Opékaný lilek a cukety s rajčaty a mozzarellou

Opékaný lilek a cukety s rajčaty a mozzarellou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Opékaný lilek a cukety s rajčaty a mozzarellou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2286 kcal
Bílkoviny 60 g
Cukr 68 g
Tuky 179 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Srpnová úroda zeleniny je bohatá, políbená sluncem a taky prázdninami! Konečně jsou tady domácí lilky a luxusně zralá rajčata. Přidejte cuketu, všechnu zeleninu opečte a luxusní letní večeře je na světě. 

Suroviny

lilek 2 ks
nakrájený na 1cm kolečka
cuketa 2 ks
žluté, nejlépe do 20 cm, nakrájená na 1cm kolečka
olivový olej 5 PL
sůl mořská
pepř barevný
čerstvě mletý
rajčata 750 g
směs zralých rajčat, všechna nakrájená na plátky či jiné vhodné tvary (podle velikosti)
rukola 80 g
mozzarella 3 ks
celkem cca 350 g, nakrájená na plátky či natrhaná
Na zálivku
olivový olej 4 PL
šalotka 1 ks
nakrájená na drobné kostičky
česnek 2 stroužky
nakrájený na drobné kostičky
rozmarýn 3 snítky
lístky nakrájené nadrobno
vinný ocet červený 3 PL
2–3 lžíce podle chuti

Postup

1

Grilovací pánev postavte na silný oheň. Každý plátek lilku a cukety potřete z jedné strany trochou olivového oleje a posypte solí. Několik z nich položte touto stranou dolů na grilovací pánev, vršky potřete další troškou oleje a zlehka posypte solí. Opékejte 2–3 minuty z každé strany, aby byla zelenina ožehnutá a měkká. Zopakujte se zbývajícími plátky lilku a cukety.

2

Olej na zálivku zahřejte v malém rendlíku na středním ohni. Zkuste vhodit kostičku šalotky: olej by měl jemně prskat. Vypněte vařič, vsypte všechnu šalotku, česnek a rozmarýn a dobře promíchejte. Nechte zvolna smažit na doznívajícím teple 2–3 minuty, pak přidejte červený vinný ocet, osolte a opepřete.

3

Plátky lilku, cukety a rajčat naaranžujte v úhledných promíchaných vrstvách do mělké mísy nebo na servírovací talíř. Každou vrstvu pokropte trochou zálivky, pak posypte rukolou. Rovnoměrně proložte či posypte mozzarellou a pokropte zbývající zálivkou.

NĚCO NAVÍC
Podávejte jako předkrm, chuťovku či přílohu. Chcete-li z něj udělat hlavní chod, doplňte ho větším množstvím mozzarelly a pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit