
Opékaná ryba s kapary a čočkou
Trendy kombinace ryby a čočky vás určitě nadchne stejně jako nás. Je lehká a přitom zasytí.
Ingredience
- 250g drobné zelené čočky (viz Něco navíc)
- 250g mladého (baby) špenátu
- 4 filety z halibuta, platýse nebo jiné bělomasé ryby, s kůží
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 citrony, z 1 plátky, z 1 šťáva
- 2 lžíce kaparů
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
Příprava jídla
1 Uvařte čočku podle návodu na obalu. Přiveďte k varu vodu v rychlovarné konvici. Dejte špenát do síta a prolijte ho vroucí vodou.
2 Rybu osolte a opepřete a obalte v hladké mouce, přebytečnou oklep- něte. Zhruba 6–7 minut předtím, než bude čočka hotová, zahřejte v pánvi olej a vložte do něj rybu. Opékejte
1 minutu dozlatova. Obraťte, kolem rozložte plátky citronu a opékejte 2 minuty po druhé straně.
3 Kapary přidejte k rybě, zakapejte citronovou šťávou a podlijte 50ml vody. Zahřívejte 1–2 minuty. Posypte petrželkou a odstavte.
4 Čočku sceďte, vraťte do hrnce a promíchejte se špenátem. Osolte a opepřete. Rozdělte na talíře a navrch položte rybu. Polijte šťávou s kapary z pánve a podávejte.
NĚCO NAVÍC
- Zelená čočka. Drobnozrnná čočka puy je původem z Francie. Výhodou je, že se nemusí předem máčet a že se nerozvaří. Navíc hezky vypadá, je zdravá a opravdu dobře chutná. Hodí se do polévek, salátů, ale dát si ji můžete i jako přílohu.
- Kapary. jsou poupata rašící na popínavém keři jménem kapara trnitá. Kapary jsou skvělé v omáčkách na těstoviny, v tatarské omáčce, v salátech atd. Používají se nasekané i v celku jako dochucovadlo.
Přidat komentář