Zvěřina na povidlech a jalovci je ideální volbou pro sváteční chvíle. Sýrová polenta v roli přílohy ještě násobí luxusní dojem. Vaříte-li ovšem i pro děti, vynechte alkohol, přidejte o něco víc povidel a maso podlijte o trochu větším množstvím vody.
Suroviny
Postup
Ve velkém kastrolu na silnějším ohni rozehřejte olej a po dávkách na něm opečte maso ze všech stran dohněda. Děrovanou sběračkou odkládejte na talíř.
Zmírněte oheň a do uvolněného kastrolu vsypte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bobkový list, rozmarýn a pořádnou špetku soli. Zvolna opékejte doměkka, cca 15 minut. Vsypte česnek, jalovčinky a podrcený pepř, opékejte 1 minutu.
Vmíchejte rajčatovou pastu, opékejte další minutu. Přidejte gin či borovičku, povidla, passatu a 200 ml vody a do kastrolu vraťte maso. Přiklopte a zvolna duste 2 hodiny, pak odklopte a pokračujte ještě 1 hodinu, aby se maso jen rozsýpalo. Podle potřeby podlijte další vodou.
Na gremolatu promíchejte petrželku, česnek a citronovou kůru i šťávu s panenským olivovým olejem. Osolte a opepřete.
V hrnci přiveďte k varu 1,2 litru vody. Vsypte polentu a energicky míchejte 3–4 minuty. Odstavte a vmíchejte sýr a máslo. Podávejte k dušené zvěřině, posypané gremolatou.
Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.