Mandarinky nám doma během zimních měsíců skoro nikdy nechybí. Stejně jako všechny ostatní suroviny do tohohle jednoduchého koláče.
Suroviny
Postup
Do rendlíku vlijte 250 ml studené vody, vložte koření a přiveďte k varu. Vařte zprudka 8 minut, nebo až se polovina vody vyvaří.
Do pánve vhodné do trouby o průměru 25–26 cm vsypte 100 g cukru a na středním plameni ho rozpusťte na karamel. Karamel nemíchejte, ale kružte pánví, aby se cukr rozpouštěl rovnoměrně. Jakmile je karamel zlatý, opatrně vlijte do pánve horkou kořeněnou vodu včetně koření. Pozor, bude to prskat, ale nepřestávejte míchat, aby se voda s karamelem spojila. Jak se spojí, chvíli vařte a zredukujte. Pak odstavte a dejte stranou. Pokud nemáte vhodnou pánev, udělejte karamel a hned jej přelijte do formy, v níž budete koláč péct.
Troubu rozehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160°C. Z mandarinek ostrouhejte najemno kůru a dejte ji do mísy. Pak ovoce oloupejte a nakrájejte na kolečka o síle 5 mm. Kolečka rozprostřete těsně vedle sebe na dno pánve s karamelem.
Ke kůře přidejte zbytek cukru a máslo a utřete do pěny. Po jednom přidávejte vejce a vždy je dobře zapracujte. Nakonec vsypte mouku prosátou s kypřicím práškem a zamíchejte. Zřeďte mlékem, aby vzniklo hladké lité těsto. Těsto vlijte na mandarinky s karamelem a uhlaďte dorovna.
Pečte asi 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Hnědne-li koláč moc rychle, zakryjte jej alobalem. Upečený vyndejte a obvod pánve objeďte nožem, aby šel vyklopit. Nechte 10 minut odpočívat ve formě, pak překlopte na servírovací talíř.