Ořechovka

Ořechovka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 22089 kcal
Bílkoviny 402 g
Cukr 1027 g
Tuky 1563 g
Vláknina 238 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ten jediný a pravý! Náš oblíbený redakční recept.

Suroviny

vlašské ořechy 24 ks
trhané na sv. Jana Křtitele (nebo podle aktuálního stavu přírody, viz Něco navíc)
vodka 1.5 l
lze nahradit jiným destilátem (vínovice, brandy, prostějovská starorežná apod.), popřípadě směs 1 : 1 vodky a 60% potravinářského lihu
hřebíček 3 ks
skořice 1 svitek
malý, spíše úlomek
jalovec 2 kuličky
lze vynechat
krupicový cukr 400 g
300–500 g podle chuti, my preferujeme likér méně sladký

1 Ořechy omyjte, popřípadě 2 hodiny nechte odmočit ve vodě (kvůli nečistotám). Pak je osušte a nakrájejte na kolečka nebo čtvrtinky. Vložte je do třílitrové sklenice a zalijte asi litrem alkoholu. Přidejte koření, zakryjte a nechte 6 týdnů louhovat, nejlépe na slunném parapetu.

2 Cukr buď svařte s co nejmenším množstvím vody, aby se rozpustil, nebo ho svařte s vodou v poměru 1 : 1 (500 g cukru se 500 ml či gramů vody) a s dalším kořením.

3 Potom máte opět dvě možnosti.
Varianta 1: Sceďte ořechy, tekutinu spojte s cukrovou vodou, ještě týden (měsíc, rok) nechte odležet a pak pijte.
Varianta 2: Cukrovou tekutinu přilijte k ořechům v lihu a týden nechte stát. Pak sceďte ořechy a likér se může pít.
 

NĚCO NAVÍC

  • Scezené ořechy můžete smíchat s trochou alkoholu a medem podle chuti a sníst, hodí se i k oživení náplně do jablečného závinu.
  • Ořechovka se vyrábí z nezralých vlašských ořechů, obvykle trhaných 24. června (na sv. Jana Křtitele). Měly by jít ze všech stran pohodlně propíchnout. Záleží na tom, jak je na tom příroda ten který rok. Recept dává prostor fantazii a chuťovým preferencím, použitý destilát by však měl mít aspoň 40 % alkoholu. Nezralé ořechy se ale nezpracovávají jen u nás. Třeba v Anglii je nakládají naslano. V receptu dole najdete pro zajímavost v původním znění návod na pikantní omáčku, podle názvu též inspirovanou britskou kuchyní, z Ilustrovaného slovníku umění kuchařského z přelomu 19. a 20. století.

Historický recept s nezralými ořechy

Catchup ořechový dělá se z ořechů zelených, když ještě jehlou snadno je lze propíchnouti (v druhé půli července); otřené ořechy utlučou se v hmoždíři a šťáva z nich se vylisuje i nechá sednouti. Čistá šťáva se sleje, svaří a odpění. Na 2 litry této šťávy přidá se 375 g sardelí i s kůstkami, 375 g šalotek, 10–12 g hřebíčku, 10 g květu (muškátového – pozn. red.), 12 g pepře v zrnkách a půl spárku česneku. Vše vaří se, až sardele jsou rozvařeny, a nechá pak vychladnouti. Omáčka sleje se pak do lahví a koření se do nich přiměřeně rozdělí. Dobře zazátkovaný a zapečetěný drží se tento catchup velmi dlouho a počne se používati teprve po několikatýdenním uležení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit