Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opilá zvěřina se sýrovou polentou
Opilá zvěřina se sýrovou polentou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Opilá zvěřina se sýrovou polentou

4.2/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3967 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 318 g
Tuky 220 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřina na povidlech a jalovci je ideální volbou pro sváteční chvíle. Sýrová polenta v roli přílohy ještě násobí luxusní dojem. Vaříte-li ovšem i pro děti, vynechte alkohol, přidejte o něco víc povidel a maso podlijte o trochu větším množstvím vody.

Suroviny

olivový olej 2 PL
jelení, srnčí či dančí plec nebo ramínko, na 5cm kostky
nakrájená na kostičky
mrkev 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
na kostičky
rozmarýn 3 snítky
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
na plátky
jalovec 1 ČL
kuličky podrcené
pepř celý 1 ČL
kuličky podrcené
rajčatová pasta 2 PL
nebo kvalitní protlak
gin 150 ml
nebo jemná borovička
švestková povidla 50 g
rajčatová passata - pyré 200 ml
Na gremolatu
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený
kůra z celého a šťáva z 1/2
olivový olej panenský 4 PL
Na polentu
polenta 200 g
instantní
nastrouhaný najemno
máslo 100 g

Postup

1

Ve velkém kastrolu na silnějším ohni rozehřejte olej a po dávkách na něm opečte maso ze všech stran dohněda. Děrovanou sběračkou odkládejte na talíř.

2

Zmírněte oheň a do uvolněného kastrolu vsypte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bobkový list, rozmarýn a pořádnou špetku soli. Zvolna opékejte doměkka, cca 15 minut. Vsypte česnek, jalovčinky a podrcený pepř, opékejte 1 minutu.

3

Vmíchejte rajčatovou pastu, opékejte další minutu. Přidejte gin či borovičku, povidla, passatu a 200 ml vody a do kastrolu vraťte maso. Přiklopte a zvolna duste 2 hodiny, pak odklopte a pokračujte ještě 1 hodinu, aby se maso jen rozsýpalo. Podle potřeby podlijte další vodou.

4

Na gremolatu promíchejte petrželku, česnek a citronovou kůru i šťávu s panenským olivovým olejem. Osolte a opepřete. 

5

V hrnci přiveďte k varu 1,2 litru vody. Vsypte polentu a energicky míchejte 3–4 minuty. Odstavte a vmíchejte sýr a máslo. Podávejte k dušené zvěřině, posypané gremolatou.

Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč