Ořechový dort s čokoládou s 15.narozeninám Apetit

Ořechový dort s čokoládou s 15.narozeninám Apetit

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Mandlový korpus:

  • 3 žloutky
  • 110g třtinového cukru
  • 100g celozrnné mouky
  • 80g mandlové mouky
  • 15g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 PL vody

Korpus z vlašských ořechů:

  • 150g namletých vlašských ořechů
  • 20g celozrnné mouky
  • 3 větší vajíčka
  • ½ prášku do pečiva
  • 60g třtinového cukru
  • 1 ½ PL kokosového oleje

Pařížská bílá šlehačka:

  • 300g vysokoprocentní smetany (minimálně 31%)
  • 300g bílé čokolády
  • Malý panák Amaretta

Pařížská tmavá šlehačka:

  • 400ml vysokoprocentní smetany (minimálně 31%)
  • 150g tmavé čokolády (já použila 58%)

Makronky:

  • 100g moučkového cukru
  • 75g mandlové mouky
  • 2 bílky z velkých vajec
  • 75g cukru krupice

Pusinky:

  • Bílky ze 4 vajíček
  • 250g cukru krupice
  • Hořká čokoláda

Pralinky:

  • 100g tmavé čokolády (já použila 58%)
  • 70ml vysokoprocentní smetany (minimálně 31%)
  • Malý panák Amaretta

Ostatní:

  • Minimálně jedna (ideálně dvě) dortová forma o průměru 18-20cm
  • Formička na miničokoládové tabulky a bílá a hořká čokoláda
  • Formičky na pralinky
  • Kelímek nebo mistička a hořká čokoláda (na výrobu čokoládové mističky)
  • Velký panák Amaretta na polití upečených mandlových korpusů.

Jako první jsem si upekla pusinky a makronky. Obojího bude podle daného množství víc, ale já ráda používám pusinky na další zdobení, různě části vyšlehaných bílků barvím a pak mám pestrou škálu zdobení.

Pusinky: Troubu předehřeju na 200 stupňů a dám do ní na 7 minut cukr. Mezi tím šlehám dotuha bílky. Horký cukr po lžičkách sypu do sněhu z bílků a nakonec další cca 7 minut šlehám. Pusinky peču podle velikosti okolo 30ti minut na 100 stupňů. Do sněhu pro tento recept jsem opatrně vmíchala pár lžic rozpuštěné hořké čokolády, a i když mi zůstaly světlé, po čokoládě chutnají.

Makronky: Den předem jsem oddělila bílky a nechala je zakryté stát v kuchyni. Druhý den jsem bílky vyšlehala dotuha a k nim jsem postupně opatrně přidávala krupicový cukr. Mandlovou mouku a moučkový cukr jsem prosála a opatrně vmíchala se sněhem z bílků. Pomocí cukrářského sáčku jsem vytvořila kolečka na plech. S plechem jsem několikrát praštila o kuchyňskou linku a nechala makronky „zaschnout“. Což trvalo asi hodinu a půl. Poté jsem je dala do trouby vyhřáté na 150 stupňů a pekla je 15 minut (měla jsem menší). Zde opět záleží na velikosti.

Pralinky: Na vodní lázni jsem rozpustila čokoládu. Rozpuštěnou, ale ne horkou čokoládou jsem vyplnila formičky na pralinky tak, aby čokoláda pokrývala dno a stěny. Část čokolády jsem dala stranou a do zbytku jsem přilila smetanu a likér. Rozmíchala jsem do konzistentní směsi a tou naplnila pralinky. Vrch jsem nakonec přelila čistou čokoládou a dala ztuhnout.

Minitabulky a mistička: Rozpuštěnou hořkou (bílou) čokoládou jsem plnila formičky a papírový kelímek.

Krémy – oba je dobré připravit o den dříve, aby měly čas přes noc v lednici tuhnout. Postup obou je stejný – smetanu jsem přivedla k varu a do ní přidala čokoládu a míchala do doby, než se čokoláda rozpustila. Přelila jsem do misky a nechala minimálně 12 hodin tuhnout. Do bílého krému jsem po mírném zchladnutí vmíchala mandlový likér.
Po důkladném vychladnutí jsem oba krémy vyšlehala. Do bílého jsem přilila ještě trochu smetany (okolo 75g).

Korpusy:
Mandlový: Žloutky, 2PL vody a cukr jsem umixovala v pěnu. Kakao, mouku, k.prášek a mandlovou mouku jsem prosála a opatrně vmíchala ke žloutkům a přidala ještě 3PL vody. Vznikne celkem husté těsto! Pekla jsem 40 minut na 160 stupňů. V průběhu pečení rozhodně trouchu neotevírejte, protože těsto má tendence propadat. Po vychladnutí jsem korpus prokrojila a polila likérem.

Korpus z vlašských ořechů: Bílky vyšleháme v tuhý sníh s 1/3 cukru. Žloutky vyšleháme s olejem a cukrem a spojíme se sněhem. Nakonec přisypeme prosáté sypké a pečeme 25 minut na 175 stupňů.

Dokončení dortu:
Pomocí zdobícího pytlíku tvoříme pusinky z krémů na korpusy (1.mandlový, 2.z vlašských ořechů a 3.opět mandlový). Makronky slepíme tmavou pařížskou šlehačkou. A vrch zdobíme pralinkami, minitabulkami a pusinkami. Čokoládovou mističku naplníme bílou šlehačkou.   

 

TIP: Korpus z vlašských ořechů bych poměrně vysoký, takže jsem skrojila 1/3 a z té pomocí malé formičky vytvořila ještě jeden minidortík.

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit