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...