Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem

Tohle rychlé, chutné a pestré jídlo, které spojuje chutě východního Středomoří s exotikou, si jistě rádi mnohokrát zopakujete v létě. Příjemně osvěží za horkých dnů!

Vydání: 2020/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ ohřívání
P
Salát

Ingredience

    • 12 kuliček falafelu (viz Něco navíc)
    • 1 salátová okurka
    • 1–2 šalotky, na tenká kolečka
    • dužina z 1/2 avokáda, na kousky

    NA ZÁLIVKU

    • 150 ml kefíru
    • šťáva ze 2 limet
    • 1/2 stroužku česneku, drcená
    • 1/4 lžičky krupicového cukru
    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 lžíce nasekaného kopru + k podávání
    • 1/2 svazku máty, lístky nasekané + k podávání
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Falafel připravte podle návodu na obalu, popřípadě ohřejte nasucho na pánvi či v troubě.

2 Mezitím prošlehejte v míse suroviny na zálivku. Okurku podélně rozpulte, lžičkou z ní vyškrabte vodnatá semínka (můžete je přidat pro osvěžení do vody k pití), nakrájejte ji na tenké plátky a spolu se šalotkou vsypte do zálivky. Promíchejte. Až bude falafel hotový, rozdělte salát na talíře a posypte trochou kopru a máty. Poklaďte kousky avokáda a falafelem, opepřete. Chcete-li, doplňte chlebem pita.

NĚCO NAVÍC
V obchodech bývá k dostání chlazený falafel a směsi pro jeho přípravu (vyrábí např. Extrudo), falafel lze také koupit v arabských či vegetariánských rychlých občerstveních. Recept na domácí najdete na zde či v naší kuchařce Luštěniny.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kefírový chléb s kurkumou a jarními cibulkami

Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta

Lehké a hravé salátové zálivky

Falafel: zlatavé kuličky z cizrny

Přidat komentář