Piškotová omeleta (pohorska omleta) s brusinkami, specialita ze slovinského kraje Pohorje, si vás okamžitě získá.
Suroviny
vejce
9
ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr
3
PL
vanilkový cukr
1,5
bal
citronová kůra
1
špetka
z bio citronu
Na náplň
brusinky
250
g
nakládané
smetana ke šlehání
250
ml
nebo víc, podle toho, jak ji máte rádi, ušlehaná
na poprášení
Postup
1
Rozehřejte troubu na 180 °C. Žloutky utřete (ušlehejte) s oběma cukry do pěny. Z bílků ušlehejte pevný sníh a spolu s moukou a citronovou kůrou jej zlehka spojte se žloutkovou pěnou.
2
Plech vyložte pečicím papírem a potřete ho olejem. Utvořte vždy kus od sebe šest stejných koleček – budoucí omelety (pokud máte formy o průměru okolo 12 cm, použijte je). Pečte ve vyhřáté troubě do žlutozlaté barvy zhruba 10–12 minut. Ještě teplé (!) piškotové placky přehněte a nechte vychladnout. Před podáváním je naplňte brusinkami, trochou ušlehané smetany, navrchu ozdobte další šlehačkou a vše poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Štěpánské menu s dvojí pečení(4 recepty )
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů )