
Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
Tohle rychlé, chutné a pestré jídlo, které spojuje chutě východního Středomoří s exotikou, si jistě rádi mnohokrát zopakujete v létě. Příjemně osvěží za horkých dnů!
Ingredience
- 12 kuliček falafelu (viz Něco navíc)
- 1 salátová okurka
- 1–2 šalotky, na tenká kolečka
- dužina z 1/2 avokáda, na kousky
- 150 ml kefíru
- šťáva ze 2 limet
- 1/2 stroužku česneku, drcená
- 1/4 lžičky krupicového cukru
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce nasekaného kopru + k podávání
- 1/2 svazku máty, lístky nasekané + k podávání
- sůl a čerstvě mletý pepř
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Falafel připravte podle návodu na obalu, popřípadě ohřejte nasucho na pánvi či v troubě.
2 Mezitím prošlehejte v míse suroviny na zálivku. Okurku podélně rozpulte, lžičkou z ní vyškrabte vodnatá semínka (můžete je přidat pro osvěžení do vody k pití), nakrájejte ji na tenké plátky a spolu se šalotkou vsypte do zálivky. Promíchejte. Až bude falafel hotový, rozdělte salát na talíře a posypte trochou kopru a máty. Poklaďte kousky avokáda a falafelem, opepřete. Chcete-li, doplňte chlebem pita.
NĚCO NAVÍC
V obchodech bývá k dostání chlazený falafel a směsi pro jeho přípravu (vyrábí např. Extrudo), falafel lze také koupit v arabských či vegetariánských rychlých občerstveních. Recept na domácí najdete na zde či v naší kuchařce Luštěniny.
Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář