Ořechové štangličky od slovenské foodblogerky Michaely Smolové jsou pouze z pěti surovin. Navíc k nim nepotřebujete žádná vykrajovátka, stačí je jen nařezat nožem. Parádní vánoční cukroví, které se mezi tím tradičním bude vyjímat.
Suroviny
Postup
Z cukru, ořechů a vejce vypracujte kompaktní těsto. Na lehce pomoučněném válu ho pomoučněným válečkem rozválejte na plát o tloušťce asi 7 mm. Zarovnejte okraje, aby vznikl pravidelný obdélník.
Ostrým nožem nakrájejte těsto na tyčinky – asi 1 centimetr široké a 10 cm dlouhé.
Teď si připravte polevu. Prosátý moučkový cukr smíchejte s bílkem a vyšlehejte mixérem do lesklého tuhého sněhu. Těsně před koncem přidejte ocet a promíchejte.
Polevou potřete už nakrájené těsto. Poté jednotlivé tyčinky opatrně nožem podeberte a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi tyčinkami nechte trochu místa.
Cukrová poleva se na tyčinkách pěkně uhladí a může trochu stéct po okrajích.
Tyčinky sušte asi 40–50 minut při 140 °C.